A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Az értékrendünk középpontja

2018. március 15. - A nagy ÁTALAKULÁS

Ha rendszeresen követed a blogomat, akkor már bizonyára tudod, hogyha csütörtök, akkor villámtanítás.

Ma egy olyan témát hoztam neked, amiről azt gondolom, hogy a mai társadalomból egyre inkább kiveszik. Ez pedig az értékrend

Mi is az értékrend?

Én azt vallom, hogy az értékrendünk központja a szív. Ez egy halmaz, amelybe beletartoznak a döntéseink, tetteink, viselkedéseink. Ezeknek mind összhangba kell lenniük a belső értékeinkkel. 

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az értékrendünk alapját a szülői minták adják. A gyerekkorunkban látott és felvett szokásokat követve alakítjuk ki. Ez alapján ítéljük meg, hogy számunkra mi a helyes és mi a helytelen.

Mennyire valós a saját értékrended?

Ahogy sok területen, úgy az értékrendet tekintve is vannak különbségek az emberek között. Lehet, hogy ami neked már nem fér bele az etikus viselkedésbe, az a másik embernek normális dolog. A legjobban úgy tudod eldönteni, hogy mindig figyelsz az érzéseidre egy döntéssel vagy cselekedettel kapcsolatban. Ha rossz érzéseid vannak, kényelmetlenséget, szorongást érzel ezzel kapcsolatban, akkor az azt jelenti, hogy nincs összhangban a belső értékrendeddel.

Ezen a téren én nagyon jó szülői mintát hoztam magammal. Igaz, hogy később elkezdtem trükközni, meg picit manipulálni, sőt még a bosszú sem állt tőlem távol. De a betyárbecsületem mindig megvolt. Amire a szavamat adtam, azt be is tartottam.

Mi az értékrend alapja?

Egyetlen szó: őszinteség. Erre tudsz igazán építkezni. Légy mindig őszinte, még akkor is, ha kényelmesebb füllenteni és elkerülni a konfrontációt. Hosszútávon csak ez a járható út. A hazugság amúgy is rengeteg energiát emészt fel, mindig emlékezned kell arra, hogy kinek mit mondtál. Hát nem egyszerűbb mindig igazat mondani?

Számomra az őszinteség kiemelt fontossággal bír. Nem csak a magán életemben, hanem a vállalkozásomban is. Két évvel ezelőtt készítettünk a csapatommal egy Etikai kódexet, amiben a több pont között nagy betűkkel szerepel, hogy: "Mindig igazat szólunk!". Neked is ajánlom, hogy készíts egyet, akár a magánéletedre is.

Az Etikai kódexünk teljes átiratát és egy hosszabb magyarázatot találsz A nagy Átalakulás című könyvemben.

Nagyon fontos, hogy tisztában légy a saját értékrenddel. A valódival, amit tényleg a sajátodnak érzel, és nem azzal, amit a külvilágnak mutatsz. Gárdonyi Géza egy mondatba gyönyörűen összefoglalta:

"Inkább becsüljenek kevesebbre és érjek többet!"

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1113741080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása