A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Az értékrend

2019. szeptember 05. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

A nyár elröppent, beköszöntött az ősz. Valami viszont nem változik, ha csütörtök, akkor villámtanítás. A mai téma, amivel készültem neked az értékrend. Egy tavalyi videómban már érintettem, most viszont alaposabban a mélyére ásunk az értékrend kialakulásának.

Én azt gondolom, hogy minden embert a belső értékei határozzák meg. Képzelj el mérleghintát, aminek egyik felén az elme, a másikon a szív található. Te pedig a hinta közepén egyensúlyozol a két oldal között. Csallóköziesen úgy is mondhatnám, hogy a józan paraszti ész és az érzelmek között. Mielőtt meghozol egy döntést, e két szegmensből kapott információk, megérzések vezetnek téged.

Az elmédből kapod az objektív tényeket, információkat, míg a szívedtől az érzelmeket, amik szintén befolyásolnak. Tehát vagy az elmédre, vagy a szívedre hallgatsz, esetleg megtalálod az arany középutat. De mindenképp azt fogod választani, ami a te értékrendedbe beleillik.

Minden ember értékrendje, a tiéd is, enyém is, 4 részből tevődik össze:

  • szülői minta
  • hitrendszer
  • belső szabályok
  • attitűd

Mivel nagyon ritka, hogy a felsorolt 4 rész mindenkinél teljesen azonos, ezért lesarkítva, ahány ember, annyi-féle értékrend létezik. Gondolom már te is megtapasztaltad, hogy ami neked már nem elfogadható, az másoknál még az erkölcsösség határain belül található.

Vegyünk egy hétköznapi példát. Sorakozol egy ATM előtt és mikor sorra kerülsz, akkor észreveszed, hogy aki előtted állt, ott felejtett 50,- EUR-t. Mit teszel? Szólsz neki, hogy ott felejtette a pénzt, vagy körbenézel és ha nem lát senki zsebreteszed? A döntést az értékrended alapján fogod meghozni.

Honnan tudod, hogy esetleg rosszul döntöttél? Abból, hogy utána rosszul érzed magad és elkezded elemezni, hogy hol hibáztál. Ha nem kapsz választ, akkor kérhetsz tanácsot, ami után egy új nézőpontból fogod látni az egész folyamatot.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr7015040086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása