A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Hogyan adj át utasítást?

2019. december 05. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Rohamléptekkel elsuhant egy újabb hét, ami azt jelenti, hogy eljött az új villámtanítás ideje. Ma olyan témával érkeztem, ami szerves részét képezi egy vállalkozásnak és a mindennapi életünknek is. Ez az utasítás átadásának helyes módja, vagy más néven a delegálás.

Vegyünk egy hétköznapi szituációt, egy feladat elvégzését rá akarod bízni a kollégádra. Elmondod neki részletesen, hogy mi lesz a feladata és milyen lépések mentén haladjon. Miközben még beszélsz, ő már a monitort nézi és annyit válaszol: "Igen, világos, értettem...". Mit gondolsz, mennyit jegyzett meg abból, amit mondtál neki? Garantálom, hogy a mondandód felére nem is emlékszik.

Egy utasítás átadásánál, és úgy bárminemű kommunikációnál az első és legfontosabb dolog az értő figyelem. Miután kiadtál neki egy feladatot, kérd meg, hogy mondja vissza a teljes folyamatot a saját szavaival. Ha képes visszamondani, akkor ott volt az értő figyelem a kommunikációtok során.

Ilyen helyzettel a magánéletedben is gyakran találkozhatsz. A legjobb példa a szülő és gyermeke közti kommunikáció. Reggel megkéred a fiadat, vagy lányodat, hogy a nap folyamán vigye ki a szemetet és takarítsa ki a szobáját. Ő menet közben, már az ajtóból kiabálja vissza, hogy meglesz. Este mész haza és látod, hogy a szemét még mindig a konyhában pihen, a szobája pedig úgy néz ki, mint egy csatatér. Szerinted itt jól zajlott a kommunikáció?

Összegezve, az első lépés, hogy szerezd meg a másik fél figyelmét. Vedd fel a szemkontaktust és azután kezdj el beszélni. A mondanivalód mögött mindig jó szándék legyen, nyugodtan és lassan beszélj. Miután végeztél, kérd meg, hogy mondja el a saját szavaival, amit hallott. Ebből tudni fogod, hogy mi az az információ, ami "átment", és mi az, ami még magyarázatra szorul. Ezzel kéréssel nem őt minősíted, hogy nem tud három mondatot megjegyezni. Csupán annyit kérsz, hogy ne legyen félreértés a feladat elvégzése során. Azt javaslom, hogy ezt a módszert teszteld különböző személyiségtípusú embereken. Így ki fogod tapasztalni, hogy egyes típusoknál milyen kommunikáció a leghatásosabb.

A mai tanításom az egyszerű utasítások szóban történő átadásáról szól. Egy bonyolult, összetett feladat delegálásánál minden esetben az tanácsolom, hogy az átadás írásban is történjen meg.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1715337764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása