A nagy ÁTALAKULÁS

Mi történik a testeddel, amikor citromos vizet iszol?

2019. február 06. - A nagy ÁTALAKULÁS

Gyerekkorunk óta halljuk, hogy a citrom mennyire egészséges, sok vitamint tartalmaz és sokféleképpen felhasználhatjuk. Ám azt tudod, hogy mi történik a testeddel, ha a napodat egy pohár citromos vízzel indítod? A mai bejegyzésemben ennek járok utána.

citromos_viz.jpg

Elöljáróban elárulom, hogy mi a párommal Ildikóval szinte csak vizet iszunk, naponta 3-4 litert. Mind a ketten kerüljük a szénsavas üdítőket, és a cukrozott, édes ínyencségeket. Igaz, hogy az én esetemben nem volt mindig így. Évekkel ezelőtt nagy rajongója voltam a "vörös bikás" energiaitalnak, amelyből hetente huszonötöt is megittam. Meg is lett az eredménye, amelyről őszinték írok A nagy Átalakulás című könyvemben.

Viszont, ahogy említettem, ma már a vizet részesítem előnyben. Ildikóval minden reggel megiszunk egy nagy pohár citromos vizet, amit az előző este mindig bekészítünk magunknak. A téli időszakban a sima víz helyett is citromos vizet iszunk, gyógyteákkal keverve. Csodás hatást gyakorol az emberi egészségre, amit most 10 pontban veled is megosztok.

1. Segíti az emésztést

Gyakran halljuk, hogy a jó egészség alapját az egészséges emésztőrendszer jelenti. A citrom nagyon fontos forrása a pektinnek, annak a rostnak, ami nélkülözhetetlen a bélrendszer egészséges működéséhez. Egy pohár, ébredés után elfogyasztott citromos meleg víz beindítja az emésztőrendszert, és segít eltávolítani az előző nap bekerült méreganyagokat a testből.

2. Természetes hidratáló

Az elődeink évszázadokkal azelőtt, hogy az energiaitalok, a rehidratáló sók és az elektrolit oldatok elárasztották a polcokat, a citromos vizet már használták a test hatékony hidratálásához. Mikor mozgunk, testünk úgynevezett elektroliteket veszít (olyan ásványi anyagokat, mint a nátrium, kálium, klór) az izzadás révén. Ha csak vizet iszunk, az visszaállítja a test víztartalmát, de ha teszünk hozzá néhány szelet citromot is, felgyorsíthatjuk az elektrolitok egyensúlyának helyreállítását is.

3. Óvja a szemet

Tudtad, hogy a C-vitaminnal és antioxidánsokkal teli citrom véd a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásától?

4. A puha és egészséges bőrért

Tudjuk, hogy a bőr hidratálását úgy lehet a leghatékonyabban megoldani, ha rengeteg vizet iszunk. Viszont, ha a sima vízből citromos vizet készítünk, még többet nyerhetünk vele. A citromban lévő erőteljes antioxidánsok segítenek eltüntetni a bőrről a foltokat és a ráncokat, méregtelenítő hatásukkal simább, egészségesebb kinézetű bőrt eredményeznek.

ax061986_573x386.jpg

5. A máj is örülni fog a citromnak

Hogy a májad jól tudjon működni, az egyik legfontosabb dolog az egészséged szempontjából. A citromos víz pedig segít abban, hogy a májad a leghatékonyabban végezze feladatait. A citromsav a méreganyagok kimosásával javítja az enzim funkciókat, ezen kívül a káros baktériumokkal is képes elbánni.

6. Káliumban gazdag

Mindannyian hallottuk már, hogy a banánban nagyon sok a kálium, de azt csak kevesen tudják, hogy ez az esszenciális ásványi anyag a citromban is bőséges mennyiségben megtalálható. A kálium az emberi szervezetben a harmadik legfontosabb tápanyag, mégis hajlamosak vagyunk nem törődni vele. Ha citromos vizet iszol, elősegítheted a szív, az agy, a vesék és az izomzat megfelelő működését.

7. A citrom az orvost távol tartja

Miközben a közönséges megfázásra nincs gyógymód, annyi biztos, hogy akik rendszeresen isznak citromos vizet, jóval kevesebbszer fáznak meg, és a betegségen hamarabb túl lesznek, mint azok, akik még nem fedezték fel a citromos víz csodás hatásait. Ez elsősorban a magas C-vitaminnak tulajdonítható, ami az egyik legbiztosabb védelmező a vírusfertőzésekkel és az immunrendszer gyengeségeivel szemben.

8. Segít a fogyásban

Ha egészségesen szeretnél fogyni az táplálkozásodban és az életmódodban bevezetett változtatások segítségével, a citromos víz tökéletes kiegészítő lesz ehhez. Fokozza az anyagcserét, a citromban lévő pektin pedig csökkenti az éhségérzetet.

lemon-water-overland-park-dentist.jpg

9. Kifogástalan pH-érték

A citrom citrusféle, azaz természetes módon savas. Talán meglepő, de amint bekerül a véráramba, lúgosító hatást fejt ki. Ez miért jó dolog? Bár savra szükségünk van az étel megemésztéséhez, nagyon fontos kiegyensúlyozni a test pH-értékét, mivel a túl sok sav hajlamossá tesz betegségekre, a magas koleszterinszinttől a cukorbetegségig.

10. Segít leküzdeni a gyulladásokat

A gyulladásokat nem minden esetben láthatjuk. A krónikus gyulladások a testen belül alakulnak ki, és alapját képezik a legkomolyabb betegségeknek, és összekapcsolják őket a test elsavasodásával is. A citromos vízzel csökkenthetjük a szervezet savasságát, a szervezetből így könnyebben távozik a húgysav, ami a gyulladásokért is felelős.

Eme 10 pontból láthatod, hogy amit gyerekkorunkban hallottunk a citromról, az a valóságban is megállja a helyét. Saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom neked is, hogy minden reggel egy pohár citromos vízzel indítsd a napot. Rövid időn belül tapasztalni fogod a pozitív változásokat.

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem. Ha tetszett a cikkem kérlek bátran küld tovább, ha pedig újabb hasznos tanításokhoz szeretnél jutni látogass el a Facebook oldalamra és iratkozz fel a Youtube csatornámra.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Forrás: kuffer.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr3714609250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása