A nagy ÁTALAKULÁS

A magas érzelmi intelligencia 12 jele

2018. július 16. - A nagy ÁTALAKULÁS

Hallottál már az "EQ"-ról, vagyis az érzelmi intelligenciáról?

12_intel.jpg

Az érzelmi intelligencia olyan készség, amely segít a saját magunk emocionális útvesztőiben eligazodni, és útmutatást ad ahhoz is, hogy mások érzelmeit felismerjük, megfelelően kezeljük és tiszteletben tartsuk. Olyan képesség, amely a legtöbb pszichológiával és szociológiával foglalkozó szakember szerint fontosabb, mint a értelmi intelligencia.

Már egy ideje ismert tény, hogy a magas értelmi intelligencia (IQ) még nem garancia a sikerre és a boldog életre. Az érzelmi intelligencia (EQ) az, ami befolyásolja viselkedésünket, személyes döntéseinket. Bebizonyosodott, hogy a pozitív érzelmi attitűd előrébb viszi az embert, mint az éles logika. 

Most pedig bemutatom neked a magas érzelmi intelligencia 12 jelét. A cikkem az ismert amerikai író és pszichológus Dr. Travis Bradberry útmutatása alapján készült.

1. Jókora szótár az érzelmek kifejezésére

Kérlek mond el, most, hogy érzed magad? Jól? Rosszul? Mi van a kettő közti skálán? Mindenkinek vannak érzései, hiszen nem vagyunk robotok. Viszont meglepően kevesen tudják érthetően megfogalmazni, hogy pontosan mit éreznek, és még kevesebben adnak nevet is nekik. Minél határozottabban tudjuk megfogalmazni és elmondani másoknak, hogy mit élünk meg, annál inkább tudunk rá megoldást is találni – már ha  egyáltalán szükséges.

2. Kíváncsiság

Függetlenül attól, hogy befelé forduló vagy külvilágra nyitott, a magas érzelmi intelligenciájú ember kíváncsi az őt körülvevő világra, dolgokra és emberekre. A kíváncsiság mögött általában nagy adag együttérzés lapul, ami szintén a magas EQ jele.

3. Bátorság a változások előtt

Sok ember nem szereti a változást, mert félünk az ismeretlentől. Ez az ösztön segítette az ősembert a túlélésben. Viszont amikor valami megváltozik az életünkben, akkor elengedhetetlen rugalmasan kezelnünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező embereket ritkán tántorítja el a félelem. Az ilyen személyek az akadályokban is a lehetőségeket és a kihívást látják, nem pedig a gátat és a problémát.

eq243.jpg

4. Önismeret

Ha rendszerese követed a blogomat, akkor nem lesz számodra ismeretlen, amit most írok. Az önfejlesztés alapja az önismeret. Saját gyengeségeink és erősségeink ismerete nélkül nehézen boldogulunk az életben. Beismerni önmagunknak, hogy valamiben nem vagyunk jók, nem egyenlő a belenyugvással. Sőt, legalább tudjuk, hogy mely területen kell magunkat fejlesztenünk. A meglévő erősségeinket pedig kihasználhatjuk a munkánkban, kapcsolatainkban.

5. Emberismeret

Nem keverd össze az előítéletekkel. Most nem arról beszélünk, hogy előre eldöntjük egy emberről a kinézete, beszéde, testtartása alapján, hogy ő milyen valójában. A már említett együttérzés és kíváncsiság azonban hosszú távon elvezethet odáig, hogy felismerjük az emberek mozgatórugóit.

6. Magabiztosság

Ez nem nagyképűséget vagy másokon való átgázolást jelent. Hanem azt a képességet, hogy ha sértegetnek, és lekicsinylő kritikákat kapunk, akkor sem veszítjük el az önbecsülésünket, vagy támadunk rá a másikra. Bízunk saját magunkban.

7. A nemet mondás képessége

Gyakori hiba, hogy nem tudunk nemet mondani. Sokkal több stressz éri azokat az embereket, akik erre nem képesek. A magas érzelmi intelligenciával élő emberek tudják mikor, és hogyan mondjanak nemet, akár önmaguknak is. Ahhoz is értenek, hogyan kerüljék el a negatív, energiavámpír embereket.

8. A hibák és a harag elengedése

Az érzelmileg intelligens emberek nem rágódnak évekig saját múltbéli hibáikon. Nem felejtik el őket, ehelyett tanulnak belőle nehogy újra megtörténjen. Viszont nem ez határozza meg az önképüket és a jövőjüket. Ugyanez érvényes a haragra is. A magas EQ-val bíró embereket is érik sérelmek, őket is bántják, de nem táplálják évekig harcra és bosszúra készen haragjukat, és nem annak alapján élik az életüket.

emotionally-intelligent-56a792335f9b58b7d0ebc7d4-1080x675-1080x480.jpg

9. Spontán adni

Ahhoz, hogy erős érzelmi kapcsolataink legyenek, tudnunk kell feltétel nélkül adni – ez persze nem megy a kíváncsiság, az empátia, és a többi erősség nélkül.

10. Örülni annak, ami van

Bár folyamatosan törekszünk a többre, jobbra szebbre, azt is észre kell vennünk, ami már a miénk. Sőt, meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. A magas EQ-jú emberek nem kergetik a tökéletességet, mert tudják, hogy olyan nem létezik, közben pedig hálásak azért, amit már elértek, és erőt merítenek belőle. Azok az emberek, akik napi szinten adnak hálát, energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak.

11. Kikapcsolódás

Hiába sikeres valaki a munkájában, időnként el kell szakadnia a stresszforrástól, pihennie kell, kikapcsolni minden gépet. Ebben az érzelmileg intelligens emberek nagyon jók. Felügyelik saját stressz-szintjüket, és tudják, mikor kell engedniük a gyeplőn.

12. Negatív gondolatok

Hasonlóan a haraghoz vagy a fájdalomhoz, a magas EQ-val élő emberek képesek elengedni a negatív gondolataikat. Nekik is éppúgy vannak, mint másoknak, de időben felismerik, és helyükön kezelik őket ahelyett, hogy eltúloznák jelentőségüketBoldogságuk egyébként sincs kötve mások véleményéhez, elismeréséhez. Helyette saját magukból merítik, ezért nehéz is elvenni az örömüket.

eq-1.jpg

Az érzelmi intelligencia az IQ-hoz hasonlóan fejleszthető, amihez ez a 12 pont nagyon sokat tud neked segíteni. A mélyebb megértéshez bátran kövesd a villámtanításaimat, ahol részletesebben is megismerkedhetsz a felsoroltakkal.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6513756874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása