A nagy ÁTALAKULÁS

A célkitűzés fontossága

2018. január 05. - A nagy ÁTALAKULÁS

celikuzes.jpg

Számodra is ismerős az az eset, hogy január 1. megfogadod, hogy ebben az évben minden más lesz? Fogadalmakat teszel, akár listát is írsz, hogy min fogsz változtatni? Lefogysz 10 kilót, hetente többször fogsz sportolni, leszoksz a cigarettáról, munkahelyet váltasz. Általában ezek a leggyakoribb fogadalmak. De mégis egy héttel később az esetek 90 százalékában az egész kerül a kukába.

Mit gondolsz mi lehet az oka?

Olyan könnyen tűzöl ki magad elé nagy célokat az új év első napjaiban, hogy egy év alatt átformálod az egész életedet. Viszont, amikor visszakerülsz a szürke hétköznapok mókuskerekébe, szépen lassan minden visszaáll a megszokott kerékvágásba és újra a szokásaid rabjává válsz. Ismét hanyagolod a sportolást, esténként újra leülsz a tv elé egy zacskó chipsszel. A céljaid még ott motoszkálnak a gondolataidban, de kényelem érzetét kihasználva tovább halogatod.

Ennek a hátterében több ok is húzódhat. Lehet, hogy a kitűzött cél volt irreális, ezért nem hiszel benne és magadban sem, hogy elérheted. Vagy nem tudod hogyan vágj bele, mivel nincs felépítve a folyamat a fejedben. Vagy csak simán halogatsz, mert még "nem szúr a szög" eléggé. Én most ebben segítek neked, hogy ezeket a gátakat leküzdve ebben az évben végre valóban elérd, amit megálmodtál magadnak és ne kelljen újra és újra nekifutnod.

Elöljáróban szögezzük le, tudatosítsd magadban, hogy a célok nagyon is fontosak, mind az egyéni, mind pedig a vállalkozói életedben. Már az év elején tervezd meg előre az egész 2018-as évedet. Gondold át, hogy mivel lennél elégedett 2018. december 24-én. Ha elképzelted, akkor kezd el az eredménytől visszafelé megtervezni az oda vezető utadat.

objective-setting.jpg

Amikor a fiataloknak és vállalkozóknak tartok előadást, azt a kifejezést szoktam használni, hogy "darabold fel a mamutot". A lényege, hogy ne egyszerre próbálj mindent elérni, mert akkor a figyelmed szétszóródik és nem egy dologra koncentrálsz. Tehát lépésenként haladj a cél felé, mint a híres 66-os úton, ahol sorban hagyod el magad mögött a mérföldköveket.

1. lépés: Legyen meg a célod!

Ezt leírtuk, ez az alap, hogy legyen egy álmod, amit céllá tudsz alakítani. Tudd, hogy hol akarsz lenni 2018. december 24-én. 

2. lépés: Milyen tudásra van szükséged?

A célod már megvan. Ahhoz, hogy elérd általában szükséged van valamilyen tudásra. Járj utána milyen tudásra és ezt hol tudod elsajátítani. A saját példámat említve, én 40 évesen ültem vissza az "iskolapadba", amikor is elmentem Budapestre tanulni

3. lépés: Milyen jellemé kell válnod?

Itt álljunk meg egy pillanatra. Tudod mi a jellem vagy másnéven attitűd? A jellemed a személyiséged magja. A jellem meghatározza a cselekvést, a magatartást. A jellemed alapján reagálsz a világra és a többi emberre. Vizsgáld meg magad, hogy a jellemeden mit kell változtatnod.

4. lépés: Milyen készségekre van szükséged? 

A készség egy tevékenység gyakori ismétlődése során válik automatikussá, majd cselekvés során tudatos felidézés nélkül működik. A készség minden esetben a tanulás eredménye. Nézd meg, hogy neked milyen meglévő vagy új készségekre van szükséged.

5. lépés: Milyen szokásokat kell kialakítanod? 

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok szokásod van, olyan tevékenységeid amit megszokásból csinálsz ugyanúgy minden nap. Ezek lehetnek akár jó vagy rossz szokások. Ahhoz, hogy eléred a célodat, gondold át, hogy most milyen szokásaid vannak és milyen újakat kell kialakítanod.  

6. lépés: Ki legyen a mentorod? 

Keress magadnak egy mentort, aki rendelkezik azzal a tudással, amire neked szükséged van. De alaposan nézd meg kit választasz mentorodnak. Tehát, hogy a saját piacán, területén milyen szerepet tölt be és a szavai mögött van-e tényleges tudás és eredmények. Ha nem találsz olyan embert, akire tanárként tudsz tekinteni, akkor keress magad mellé egy olyan személyt, akiben megbízol. Ő majd ellenőriz és szükség esetén számon is kér a célhoz vezető utadon.

7. lépés: Miről vagy hajlandó lemondani?

Az 5. lépésnél írtunk a szokásokról. Most gondolkodj el azon, hogy a rossz szokásaid mellett miről vagy hajlandó még lemondani. Például: képes vagy lemondani a tv nézésről és helyette olvasni vagy tanulni? Vagy minden nap egy órával korábban felkelni? 

8. lépés: Milyen erőfeszítéseket kell tenned?

Az eredmények nem fognak maguktól jönni. Ahhoz, hogy elérj valamit az életben erőfeszítésekre van szükség. Gondolt át, hogy az eddig felsoroltakon kívül milyen további erőfeszítéseket kell tenned ahhoz, hogy elérd a célodat.

1462275411-279-worjiapkb_jpg_627x353.jpg

Ez a 8 lépés szükséges a céljaid eléréséhez. Ha szépen sorban végigmész a pontokon, akkor összefog állni a kép a fejedben, motiváltan fogsz elindulni a megvalósítás útján.

A cikkem végén azt tanácsolom neked, hogy életed azon területén kezdj el először változtatni, amivel nem vagy elégedett. Lehet a munka, párkapcsolat, vállalkozás vagy akár a környezeted, de ezt te tudod pontosan. Ha ezek után is úgy érzed, hogy további motivációra, tanácsokra van szükséged, akkor nézd vissza a villámtanításaimat vagy keress fel bátran.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4913551581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása