A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Tanulj meg elengedni!

2019. augusztus 15. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

A jól bevált "recept" alapján, csütörtökhöz érve ismét hozom neked az új villámtanításomat. Ma olyan témával érkeztem, ami minden ember életében jelen van és sokaknak komoly kihívásokat okoz. Ez az elengedés művészete.

Miért ragaszkodunk foggal-körömmel emberekhez, tárgyakhoz? Miért nem tudunk bizonyos dolgokat elengedni? Mélyebben belegondolva a birtoklási vágy egész az ősemberig vezethető vissza. A zord körülmények között minden apróságot kemény munka árán tudod csak megszerezni. Így nem csoda, ha ezek után többé nem is akarta elengedni.

Igaz, hogy már rég nem itt tartunk, minden téren fejlődtünk. Viszont ha valakit, vagy valamit el kell engednünk akkor mégis úgy tűnik, hogy egy ősi ösztön ezt megakadályozza. Ma ennek a gátnak a feloldására keressük a megoldást. Első körben azt javaslom neked, ha egy probléma vagy helyzet többször is visszaköszön, akkor tégy fel magadnak három kérdést ezzel kapcsolatban:

  • El tudod fogadni?
  • Tudsz rajta változtatni?
  • El tudod engedni?

Most a harmadik megközelítést vizsgáljuk meg alaposabban pár hétköznapi példa segítségével. Az első legyen a párkapcsolat. A legtöbb embernek az elengedés szó hallatán biztosan ez ugrik be, ami érthető. Hiszen a párunk elengedése egy nagyon kemény dió. Még abban az esetben is, ha a kapcsolat már egyik fél érdekeit sem szolgálja.

A tárgyak esetében azoktól a legnehezebb megválni, amit kemény munka árán szereztünk meg és érzelmileg is kötődünk hozzájuk. Ilyenek egy ingatlan, autó vagy azok a ruhadarabok, amiket régen nagyon szerettünk, viszont mára már nagyon viseltesek, esetleg már a méret sem stimmel.

Van még egy terület, ahol a túlzott ragaszkodás gátolhatja a fejlődésed. Engedd el a görcsös irányítást. Mire is gondolok? Mindent kézben akarunk tartani és irányítani az életünkben. Viszont, ha valami közbejön és a dolgok nem a mi elképzelésünk szerint alakulnak, akkor nyugtalanok, frusztráltak, idegesek leszünk. Vagyis elkezdjük magunkat lehúzni az Érzelmi Spirálon.

Itt azt értem, hogy a gyeplőt továbbra is a kezedben tartod, vállalod a felelősséget a tetteidért, de nem ragaszkodsz makacsul a saját elképzelésedhez és tervedhez. Nézd meg, hogy a felmerülő probléma a befolyásolási körödön belül vagy kívül található. Ha van ráhatásod, akkor meg is tudod oldani. Ámde ha nincs, nem tudsz rajta változtatni, akkor miért kínzod magad? Engedd, hogy ez a dolog megtörténjen, a célod tartsd a szemed előtt és menj tovább az utadon. Kicsit hosszabb lesz, néhány kitérővel tarkítva, de eljutsz oda. Saját tapasztalatomból mondom.

Úgy tűnhet, hogy nekem könnyen megy az elengedés, viszont ez régebben számomra is komoly kihívást jelentett. Megvoltak a saját szokásaim, paradigmáim, gondolatmenetem, amiktől nem tágítottam. A változás akkor indult el, amikor elkezdtem más nézőpontból tekinteni a dolgokra. Meghallgattam a barátaim, ismerőseim, munkatársaim véleményét és nyitott voltam arra, hogy lehet ezt másképp is. Amint látod, ilyenformán egy hitrendszert, hiedelmet is el lehet engedni.

Zárszóként azt tanácsolom neked, hogy nézd meg a saját életedben mik azokat a területeket, amikor már nem szolgálják a fejlődésedet. Ha ezeket nem engeded el, legyen egy személy vagy tárgy, akkor azok fognak téged uralni.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6015000644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása