A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Egy tölgyfa élete

2018. szeptember 06. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

A hét negyedik napján a megszokottakhoz hasonlóan - viszont egy különleges helyszínről - jelentkezem az újabb villámtanításommal. 2018. szeptember 5-én, ebben az évben másodszor is meghívást kaptam a Bátorkeszi Magán Szakközépiskolától, hogy 55 elsős diáknak tartsak előadást.

Innen hozok most neked egy rövid részletet, egy érdekes történetet egy coloradói tölgyfa életéről. Ne gondold, hogy hirtelen pályát változtattam és mostantól botanikai irányba terelődök. A Sziklás-hegységben, a Long csúcson található egy kidőlt fatörzs. Mint kiderült ez a fa 400 évig élt. Ezalatt 14 villámcsapás érte és épségben átvészelt számtalan földcsuszamlást. Viszont egy napon egy sereg apró, pici bogár támadta meg a tölgyfát, amelyek apránként, kívülről befelé haladva elpusztították ezt a faóriást, amely élete során számtalan természeti csapást túlélt.

Most képzeld el, hogy te vagy ez a tölgyfa és a pici bogarak pedig azok a dolgok, amiken aggódsz, idegeskedsz. Ezeket a pár milliméteres bogarakat két ujjaddal össze tudnád roppantani. Ehelyett hagyjuk felhalmozódni, folyamatosan rágjuk magunkat mindaddig, amíg rámegy az egészségünk.

Gondolom most már rájöttél, hogy a fiataloknak az aggódás súlyos és káros hatásairól tartottam előadást. Mindig nagyon izgatott vagyok, mikor fiatalokhoz, középiskolásokhoz látogatok el. Sosincs két egyforma hallgatóság, ezért minden ilyen esemény egy új kihívás, amit én nagyon szeretek. Az első és legfontosabb lépés, hogyan tudod megragadni és lekötni a 15 éves fiúk és lányok figyelmét.

Mint minden osztályban, itt is már az elején kiderült, hogy ki a csapat hangadója. Krisztián az eleven kis srác szerette hallatni a hangját és minden alkalmat megragadott, hogy ezt bizonyítsa. Persze ahogy haladtunk előre és egyre jobban lekötötte a téma a figyelmét, belátta, hogy érdemes picit csendben maradni és odafigyelni. Hiszen ez a jelenség mindenki életében jelen van, legyen fiatal vagy felnőtt az illető.

Természetesen egy iskolai workshopunk sem lehet teljes játék nélkül. Ezúttal három díjat sorsoltunk ki a diákok között. A harmadik díjat, Don Boyer: Olvass és Gazdagodj című könyvét Réka nyerte meg. A második helyezett Henrietta A nagy Átalakulás című könyvemmel lett gazdagabb.  Az első díj egy különlegesség volt, díjmentes részvétel a jövő évi IV. Életmód Táborban, amelynek nyertese Michaela lett. Ezúton is szívből gratulálok a három nyertesnek.

Nagyon hálás vagyok az újabb lehetőségért és ezúton is sok sikert kívánok a fiataloknak az előttük álló felnőtt élethez. Igaz, hogy most csak egy kis szeletet kaptak, de tudom, hogy már ezzel is mennyit hozzá tudnak tenni a saját fejlődésükhöz. Egy újabb fantasztikus élménnyel gazdagodtam.

Szívből köszönöm a csodás pedagógusoknak a meghívást és az előadás utáni rövid beszélgetést, amikor is kaptunk egy olyan visszajelzést, amely újból megeresített minket a célunkban és abban, hogy a jó úton járunk:

"Nem tudom, hogy pontosan mit csináltok, de a gyerekeknek bejön és nagyon segít nekik!"  

Ezúton is nagy örömmel várjuk további osztályok, iskolák, tanárok megkeresését a díjmentes iskolai workshopokkal kapcsolatban. Bátran vegyétek fel velünk a kapcsolatot a vulkan.tarsulas@gmail.com e-mail címen vagy a Facebook oldalunkon.

Neked pedig köszönöm, hogy ma is velem tartottál és végigolvastad. Bízom benne, hogy a mai kis rendhagyó tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2614225517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása