A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Te tudsz spórolni?

2019. október 03. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

A jól bevált "recept" alapján, csütörtökhöz érve ismét hozom neked az új villámtanításomat. A mai videómban egy olyan hétköznapi témával foglalkozok, ami sok embernek okoz fejtörést. Ez a spórolás.

Az első kérdésem, hogy miért fontos a spórolással foglalkozni? Ha már egészen fiatalon beépíted szokásként az életedbe, akkor az hosszútávon egy biztos pillért tud neked adni az életszínvonalad fenntartásához. Biztosra veszem, hogy hallottál már olyan emberről, esetleg ismersz ilyet, aki évekig nagyon jól keresett, vagy sikeres vállalkozó volt, viszont ez idő alatt nem volt megtakarítása. Végül idős korára oda jutott, hogy a nyugdíjából nem tudta fenntartani az addig megszokott életvitelét és lejjebb kellet adni az igényeiből. Még rosszabb esetben rászorult mások segítségére, azért, hogy valahogy megéljen.

Itt megemlíthetném azokat a sportolókat, akik karrierjük során milliókat kerestek, majd a visszavonulásuk után néhány évvel elvesztették mindenüket. Ezek extrém esetek, viszont jól példázzák, hogy mit jelent ha már fiatalon nem tanul meg valaki félretenni.

Szeretnék egy dolgot leszögezni, a fukarság, irigység nem egyenlő a spórolással. Ugyanis ezek azt jelentik, hogy szűkösségben gondolkozol. Miután ezt tisztáztuk, térjünk vissza a valódi megtakarításhoz. Gyerekkorodban biztos neked is volt egy perselyed. Én mai napig emlékszem az enyémre, ami úgy nézett ki, mint egy kutyaházikó, az elején egy kutyussal, aminek volt egy műanyag piros nyelve. Ide tettem az 1-2 koronásokat amiket kaptam, majd a kiskutya "lenyelte". Idővel pedig szépen megtelt e házikó a kis "vagyonommal".

Ezt a módszer ugyanígy át tudod ültetni a felnőtt életbe. Szinte az összes író, tréner, mentor, aki foglalkozik ezzel a témával azt ajánlja, hogy a kereseted legalább 10 százalékát mindig tedd félre. Ha ennyit nem is tudsz havonta megtakarítani, akkor kezd kisebb összeggel. A lényeg, hogy elkezd és a szokásoddá váljon. Hiába hagysz fel a pénzszórással, amennyiben nem építesz be egy új szokást ennek a helyére, akkor keletkezik egy "lyuk". Ha nem pótolod valamivel, akkor rövid időn belül visszatér a régi rossz paradigmád a pénzzel kapcsolatban.

Tehát azt javaslom neked, hogy kezd el kicsiben és tanítsd meg a gyermekeidnek is. A Vulkán Társulás Életmód Táboraiban gyakran tapasztaljuk, hogy a fiataloknak hiányos a tudásuk a pénzzel kapcsolatban. Sajnos az iskolában erről keveset tanulnak, ezért fontos, hogy otthon pozitív példát lássanak. A pénzügyi intelligencia alapjainak elsajátításában pedig mi is tudunk segíteni a gyermekeknek.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2415187788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása