A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: A beszélő bot

2019. július 18. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Kérlek engedd meg, hogy egy kérdéssel kezdjek. Csak nézel vagy figyelsz is? Ugyanis a kettő között óriási a különbség, amit mindjárt ki is fejtek neked.

Évszázadokkal ezelőtt az irokéz indiánok egy különleges eszközt kezdtek el használni a fontos kérdések megvitatására. Ez volt a beszélő bot. Az irokézek hiedelmei szerint az, aki a beszélő botot birtokolja, az a bottal együtt a szavak szentségének erejét is kezében tartja. Csak ő szólhat, amíg a kezében van; a tanács többi tagjának csöndben kell maradnia.

A bothoz kötött sastoll adja meg a beszélő számára a bátorságot és a bölcsességet, hogy az igazsághoz híven és bölcsen szóljon. A bot végén lévő nyúlszőr arra emlékezteti, hogy a szavaknak a szívéből kell jönnie, meleg és szelíd szavaknak. A kék kő figyelmezteti a beszélőt, hogy a Nagy Szellem egyaránt hallja a szíve üzenetét és a szavait is. A kagyló minden teremtmény örökös változására emlékezteti, a napok, az évszakok, az évek, az emberek és a helyzetek állandó változására. A négyféle színű gyöngy az univerzum erejének szimbólumai, melyet e pillanatban a kezében tart, hogy kimondja azt, ami a szívében van.

Kérdezheted, hogy hogyan kapcsolódik egy régi legenda a mai időkhöz? Gyakran tapasztalom, hogy mi XXI. századi emberek elfejtettünk hatékonyan kommunikálni. Ebben több tényező is nagy szerepet játszik. Említhetném akár a két végletet, a csiripelőket, akik képesek 10 percig beszélni levegővétel nélkül és a "néma Leventéket", akikből harapó fogóval kell minden egyes szót kihúzni.

Vagy mondhatnám a figyelmetlenséget, mikor belevágunk a másik szavába, mielőtt befejezte volna a mondanivalóját. Sőt megesik, hogy még saját magunkat sem figyeljük és egy váratlan tényező hatására elfelejtjük, hogy éppen miről is beszéltünk. Ismerős bármelyik szituáció számodra?

Ezen kellemetlenségek kiküszöbölésére nagyon hasznos eszköz a beszélő bot. Én először évekkel ezelőtt a FranklinCovey vezetői képzésen hallottam róla. Részletesen elmagyarázták, hogyan is segíti az üzleti és a hétköznapi kommunikációt.

Ahogy az irokézek esetében is, ebben a helyzetben is azé a szólás joga, aki a botot kezében tartja. Ilyenkor a többiek értő figyelemmel hallgatják a mondanivalóját. Tehát nem csak a fülükkel hallgatják, miközben a gondolataik teljesen máshol járnak. Füllel, szívvel és minden érzékszervükkel a beszélőre figyelnek. Ha nálad van a beszélő bot, akkor azt javaslom, hogy a végén kérd meg a hallgatóság néhány tagját, hogy mondják vissza a saját szavaikkal az általad elmondottakat.

A sikeres és hatékony kommunikáció elengedhetetlen eszköze az értő figyelem. Mikor nálad a szó, akkor mindig őszintén, a szívedből beszélj. Ha neked beszélnek, akkor tiszteld meg a másik felet, a füleddel és a szíveddel hallgasd az üzenetét.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6814969160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása