A nagy ÁTALAKULÁS

Az igazi csapatszellem

Miért jobb csapatban?

2017. július 12. - A nagy ÁTALAKULÁS

2.jpg"A siker egyetlen kulcsa a közös erőfeszítés, a csapatmunka, mert az önzéstől csak kisebb lesz az ember." James Ramsey Ullman

Több alkalommal foglalkoztam már a csapatmunkával, az együttműködés fontosságának a hangsúlyozásával. Előadásokat tartottam a témáról vállalkozóknak, diákoknak, versenyeket szerveztünk a csapatmunkát a középpontba helyezve.

Az elmúlt hétvége után úgy érzem újra aktuális a csapatszellemmel lényegével foglalkoznom. 2017.07.07-09. között az alapítványommal, a Vulkán - tehetséggondozó társulással megrendeztünk a II. Életmód Tábort fiataloknak. A táborba ellátogató 39 diák csapatokba szerveződve vettek részt az előadásokon, versenyeken, játékokban. 

A legtöbben idegenek voltak, akik ott találkoztak először. Mégis az első nap végén, az addig idegen gyerekek már barátként, csapattársként tekintettek egymásra. Ehhez nagy segítséget nyújtott a nap eleji ismerkedős játékok.

dsc01227.JPG

Vajon miért sikerült ilyen gyorsan csapattá válniuk?

Jó kérdés, igaz? Főleg, hogy 10-12 éves résztvevőink is voltak. Megjegyzem, pont az ő korosztályuk volt a legaktívabb és a legegységesebb. És náluk volt a legerősebb a csapatszellem. Mégpedig azért, mert időben megértették, hogy csapatban, egy idegen környezetben, számukra addig ismeretlen feladatokkal sokkal könnyebben fognak boldogulni, mint egyénekként.

És pont ez a lényeg, a csapatszellem lényege. Közösen, együtt sikereket elérni. Mindannyian látunk már olyan csapatot, ahol pont az együttműködés hiányzott. Ugyanez jellemző az üzleti életre vagy csapatsportokra. Nézz meg egy olyan csapatot, ami tele van kiváló játékosokkal, de mégsem képesek együtt dolgozni. Minden egyes játékos csak a saját dicsőségéért hajt, a csapat érdekei elé helyezi az egyéni sikert.

Pedig mennyivel egyszerűbb dolguk lenne, ha megértenék azt, amit a 12 évesek órák alatt elsajátítottak...

Egyébként nem ez volt az első rendezvényünk, ahol kiemelt szerepet kapott a csapatmunka. 2016. szeptember 24-én rendeztünk egy rendhagyó csapat terepfutó versenyt.

futas.jpg

"Egy csapat tagjának lenni jobb, mint egyedül..."

Ez volt az Vulkán Élményfutás Csapatban. 5 fős csapatok indultak a versenyen, ahol egyaránt fontos volt a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítmény, ugyanis a futást megállókkal színesítettük. Ezeken az állomásokon feladványokat kaptak különböző tematikákban.

Természetesen az a csapat nyert, akik a legjobban tudtak együtt dolgozni, egymás gyengeségeit kiegészítve. Mert erről szól a csapat, segítjük, kiegészítjük egymást. Lehetetlen, hogy valaki minden területen kiemelkedő legyen, mindenkinek vannak gyenge pontjai.

Szerintem semmi újat nem mondtam. Emlékezz csak vissza Franklin Covey, A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokásának 6. pontjára: "Teremts szinergiát!". Azaz működj együtt másokkal, dolgozz csapatban. Minden könnyebb, hatékonyabb, gyorsabb, ha nem egyedül akarsz mindent megoldani. Ennyire egyszerű.

Próbáld ki, amit a kis gyerekek is csináltak a táborunkban, működj együtt másokkal egy nagy cél elérése érdekében. De felhozhatnám a saját esetünket is a tábor megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban. Közösen, együtt dolgoztunk a nagy cél eléréséért. Nem a saját érdekeinket néztük, hanem azt, hogy mi a legjobb a gyereknek. Ennek a hozzáállásnak köszönhető az áttörés amit 3 nap alatt elértünk.

Csallóközben egy eddig egyedülálló rendezvényt valósítottunk meg, olyan tudást, új ismereteket, szokásokat ismertetünk meg a fiatalokkal, amit eddig máshol nem kaptak meg. A rengeteg pozitív visszajelzés mind igazolás számunkra. Nagyon jó úton járunk és együtt csapatként leszünk sikeresek.

Ezt a gondolkodásmódot akarjuk már minél fiatalabb korban elültetni a gyerekek fejébe. Erre kiváló alkalmat nyújtott az Életmód Tábor és a szeptember 23-án megrendezésre kerülő II. csapat terepfutó versenyünk.

Hidd el nekem, egy csapat tagjának lenni jobb, mint egyedül.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - vállalkozó, mentor, író

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr7012658451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása