A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Mi az érzelmi intelligencia?

2019. március 21. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Az Univerzum működéséből eredően csodálatos bolygónk hétszer megkerülte tengelyét, ami azt jelenti, hogy elérkeztünk egy újabb csütörtökhöz, az új videóm premierjéhez. Ma az intelligenciáról hoztam neked egy tanítást. Na nem az IQ-ról, hanem az EQ-ról. Tudod, hogy mi a kettő között a különbség? Az IQ az értelmi, az EQ pedig az érzelmi intelligencia. Most ez utóbbit veszem górcső alá.

Kezdjük az alapokkal, egy embernek ahhoz, hogy minőségi, boldog életet tudjon élni ugyanúgy szüksége van IQ-ra és EQ-ra. Az értelmi intelligencia segít, hogy megértsük a minket körülvevő világot, tanuljunk, dolgozzunk és ne vesszünk el az információk sűrűjében. A saját tapasztalataim alapján én mégis azt mondom, hogy érzelmi intelligencia egy picit mégis fontosabb. Előtte nézzük meg, hogy mi is az EQ?

Az érzelmi intelligencia olyan készség, amely segít eligazodni a saját emocionális útvesztőinkben, és útmutatást ad ahhoz is, hogy mások érzelmeit felismerjük, megfelelően kezeljük, elfogadjuk és tiszteletben tartsuk a szokásaival együtt. Olyan képesség, amely a legtöbb pszichológiával és szociológiával foglalkozó szakember szerint is fontosabb, mint az értelmi intelligencia.

Egyszerűen hangzik, de hogy működik ez a gyakorlatban? Először is saját magadat kezded el figyelni. Én már évek óta alkalmazom, hogy bizonyos helyzetekben megvizsgálom, hogy milyen érzelmek, gondolatok vannak bennem és milyen hangulat kezd úrrá lenni rajtam, majd összekapcsolom a forrással. Ezúton fejlődik az EQ-d és idővel ezt képes leszel más emberek is megfigyelni. Továbbá felismered, hogy mik a jelei a magas érzelmi intelligenciának.

Az egyik könnyen beazonosítható jel a fejlett empátia, a más emberek elfogadásának képessége. Ezt ne úgy értsd, hogy teljesen átveszed a másik fél minden fájdalmát. Egyszerűen csak beleképzeled magad az ő helyzetébe és objektívan szemléled. Sőt, egy szinttel magasabban képzelj el egy háromszöget, ahol te a megfigyelő szerepét is betöltöd.

Egy másik gyakori jel a kíváncsiság. Függetlenül attól, hogy introvertált vagy extrovertált típusról beszélünk, a magas érzelmi intelligenciájú ember kíváncsi az őt körülvevő világra, dolgokra és emberekre. A kíváncsiság mögött általában nagy adag empátia lapul. Ne keverd össze a "szomszéd néni-féle" kíváncsisággal, amikor csak információt gyűjtenek azért, hogy pletykálkodni tudjanak rólad.

Továbbá említhetném a magabiztosságot. Ez nem nagyképűséget vagy másokon való átgázolást jelent. Hanem azt a képességet, hogy ha sértegetik, és lekicsinylő kritikákat kap, akkor sem veszíti el az önbecsülését, és támad rá a másikra. Bízik saját magában és nem lehet kibillenteni az érzelmi állapotából.

A kommunikációjukon megfigyelhető a lelkesedés, érdeklődés, nyugodtság és csak akkor fogalmaznak meg kritikát a másikkal szemben, ha erre megkérik. Azt is diplomatikusan. Az érzelmek kifejezésére is nagyon fejlett szótárral rendelkeznek. Mindenkinek vannak érzései, hiszen nem vagyunk robotok. Viszont meglepően kevesen tudják érthetően megfogalmazni, hogy pontosan mit éreznek, és még kevesebben adnak nevet is nekik.

Ezeken felül képesek beismerni a hibáikat és elnézést kérni érte. Nem rágódnak évekig saját múltbéli tetteiken. Beismerik, nem felejtik el őket, ehelyett tanulnak belőle nehogy újra megtörténjen. Viszont nem ez határozza meg az önképüket és a jövőjüket.

Ide tartozik, hogy ezek a típusok képesek őszintén örülni mások sikereinek, és szívből dicsérni, nem pedig csak felületesen odabök valamit. A kettő között óriási különbség van.

Persze ezeken kívül több jel is van, ami alapján fel lehet ismerni a magas érzelmi intelligenciával rendelkező embereket. Erről készítettem egy hosszabb bejegyzést, amit itt találsz. A villámtanításomat felhasználva te is képes leszel felismerni a magas EQ-val rendelkező egyéneket, sőt a saját érzelmi intelligenciádat is tudod ezáltal fejleszteni. Ha Jedi szinten akarod ezt alkalmazni, akkor kitartó gyakorlással eljuthatsz arra a szintre, mikor beszéd nélkül, pusztán a másik fél rezgéséből, energiájából megállapítod, hogy milyen érzelmi állapotban van.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Jövő héten csütörtökön várlak az új tanításommal, aminek az IQ lesz a témája.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1314706782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása