A nagy ÁTALAKULÁS

Félelem a zseni halála

2017. augusztus 01. - A nagy ÁTALAKULÁS

felelem_2_0.jpg

A félelem az élet természetes része.

Mindannyian félünk valamitől, a sötétségtől, magasságtól, haláltól. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy az emberiség életben tudott maradni és a Föld uralkodó fajává válhatott egy olyan világban, ahol a legtöbb teremtmény nagyobb, gyorsabb, erősebb volt nála.

Valójában csak két érzelem létezik: a szeretet és a félelem. Ez a két érzelem az érem két oldala és minden további ebből a kettőből ered. Mondhatjuk úgyis az összes érzelemnek a szeretet és a félelem a szülőanyja.

De viszont kijelenthetjük, hogy a félelem egy nagyon hasznos érzés, ami segíti a túlélésünket. Pozitív dolog, egészen addig, amíg racionális és nem válik az életünk meghatározó részévé. Viszont, ha már az életünk nagy részét a szorongás, aggodalom tölti ki - főleg olyan dolgok miatt, amik még meg sem történtek - akkor már sokkal inkább visszatartó tényező, sem mint hajtóerő.

Mire is gondolok?

mw-bo560_fear1_mg_20131105074052.jpgMint írtam, mindannyian félünk valamitől, a legtöbb viszont az ismeretlentől. Még akkor is, mikor kívülre azt mutatjuk, hogy minden rendben van, kemények és bátrak vagyunk. Közben belül félünk, mert nem tudjuk mi fog történni, mi vár ránk, az ajtó túlsó oldalán vagy a barlang bejáratán kívül? Ez ösztönös érzés, ami múltban segítette a fajunk fennmaradását. Ez idáig teljesen rendben is van. 

De a legtöbb esetben pont ez gátol minket, hogy nagy döntéseket hozzunk meg. Nem az életünk múlik rajta, de mi mégis majrézunk, mert a fejünkben előre lepörgetjük, hogy mi fog történni. És miért is ne, általában a legrosszabb forgatókönyvet vesszük elő. Szépen lassan meggyőzzük saját magunkat és meghátrálunk.

Gondolj bele, hogy a történelem során mennyi találmány, mennyi felfedezés nem történt volna meg, csak azért, mert ezek az emberek a félelmeikre hallgattak volna...

Amundsen, Vámbéry, Pasteur és megannyi felfedező, kutató, feltaláló nevét felsorolhatnám, akiknek a nevét most nem ismerné a történelem. A találmányaik, felfedezéseik nélkül az emberiség sokkal szegényebb lenne.

Szerinted mi volt a titkuk? Mi emelte ki őket?

Az, hogy le tudták győzni a félelmeiket. Azt hiszed Amundsen nem félt, mikor nekivágott az ismeretlen Déli Sarknak a csapatával? Vagy a Wright fivérek, mikor először emelkedtek a magasba a saját maguk által megépített szerkezetükön?

Hidd el nekem, rettegtek, de legyőzték a félelmüket, mert volt egy olyan belső meggyőződésük, ami párosult egy megingathatatlan hittel. A továbbiakat már nem kell részleteznem, hisz az eredmények ismertek.

Popper Péternek van egy híres mondata, miszerint:

"A félelmektől való megszabadulás legegyszerűbb és legbátrabb módja, ha közel megyünk hozzájuk és átöleljük őket."

Én pont ezt csinálom az életemben. Amikor új dologba kezdek, bennem is van félelem, de képes vagyok legyőzni, mert hiszek magamban és tudom, hogy képes leszek végigcsinálni. Ezzel kezdődik minden, hogy van egy célod és hiszel magadban. A célok nem csak ezért szükségesek, hogy motiváljanak minket, mert ha mélyebben belegondolunk, azok tartanak bennünket életben.

blogra_batorsag.jpg

Ha azt mondod, nincs meg hozzá a tudásod?

Ez csak részletkérdés. ha valóban el akarod érni a célod, akkor megszerzed hozzá a szükséges tudást, módszereket. Tehát röviden összefoglalva, a félelem legyőzésének legnagyobb fegyvere a hit önmagunkban. Higgy magadban és csendesítsd el az ördögöt a fejedben.

A végére, jó, ha tudjuk, hogy az érzelmeinknek is van rezgése. A félelem hosszú és lassú frekvenciájú, míg a szeretetnek nagyon gyors és magas frekvenciája van. Többet is megtudhatsz a témáról, ha megnézed az erről szóló tanításomat.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem, és ha bármi észrevételed van, kérlek bátran oszd meg velünk.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr1212707516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása