A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: A hitelesség négy kulcseleme

2019. május 02. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

A lassan két éves hagyományt folytatva csütörtökhöz érve hozom neked az új villámtanításomat. A napokban fejeztem a 10 napos tisztítókúrámat, amit a múltheti videómban említettem. Úgyhogy ismét vitálisan, tele energiával jelentkezem egy szuper témával. A mai tanítás a hitelesség négy kulcseleméről fog szólni, ami Stephen M. R. Covey zseniális "A bizalom sebessége" című könyvéből származik. Én is most olvastam a könyvet, valamint részt vettem Magyarországon a Fraklin Covey képzéseken, ami piacvezető a maga területén.

Első lépésként kérlek tégy fel magadnak két kérdést: Neked mit jelent a bizalom? Benned megbíznak a barátaid, partnereid, munkatársaid? Én azt gondolom, hogy legbelül minden embert az értékei határoznak meg. Ahogy nevelkedtünk, amit tanultunk, amit láttunk a szüleinktől, a környezetünkből, aszerint alakítottuk ki a saját értékrendünket. Viszont nem biztos, hogy ezek helyesek.

Az említett könyvben található egy teszt, ami alapján ezt meg tudod vizsgálni. Ha ezt kitöltöd, akkor valós visszajelzést fogsz erről kapni.

Visszatérve a hitelesség alkotóelemihez, Stephen M. R. Covey két alappillért különböztet meg, ezek a jellem és a kompetencia. Valamint ezeken belül is található két-két terület, amiket most bemutatok neked.

Jellem

A könnyebb megértés érdekében képzelj el egy fát. A felszín alatt található a gyökérzet, amely normál esetben nem látható. Ez a jellemed, az attitűdöd, a belső egyéniséged. Akárcsak egy fának, amely hatalmasra akar nőni, úgy az embernek is szüksége van stabil támasztékra. A fa esetében a masszív gyökérzet, míg az embernél a jelleme, amely két részből áll.

1. Tisztesség

Én azt mondanám, hogy a tisztesség az értékrendünk alapja. Ahogy a legtöbb dolog esetében, úgy a tisztességnél is nagy szerepet játszik az, ahogy felnőttünk, ahogy neveltek minket és amilyen környezetben töltöttük gyermekéveinket.

Felnőttként pedig ezen a szemüvegen keresztül látjuk a világot, azt, hogy számunkra mi tisztességes, vagy mi nem az.

2. Szándék

A szándék egyenlő a kitűzött céloddal, azzal, amit szeretnél. Ezért ennek minden esetben szívből kell indulnia. Abban az esetben, ha a céloddal nem tudsz teljes mértékben azonosulni, mert mondjuk külső nyomás hatására tűzted ki, akkor azt nem fogod tudni hosszútávon fenntartani.

Ezért én azt tanácsolom, hogy olyan tevékenységet folytass, amit szeretsz és szívből csinálsz.

Kompetencia

A gyökérzet után most áttérünk a látható részre, a fánk lombkoronájára, a mi esetünk ez a kompetencia. A jellemmel ellentétben ezek kézzel fogható tények, amik magukért beszélnek. A kompetencia szintén két részből áll.

3. Képességek

A képességek azok a készségek, amiket az ember rutinszerűen tud csinálni. Vagy nevezhetjük ezeket adottságnak is, amit sejtszinten hozunk magunkkal. Ahogy a neve is sugallja, ezek adottak, ezekkel jöttünk a napvilágra.

Ahhoz, hogy jól tudj teljesíteni, olyan területet kell választanod amihez megvannak a képességeid.

4. Eredmények

Milyen eredményeket tudsz felmutatni a múltból? Mik azok a sikerek, amiket elértél a korábbi vagy a mostani vállalkozásodban, munkahelyeden?

Ezek tények, amik megadják neked a kellő hitelességet. Mondhatod, hogy a saját területeden zseniális üzletember vagy mester vagy, viszont ezt alá is kell tudnod támasztani.

A bizalom sebessége című könyvben található tesztet kitöltve pontos képet fogsz kapni arról, hogy ezen négy terület közül melyek azok, amiken dolgoznod kell. Persze nagyon fontos, hogy őszinte légy magaddal, miközben csinálod. Ebben az esetben látni fogod, hogy mennyire valós az, amit eddig gondoltál magadról.

Jó hír, hogy mind a négy szegmens fejleszthető. Ezért én azt javaslom neked, hogy mindegyikre fordíts kellő figyelmet. Kezd azokkal, ahol a legalacsonyabb eredményeket érted el, majd ezután dolgozz a többin is, naponta, szisztematikusan.

Sok erőt és kitartást kívánok neked. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem vagy rá képes, vagy akadályba ütköztél, akkor keress bátran és én örömmel segítek.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6014799430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása