A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Milyen a beszédmodorod?

2020. január 30. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Az „ami bevált, azon ne változtass“ szemléletet követve csütörtökhöz érve ismét hoztam neked egy aktuális tanítást a kommunikációról, egész pontosan a beszédmodorról.

A mai videóm magja onnan ered, hogy A nagy Átalakulás című könyvem hangoskönyv változata felkerült a Voiz kínálatába. A hangoskönyvet Sándor András riporter olvasta fel. A minap kaptam Andrástól egy üzenetet, amiben elmesélte, hogy az egyik ügyfele most gratulált neki a nagyszerű előadásához, ugyanis az úriember letöltötte a hangoskönyvem.

Ha szoksz hanganyagokat, vagy hangoskönyveket hallgatni, akkor biztos találkoztál olyan helyzettel, hogy a téma nagyon tetszett, viszont az előadásmód neked nem jött be. Sokat ront az élményen, ha unalmasan, vontatottan van felolvasva, esetleg az előadó hangja kellemetlen. Tapasztalatból írom. Andrásnak viszont nagyon kellemes a hangja, profi előadó és emiatt öröm őt hallgatni.

Persze mi emberek nem vagyunk egyformák, ahogy a viselkedésünk, szokásaink, úgy a kommunikációnk eltérő. Viszont mindenkiben található egy olyan erősség, amit fel tud használni a kommunikációja során. Ez az a terület, amivel sokan nincsenek tisztában. Van egy berögzült sémája a beszélgetésre és azt követi.

Például, ha valakiben sok az agresszió, aki a beszéde is erőszakos, mindenképp el akarja nekem mondani, amit akar. A másik szeglet a zárkózott, visszahúzódó ember, akinek a kommunikációja is ezt tükrözi. Erre, a mondjuk negatív oldalra lehet még sorolni a kötekedő és cinikus beszédet is. Garantálom, hogy ezekkel nem fogsz sikert aratni a társaságod körében.

Nézzük meg az érem másik felét, a pozitív kommunikációt. Ide sorolható a kedvesség, a tapintatosság és akár az is, hogy jól tudsz kérdezni. Itt említhetném a párom, Ildikó példáját is. Ildikóval az emberek nagyon szeretnek beszélgetni, mivel mindenkihez van egy kedves szava, bárkivel szót ért és a hangja is megnyugtató.

Kérlek most gondolkodj el azon, hogy neked milyen a beszédmodorod. Egy társaságban te vagy a hangadó? Szépen, választékosan ki tudod magad fejezni? Vagy esetleg úgy kell belőled minden szót kihúzni? Bármi is válaszod, ezen tudsz változtatni.

Nekem ezen a területen sokat segített a győri Toastmasters Retorika klub, amit két éve hoztunk létre. Vidám hangulatban, baráti társaságban adunk egymásnak visszajelzéseket, ami által tudunk fejlődni. Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a retorika klubunk, akkor nagy szeretettel várunk az egyik klubestünk. A találkozók időpontjait és további hasznos információkat megtalálod a klubunk Facebook oldalán

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8715446822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása