A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Egyenlőtlen, egyenlő, bőséges üzlet

2019. október 24. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Ahogy megszokhattad, minden hét negyedik napján hozok neked egy villámtanítást és ez most sincs másképp. Ma az értékesítés kulisszái mögé tekintünk be, és bemutatom neked egy csere három lehetséges kimenetelét, az egyenlőtlen, az egyenlő és a bőséges üzletet. Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a tanítás csak a vállalkozásról fog szólni, viszont az értékesítés az életünk minden területén jelen van. A videó végén tisztább képet fogsz kapni arról, hogy mire is gondolok.

A szemléltetés érdekében vegyünk egy olyan esetet, amiben a legtöbb felnőtt embernek már volt része, ez az autóvásárlás. Ezen a vonalon haladva mutatom be neked a három lehetséges végkifejletet.

Egyenlőtlen üzlet

Elhatároztad, hogy veszel egy autót. Hosszas keresgélés után ki is választottad, hogy milyen típust szeretnél és felkeresel egy kereskedést. Az eladó mutat neked egy autót, amiről szinten ódákat zeng, hogy mennyire megbízható, milyen jó állapotban van és az autó minden paramétere megegyezik azzal, ami hirdetésben le volt írva.

Nagyon meggyőző volt és te jóhiszeműen megvetted. Majd rövid időn belül, hogy az eladó nem volt teljesen őszinte és az autó "több sebből vérzik", ami miatt többet volt szervizben, mint az úton. Röviden összefoglalva, nem azt kaptad a pénzedért, amiért fizettél. Meg lettél károsítva. Ezek után biztosan nem fogsz többet abba a kereskedésbe menni és ajánlani sem fogod az ismerőseidnek.

Egyenlőt üzlet

Az alapfelállás ugyanaz, szeretnél egy autót vásárolni. Az eladó megmutatja neked a kinézett járgányt, őszintén elmond róla mindent és az esetleges hibákat sem titkolja el. Így pontos képet kapsz arról, hogy mit is veszel. Tehát azt kapod a pénzedért, amiért fizettél, se többet, se kevesebbet. Ebben a kifejletben egyik fél sem károsult. Ezt az üzletet szoktam én win-win, azaz nyer-nyer üzletnek nevezni.

Bőséges üzlet

Maradunk az eddigi példánál, az autóvásárlásnál. Az eladó töviről hegyire bemutatta az autót, nem beszélt mellé. Viszont a szerződés megkötésekor az eladó megmondta neked, hogy ajándékba kapsz még a kereskedéstől négy vadiúj téli gumit és egy autóápoló készletet. Így többet kapsz a pénzedért, mint amiért fizettél. Ezáltal egész biztos, hogy jó szívvel fogod ajánlani az ismerőseidnek.

Mondhatjuk, hogy ez a win-win szituáció egy magasabb fokozata. Ugyanis te többet kaptál a kereskedéstől, cserébe viszont viszed a jó hírüket. Én imádom ezt a fajta üzletet, és előszeretettel alkalmazzuk a vállalkozásunkban. Arra ügyelj, hogyha te vagy az értékesítő, akkor minden esetben kommunikáld a vevőnek, hogy ez egy figyelmesség, ami nem része az alapszolgáltatásodnak. Ellenkező esetben az újbóli vásárlásnál csalódottan távozhat, ha nem kapja meg ugyanazt a "nem várt sütit", mert azt gondolhatja, hogy ez minden vásárláshoz jár.

Ahogy írtam, ezeket a sémákat a vállalkozáson kívül rá tudod húzni a baráti-, munkahelyi-, vagy a párkapcsolatodra. Nézd meg, hogy ezeken a területeken milyen cserében vagy. Én azt javaslom, hogy az életed minden területén a bőséges üzletre törekedj.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr7715255278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása