A nagy ÁTALAKULÁS

Dan Sullivan - A 4C formula

2017. január 19. - A nagy ÁTALAKULÁS

A „4C”-nek nevezett modell egy megvalósítási folyamat, amelyet Dan Sullivan amerikai író és politikus alkotott meg. Lényege a fejlődés, az előrehaladás.

A „4C” modell négy lépésből áll, és a nevét a négy szakasz angol nevének kezdőbetűiből kapta.

A négy lépés név szerint:

  1. Elköteleződés (Commitment)
  2. Bátorság (Courage)
  3. Képesség (Capability)
  4. Önbizalom (Confidence)

4c.jpg

Mikor már hosszú ideje szenvedsz, majd végre összeszeded a bátorsá­godat, erődet és meghozol egy kőkemény döntést. De olyat, hogy még a gyomrod is beleremeg. Ez a 4C.

Amikor ezt felismered, az már az átalakulásod egyik bizonyítéka. Melyben az első lépés az „elköteleződés”, a második a „bátorság”, a harmadik a „képesség” és a negyedik az „önbizalom”. Ennél a négy lépésnél, ha önmagad hozod meg a döntést, hihetetlen ener­gia szabadul fel benned, ami a későbbiekben tovább lök a nehézségeken.

A második opció, mikor már huzamosabb ideje nem élsz jól, az élet utadba görget egy brutális nagy eseményt, akadályt, ami által a lábad földbe gyökerezik és mozdulatlan maradsz. Ez lehet betegség, halál, családi dráma, munkahely elvesztése, bármi. Magyarán, rákényszerülsz arra, hogy egy külső ráhatás következ­tében kilépj az addig megszokott kis világodból. Csak ez a két le­hetőség van, ami által az életed új irányt fog venni.

Vegyünk egy gyakorlati példát:

Párkapcsolat. Már hosszú ideje élsz egy olyan párkapcsolatban, amelyben nem vagy boldog. De nem mersz kilépni. Okai lehetnek a gyerekek, a család, a közös vagyon, vagy csak félsz az egyedülléttől.

  1. Elköteleződés

Meghozod a döntést, hogy bármi is lesz, te ezen az életen változtatni fogsz.

  1. Bátorság

Ahhoz, hogy ezt meg tud lépni, szükséged lesz minden bátorságodra. Szembe kell nézned az ismeretlennel. Hinned kell, hogy a váltás után egy jobb élet fog rád várni.

  1. Képesség

Amivel a második lépés megtétele után szembesülni fogsz, szükséges lesz új képességeket elsajátítanod, új szokásokat, esetleg megismerned új embereket. Ilyenek lehet, például: költözés, megtanulni főzni, plusz bevételi forrás keresése, stb.

  1. Önbizalom

Mikor már elérted a negyedik fázist, itt megkönnyebbülve tapasztalod, hogy sikerült végigcsinálnod és ezáltal megnövekedett az önbizalmad. Ez egy belső elégedettséget hoz magával.

A 4C modell gyakorlati alkalmazásáról, és mélyebb megértéséről többet megtudhatsz A nagy Átalakulás című könyvemből.

Dan Sullivan: A 4C formula megvásárolható a Pongor Publishing Üzleti Kiadó Kft. webshopjában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr3312137991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása