A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Miért könnyebb csapatban?

2019. június 20. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

A sikeres csapatmunka több alkotóelemből áll össze. Ahol két vagy több ember dolgozik, azt már csapatmunkának nevezzük. Sok esetben nem vesszük komolyan hogyan lehet egy eredményes, sikeres csapat felépíteni.

Első lépés mindenképpen az, hogy az adott tagok miért akarnak a közös csapathoz tartozni. Viszont a legfontosabb, hogy minden szubjektív belső késztetésből legyen magasabb szintű objektív küldetés is. Ha le akarnám egyszerűsíteni, akkor vegyük fel a buszra a megfelelő embereket, majd ültessük a megfelelő ülésre és közösen határozzuk meg az úti célt. Ha menet közben rájövünk, hogy rossz utast (nem megfelelő hozzáállással és kompetenciával rendelkező személy) vettünk fel, akkor szállítsuk le és adjunk lehetőséget egy másik kalandornak.

A sikeres csapat felépítéséhez érdemes a következőket figyelembe venni:

  • Tudassuk egyértelműen a csapattagokkal az elvárásokat, hogy milyen teljesítményt és eredményt várunk el tőlük.
  • Fontos mindenkinek tudni arról, hogy mi a szerepe és miért került be a csapatba.
  • Olyan utasokkal érdemes a fedélzeten maradni, akik elkötelezettek a cél iránt és a feladatukat szívvel-lélekkel végzik.
  • A csapat minden egyes tagjának rendelkeznie kell az ő feladatához szükséges tudással, képességgel és készséggel.
  • Amennyiben hiányérzet merül fel, mindenképpen szükséges külső segítséget biztosítani.
  • Érdemes szabályokat lerakni, amikben meghatározzuk az elvárt eredményt, a határidőket, valamint fontos, hogy folyamatosan értékeljük ki a fejlődési ciklusokat.
  • Nyitottaknak kell lennünk az ellenőrzésekre, még a vezetőnek is. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az együttműködést a legmagasabb szinten tartjuk.
  • A hibák kielemzése után korrigálunk és folyamatosan fejlesztünk.
  • Sok esetben a kommunikáció "öli meg" a csapatot. Itt érdemes észben tartani, hogy nem erőltetjük rá a saját akaratunkat a másikra.
  • Nem klikkesedünk. Ha bármilyen nyugtalanító dolog van bennünk, akkor azt nem tartjuk magunkban, hanem kirakjuk az asztalra és közösen megvitatjuk. Persze mindezt diplomatikus módon.
  • Ahol nincs konfrontálódás, akkor ott valami el van hallgatva.
  • Nyitottaknak kell lennünk az innovációra és a kreatív gondolkodásra. Persze az új ötletek mellett néha kockázatot (kilépni a komfort zónából) is kell vállalni, hinni benne és sikerre vinni.
  • Valamint a tradíciókat is tartsuk tiszteletben, azokat a hagyományőrző bevált módszereket, amik eredményhez juttattak minket. Ami működik, azt nem kell megjavítani.
  • Tiszteletben kell tartanunk azt, hogy a sikerek mellett lesznek kudarcok is. Ennek a tükrében következetesen alkalmazzuk a jutalom és büntetés eszközét. Azt kapsz, amit jutalmazol.
  • Minden csapatnak szüksége van egy vezetőre, aki irányít és segít a koordinációban. Kutya kötelessége a csapattagoknak bebiztosítani az erőforrásokat, folyamatosan motiválni, hogy a kellő kitartás mellett elérjük a végső célt.

Számomra ez óriási kihívás, ugyanis most tanulom ennek a folyamatait. Ezért fontos, hogy egy olyan külső segítő tanácsait hallgassam meg, aki már előttem jár a csapatépítésben. Mindezt olyan alázattal és magas taníthatósági indexel tegyem, hogy magam is példaértékű vezetővé váljak.

Minden szervezetnek fel kell ismernie, hogy melyik irányítási módszert alkalmazzák, amely az esetükben eredményhez vezet. Persze ez több tényező függvénye, mint például a kultúra, társadalmi berendezkedés, szociális körülmények. Egy csapat esetében a klasszikus hierarchikus vezetés nem célravezető, itt érdemesebb visszanyúlni a régmúlt mondáihoz, egész pontosan Arthur királyhoz és a kerekasztal lovagjaihoz. Egy vezér van, aki mutatja az irányt, de a döntéseket közösen hozzák meg.

Igazi titkos receptet én még nem találtam egy tökéletesen működő csapathoz. Ezért a saját tapasztalataimra hagyatkozva, mikor minden húr szakad, az intuíciómra hallgatok.

A mai bejegyzésemet mi mással is zárhatnám, mint Wass Albert örök érvényű gondolatával:

"Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség."

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Bízom benne, hogy a tanításommal a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr9414903344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása