A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: A bizalom skálája

2019. július 25. - A nagy ÁTALAKULÁS

"Egyaránt hiba: mindenkinek hinni és senkinek sem." Seneca

Köszöntelek Drága Barátom!

Mit gondolsz, miért Seneca idézetével indítom a villámtanításomat? A válasz nagyon egyszerű, hiszen a mai témánk a bizalom lesz, teljes címén a bizalom skálája. A tanítás alapja Stephen R. Covey: A bizalom sebessége című könyvéből ered, amit bátran ajánlok neked.

Most kérlek idézz fel magadban egy olyan helyzetet, amikor bekerültél egy új társaságba, ahol szinte mindenki idegen volt a számodra. Lehet ez egy társas összejövetel, új iskola, munkahely vagy szakmai konferencia. Hogyan viselkedtél az ott lévő emberekkel? Bizalmatlan voltál, kissé gyanakvó? Vagy mindenkivel azonnal megtaláltad a közös hangod, és rögtön nyitottál feléjük? Vagy valahol a két véglet között voltál?

Itt jön képbe a bizalom skálája, ami három részre van osztva, ahogy a videóban is láthatod. A bal szélén szerepel a gyanakvás, bizalmatlanság, amikor nagyon nehezen fogadsz bárkit is a bizalmadba. Sok információra van ahhoz szükséged, hogy nyiss mások felé. Ebbe a kategóriába tartozókra jellemző, hogy önbizalomhiánnyal küszködnek. Ezt az érzést vetítik ki a környezetükre, ami miatt nehezen ismerik fel, hogy kiben bízhatnak meg. Az üzleti szférában ez a hozzáállás nagyban gátolja a sikeres kapcsolatok kiépítését.

A "domb" jobb oldalán pont ennek az ellentéte található, a hiszékenység, vak bizalom. Még szinte semmit sem tudsz a másik emberről, de már azonnal, mérlegelés nélkül a bizalmasodként kezeled. Itt fennáll az a veszély, hogy a beszélgető partnered, vagy leendő ügyfeled kényelmetlenül érzi magát a társaságodban a túlzott közeledésed miatt.

Ha úgy érzed, hogy egyik szegmens sem jellemző rád, akkor van egy jó hírem számodra. Ebben az esetben a "domb" tetején vagy, az okos bizalom körében. Úgy fogalmaznám meg, hogy ezen a részen kapcsolódik az objektív és szubjektív világ, tehát ez maga a realitás, a valóság. Amit belül érzel, azt kapod vissza külső forrásból is. Ezen a szinten már nagyon jó az ítélőképességed és gyorsan tudsz dönteni.

Ahhoz, hogy eljuss az okos bizalom szintjére sok tapasztalatra van szükséged. Nagyon ritka, hogy valaki zsigerből tudja ezt működtetni. Azt tanácsolom neked, hogy pörgesd vissza azokat a szituációkat, amikor idegen emberekkel beszélgettél és ezekből a társalgásokból végül tartós kapcsolat lett. Akár baráti, üzleti esetleg szerelmi. Hogyan kommunikáltál? Milyen szavakat használtál? Hogy viselkedtél? Mi volt az a pont, ahol nyitottál felé? Ezek a tapasztalatok aranyat fognak érni számodra a későbbiekben.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr8114979640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása