A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Mi az értelmi intelligencia?

2019. március 28. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Csodálatos napsütéses idővel érkeztünk el a négy negyedik napjához, én pedig a hagyományokhoz híven hozom neked az új videómat. A múltheti tanításomban az érzelmi intelligenciával foglalkoztunk és ígértem, hogy ma az értelmi intelligencia fog terítékre kerülni.

Mit is takar az értelmi intelligencia?

A szakszerű megfogalmazás értelmében az IQ (intelligence quotient) azaz intelligenciahányados egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége, intelligenciája és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű pozitív vagy negatív eltérés tapasztalható.

Az intelligencia tesztelése több, mint száz évvel ezelőtt a Stanford–Binet-teszttel kezdődött. Franciaországban dolgozták ki a tanulási nehézségekkel rendelkező diákok részére. Úgy tartották, hogy az átlagosnál alacsonyabb értelmi képesség nem azt jelenti, hogy nem képes tanulni a diák, hanem hogy több segítségre van szüksége.

Manapság gyakran az IQ-t az emberi aggyal, a lexikális tudással, vagy a jó memóriával azonosítják. Holott ez nem fedi teljes mértékben a valóságot. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az értelem nem az agyban található. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy különös orvosi felfedezés. Egy sebészcsoport felnyitotta egy agysorvadásban szenvedő beteg koponyáját, akinek jóval kisebb volt az agya, mint egy átlag emberé. Ennek ellenére úgy élte az életét, mint bárki más. Nem volt külsőleg észrevehető jele annak, hogy gond van a "kókuszkájában".

Az emberi elme pontos működése még a tudósoknak sem teljesen világos. Egyelőre még kevés pontos adattal rendelkezünk ezen a téren.  Az emberi agyat úgy tudnám jellemezni, mint egy generátort, ami irányítják a testünk működését.

Az EQ vagy az IQ a fontosabb?

A múltheti tanításomban azt mondtam, hogy az én meglátásom szerint az érzelmi intelligencia picit fontosabb. Ám az is igaz, hogy mindennapi élethez szükséges, hogy az értelmi intelligenciádat is fejleszd.

Azt, hogy kinek melyik a lényegesebb, mindenkinek magának kell eldöntenie. Tegyük fel, ha tudományos munkát végzel, vagy vezető beosztásban dolgozol, akkor elengedhetetlen, hogy magas legyen az IQ-d. Viszont élsportolóként annyira nem szükséges, hogy 120-as intelligenciahányadossal rendelkezz

Egyébiránt az, hogy mi számít magas értéknek sok tényezőtől függ. Ilyen körülmény például a lakhelyünk. Nem mindegy, hogy a sarkkörhöz közel eszkimók között, esetleg egy afrikai törzsben élsz, vagy pedig Európa egyik társadalmilag és gazdaságilag fejlett országának lakója vagy. De említhetném akár az életkort is.

Ahogy haladunk előre életünk ösvényén, az IQ-nk folyamatosan csökken. Persze ezen lehet javítani. Akár egy izmot, úgy az eszünket, az értelmi képességeinket is lehet edzeni. Erre nagyon jó eszköz az olvasás.

A végére azt tanácsolom neked, hogy az érzelmi és az értelmi intelligenciád fejlesztésére is fordíts időt. Függetlenül attól, hogy milyen területen tevékenykedsz, előbb-utóbb szükséged lesz mindkettőre.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr9714720969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása