Mikóczi Ferenc: Tegyem meg most!

2019. október 17. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Eltelt egy újabb hét, én pedig szokásomhoz híven hozom neked az új villámtanítást. Ma egy gyakran visszatérő jelenséget vizsgálunk meg mélyebben, amiről már volt szó blogomon, ez a halogatás. A korábbi bejegyzésemben bemutattam a halogatás legfőbb okait, most pedig kitérek arra, hogyan tudod magad rávenni, hogy mégis megtett a szükséges lépéseket, vagy elvégezd a feladataidat.

Először megosztom veled a saját példámat, ami nagyon aktuális, ugyanis pont ma reggel történt meg. Elöljáróban elmondom, hogy a vállalkozásunkban a szeptembertől decemberig tartó időszak a leghúzósabb, amikor szinte semmi szabadidőnk nincs. Így például az eddig megszokott heti 3-4 edzés helyett most csak 1-2 alkalomra van időm.

Viszont ma reggel úgy alakult, hogy volt 2-3 szabad órám. A "kisördög" azonnal kapcsolt és arra gondoltam, hogy visszabújok az ágyba és ezt az időt alvással töltöm. Ám ekkor eszembe jutott, hogy van egy célkártyám, amit elő is vettem. Ezen a kártyán egy mondat szerepel: TEGYEM MEG MOST! Fogtam magam, felöltöztem és célba vettem az edzőtermet.

Akkor se csüggedj, ha még nem tudod ilyen szinten uralni a gondolataidat, ugyanis megosztok veled pár hasznos tippet, praktikát, amik a segítségedre lehetnek a halogatás leküzdésében.

Az első és egyik legbeváltabb dolog, nézz meg egy motivációs videót vagy hallgass hanganyagok. Ezek megemelik a rezgésedet és úgy érzed tettre kész vagy. Reggel még egy frissítő, hideg zuhany is nagyon tud segíteni abban, hogy felpörögj.

A fizikai fáradtság leküzdésére is vannak jól működő praktikát. Ilyen például, ha az újjaiddal elkezded a tested ütögetni apró kis ütősékkel, amik felpezsdítik a vérkeringésed. De említsük meg, hogy van, aki egy jó erős kávéra esküszik. Azonban van egy lényeges dolog, amire itt szeretnék kitérni. Alapból a testünk jóval többet bír, mint mi az gondoljuk, vagy amihez hozzászoktunk. Viszont ha huzamosabb ideig extrém módon túlterheled magad, keveset pihensz és ezért érzed magad fáradtnak, akkor inkább bújj vissza az ágyba és aludj egy jót.

Visszatérve a reggeli történetemhez, az edzés után sokkal jobban éreztem magam, fel voltam töltődve. Biztos már te is tapasztaltad, hogy fel tud dobni egy kis testmozgás. Ahogy azt is, ha valamit nem teszel meg a halogatás miatt, az letöri az önbizalmad.

Nézd meg, hogy a te életedben melyik az a terület, ahol a leggyakrabban üti fel a fejét a halogatás? Ha megvan, akkor döntsd el, hogy mi lesz az első lépés, amit megteszel a változás érdekében. Tartsd szem előtt, hogy te irányítod a gondolataidat. Amennyiben úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor keress bátran. Örömmel segítek neked.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Kinek adj tanácsot?

Köszöntelek Drága Barátom!

Adhatok neked egy tanácsot? Vagy inkább ne? Egyáltalán kinek adjunk tanácsot? A mai videómban e tematikáról hoztam neked egy új tanítást.

Kérlek emlékezz vissza egy olyan esetre, mikor valakinek tanácsot adtál, vagy te magad tanácsot fogadtál el. Most kimondottan lelki eredetűre gondolok és nem szakmaira. Mi emberek hajlamosak vagyunk osztani az általunk jónak vélt tanácsokat, még akkor is, ha senki nem kérte. Elárulok egy titkot, amikor tanácsot adsz, akkor azt a saját hitrendszeredből teszed, a saját paradigmádat vetíted felé. Viszont ha megkérnek téged, az már ad egy okot neked, hogy segíts az illetőnek.

Az elején azt javaslom neked, figyelmesen hallgasd végig, hogy miben szeretne segítséget kérni. Várj a válasszál és inkább kérdezz. Ha öt kérdést jól felteszel, akkor le tudsz menni a probléma mélységéig. Viszont, ha rossz a kérdés, vagy pontatlanul fogalmazod meg, akkor elvághatod a kommunikáció útját.

Képzeld el az adott helyzetet úgy, mint egy öntözőcsövet, amin van egy csomó. Ha elkezded rángatni és erőből akarod megoldani a problémát, akkor csak még szorosabbra húzod, vagy csinálsz rá még egyet. Ám, ha lassan a csomótól indulva visszamész a cső elejére, akkor onnantól kezdve óvatosan ki tudod bogozni.

Tehát a legjobb megoldás, ha kérdezel és az illetőt eljuttatod egy olyan szintre, ahol a kérdéseid által ő maga adja meg a választ, ahelyett, hogy konkrétan te mondanád meg. Igazából te nem tudod, hogy mit él át pontosan abban a helyzetben, milyen lelki állapotban van. Abban tudsz segíteni, hogy ő találja meg a megoldást.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Te tudsz spórolni?

Köszöntelek Drága Barátom!

A jól bevált "recept" alapján, csütörtökhöz érve ismét hozom neked az új villámtanításomat. A mai videómban egy olyan hétköznapi témával foglalkozok, ami sok embernek okoz fejtörést. Ez a spórolás.

Az első kérdésem, hogy miért fontos a spórolással foglalkozni? Ha már egészen fiatalon beépíted szokásként az életedbe, akkor az hosszútávon egy biztos pillért tud neked adni az életszínvonalad fenntartásához. Biztosra veszem, hogy hallottál már olyan emberről, esetleg ismersz ilyet, aki évekig nagyon jól keresett, vagy sikeres vállalkozó volt, viszont ez idő alatt nem volt megtakarítása. Végül idős korára oda jutott, hogy a nyugdíjából nem tudta fenntartani az addig megszokott életvitelét és lejjebb kellet adni az igényeiből. Még rosszabb esetben rászorult mások segítségére, azért, hogy valahogy megéljen.

Itt megemlíthetném azokat a sportolókat, akik karrierjük során milliókat kerestek, majd a visszavonulásuk után néhány évvel elvesztették mindenüket. Ezek extrém esetek, viszont jól példázzák, hogy mit jelent ha már fiatalon nem tanul meg valaki félretenni.

Szeretnék egy dolgot leszögezni, a fukarság, irigység nem egyenlő a spórolással. Ugyanis ezek azt jelentik, hogy szűkösségben gondolkozol. Miután ezt tisztáztuk, térjünk vissza a valódi megtakarításhoz. Gyerekkorodban biztos neked is volt egy perselyed. Én mai napig emlékszem az enyémre, ami úgy nézett ki, mint egy kutyaházikó, az elején egy kutyussal, aminek volt egy műanyag piros nyelve. Ide tettem az 1-2 koronásokat amiket kaptam, majd a kiskutya "lenyelte". Idővel pedig szépen megtelt e házikó a kis "vagyonommal".

Ezt a módszer ugyanígy át tudod ültetni a felnőtt életbe. Szinte az összes író, tréner, mentor, aki foglalkozik ezzel a témával azt ajánlja, hogy a kereseted legalább 10 százalékát mindig tedd félre. Ha ennyit nem is tudsz havonta megtakarítani, akkor kezd kisebb összeggel. A lényeg, hogy elkezd és a szokásoddá váljon. Hiába hagysz fel a pénzszórással, amennyiben nem építesz be egy új szokást ennek a helyére, akkor keletkezik egy "lyuk". Ha nem pótolod valamivel, akkor rövid időn belül visszatér a régi rossz paradigmád a pénzzel kapcsolatban.

Tehát azt javaslom neked, hogy kezd el kicsiben és tanítsd meg a gyermekeidnek is. A Vulkán Társulás Életmód Táboraiban gyakran tapasztaljuk, hogy a fiataloknak hiányos a tudásuk a pénzzel kapcsolatban. Sajnos az iskolában erről keveset tanulnak, ezért fontos, hogy otthon pozitív példát lássanak. A pénzügyi intelligencia alapjainak elsajátításában pedig mi is tudunk segíteni a gyermekeknek.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Mi a legnagyobb vétség?

Köszöntelek Drága Barátom!

Villámléptekkel elsuhant egy újabb hét, ami az jelenti, hogy eljött egy új villámtanítás ideje. Ma arról fogok neked beszélni, hogy mi a legnagyobb vétség, amit az emberek el tudnak követni.

Első lépésként kérlek tégy fel magadnak egy kérdést: Mi az, amivel nem vagy elégedett a közvetlen környezetedben? Biztos vagyok benne, hogy van olyan területe az életednek, ahol kissé passzív vagy, mert azt gondolod, hogy túl kevés, amit tehetnél. Elárulok neked egy titkot; ha jó a hozzáállásod és a szándékod, akkor egy apró tett is elindíthat egy pozitív változást és példát mutathatsz másoknak.

A mindennapi életben két gyakori példával találkozhatunk, amikor tipikusan felüti a fejét ez az állapot. Az egyik, amikor egy segélyszervezet felhívását látjuk, és azt gondoljuk, hogy egy kis összegű támogatás, amit adni tudnánk az nem oszt, nem szoroz. Viszont nem kell azonnal anyagiakra gondolni. Ha pénzzel nem tudsz segíteni, akkor önkéntesként az időddel és a munkáddal is hozzá tudsz járulni.

A másik ilyen eset a környezetvédelem. Az "egy ember úgysem tud változtatni" jelmondat mögé bújva nem teszünk semmit. De ha mindenki így gondolkodik, akkor miért változna bármi is? Apró lépésekkel te is hozzá tudsz tenni ahhoz, hogy megóvjuk a bolygónkat. Kezd el szelektíven gyűjteni a hulladékot, feleslegesen ne vásárolj műanyag zacskót vagy reklámtáskát. Kis dolgok, amikkel példát mutathatsz a környezetednek.

Vagy nézhetjük azt a szegmenst, amikor a célod elérésének érdekében nem teszed meg a szükséges lépéseket. Nem építesz be új szokásokat, helyette viszont megtartod azokat, amik nem visznek előre. Esetleg van egy jó ötleted, de a bizonytalanság miatt mégsem vágsz bele. Ehhez kapcsolódóan megosztom veled Aristoteles Onassis történetét.

A legenda úgy tartja, hogy Onassis egy étteremben ülve az ott található egyik szalvéta szélére írta le azt az ötletét, ami őt a világ egyik leggazdagabb emberévé tetté. Mi volt ez az ötlet? A II. világháborút követően az óceánjáró hajók nagy része a kikötőkben vesztegelt. A haditechnika és a katonák szállítására már nem volt szükség, viszont a háborús éveket követően a nemzetközi kereskedelem nagyon visszaesett. Onassis úgy gondolta, hogy ez az állapot változni fog és néhány éven belül újra elindult a tengeri szállítmányozás. Ezért felvásárolta a hajóállomány nagy részét, ami zseniális húzásnak bizonyult.

Nézd meg, hogy hol indult és hol ért véget ez a folyamat. A saját életedre vetítve, keresd meg a befolyásolási körödön belül azt a területet, ahol ha egy dolgot is megváltoztatsz, akkor az pozitív hatással lesz rád és a környezetedre is.

A mai tanításomat Zig Ziglar magával ragadó bölcsességével tudnám egy mondatba összefoglalni:

„A legnagyobb vétség, ha semmit sem teszel, mert úgy gondolod, hogy túl kevés, amit megtehetsz.”

 

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Vállalkozás fázisai

Köszöntelek Drága Barátom!

Sebes szárnyakon elreppent egy újabb hét, én pedig elhoztam neked az új villámtanításomat, amiben a vállalkozás fázisaira helyezem a fókuszt. Végigvesszük azokat a szakaszokat, amiket egy vállalkozó végigjár a tevékenysége során.

Egy sikeres vállalkozó vagy cégvezető esetében az emberek csak azt látják, ahol most tart éppen. Az igazság, hogy amíg valaki eljut erre a szintre, az nem egyik napról a másikra történik. A mai videómban bemutatom neked azokat a lépcsőfokokat, amiket végig kell járni, míg eljutunk a csúcsig.

I. Fázis

Miután elvégeztük az összes vállalkozáshoz, cégalapításhoz szükséges papírmunkát, belecsöppenünk egy kihívásokkal teli világba. Mindegyik közül az első számú, hogy találjunk ügyfeleket, akiknek értékesíteni tudjuk a termékünket vagy szolgáltatásunkat. Egy átlagos vállalkozó ezen a szinten mindent maga csinál, a beszerzést, kiszállítást, marketing és így tovább.

A tapasztalat hiányából kifolyólag még nem tudjuk kellőképpen csoportosítani az erőforrásainkat és a megérzéseinkre hagyatkozunk.

II. Fázis

Az első fázis kihívásait leküzdve, világossá válik számunkra, hogy a fejlődéshez szükségünk lesz kollégákra. Olyan emberekre, akik lelkesek, jó hozzáállással rendelkeznek és tudjuk nekik delegálni azokat a munkaköröket, amikkel ebben a szakaszban már nem akarunk foglalkozni.

Saját tapasztalatom, hogy elsőre 99 százalékban rosszul döntünk és olyan embert alkalmazunk, aki nem válik be. Ennek több oka lehet, nincs kompetenciája az adott feladat ellátásához, nem a saját posztján dolgozik, vagy mi nem tudtuk megfelelően integrálni.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a rossz delegálás következtében visszacsúszunk az I. fázisba.

III. Fázis

Ezen a szinten úgy képzeld el a vállalkozásodat, mint egy nagy szimfonikus zenekart, ahol te mint vezető a karmester szerepkörét töltöd be. A folyamatok összehangoltan működnek, ami annak eredménye, hogy minden munkakör, feladat, áramlás pontosan le van írva és minden posztra megvan az ideális ember a hozzájuk tartozó statisztikával.

Az igazság, hogy a cégek mindössze 4 százaléka tud áttörni a II. fázisból. Ugyanis mindegyik szint áttöréséhez folyamatos tanulásra, új ismeretek, rendszerek, módszerek elsajátítására lesz szükséged. Évekkel ezelőtt nekem is be kellett látnom, hogy az akkori tudásommal nem tudok továbblépni és újra elkezdtem tanulni, amiről bővebben olvashatsz A nagy Átalakulás című könyvemben.

Ha az utad elején vagy, akkor azt tanácsolom neked, hogy már az I. fázisban, az indulásnál döntsd el, hogy hova akarsz eljutni. Egy nagy vállalatot akarsz kiépíteni? Vagy egy kis családi vállalkozást? Esetleg szeretet-vállalkozó vagy, aki egy adott szakterülettel akar csak foglalkozni?

Arra viszont ügyelj, ha szeretet-vállalkozó vagy és megrekedtél az első szakaszban, akkor csak létrehoztál magadnak egy munkahelyet. Nem biztos, hosszútávon ezzel meg leszel elégedve. De ezt neked kell eldöntened.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Az élet tapasztalatai

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz érve újra itt vagyok a jól megszokott időpontban. Frissen, energikusan, feltöltődve, reggel már egy jó kávét is ihattam. Ugyanis a mai nappal ért véget az újabb 10 napos barna rizs kúrám, amelyről egy korábbi videóm már beszéltem. Most pedig megosztom veled, hogy ezúttal milyen tapasztalataim voltak a 10 napos kúra alatt.

Az első dolog, amit megfigyeltem, hogy most nehezebb volt végigcsinálnom, mint korábbi két alkalom. Ennek nem az volt az oka, hogy csak barna rizst ettem és vizet ittam, hanem, hogy sokkal érzékenyebb voltam. Viszont ezalatt az önkontrollt folyamatosan meg tudtam tartani.

Ismét a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy az élethosszig tartó tanulás legfontosabb elemei nem a könyvek, hanganyagok, konferenciák, hanem a saját tapasztalataid, amiket az utad során átélsz. Amikor kijössz a viharból többé már nem leszel az az ember, mint aki bement. Én a viharban elhatároztam, hogy a családom és a vállalkozásom életében az etika lesz a TOP1. Ez az, amiből nem engedek, kerül, amibe kerül.

A másik dolog, amit figyeltem a 10 nap alatt, hogy mi lehet az oka, hogy az emberek érzékenységi szintje különbözik? Ennek az alapja is a gyerekkorban keresendő, a környezetben, ahol nevelkedtünk. Viszont annak is nagy szerepe van az érzékenységben, hogy most hogyan éljük a mindennapjainkat. Ezt te is figyeld meg magadon. Akkor is elvégzed azokat a feladatokat, amik előre visznek az életben, ha lent vagy az Érzelmi Spirálon? Vagy ilyen esetekben inkább halogatod a fontos dolgokat? Én azt vallom, hogy akkor is kutya kötelességünk tennünk a dolgunkat és haladnunk az utunkon, ha éppen rossz passzban vagyunk.

Ami még nagyon fontos dolog, hogy soha nem hasonlítgasd magad másokhoz. Évekkel ezelőtt én is úgy éltem, hogy másokhoz hasonlítottam magam. Ehelyett ma már egy kérdést teszek fel magamnak: "A lehetőségeimhez képest mindent megtettem?". Ajánlom, hogy te is tedd fel magadnak ezt a kérdést, és rá fogsz jönni melyek azok a területek az életedben, ahol halogatsz.

Zárásként hoztam neked egy bölcs gondolatot, amit megfogadva levetheted a halogatás láncait:

"Nem kell nagyszerűnek lenned ahhoz, hogy elkezd. De el kell kezdened, hogy nagyszerű lehess!"

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Az értékrend

Köszöntelek Drága Barátom!

A nyár elröppent, beköszöntött az ősz. Valami viszont nem változik, ha csütörtök, akkor villámtanítás. A mai téma, amivel készültem neked az értékrend. Egy tavalyi videómban már érintettem, most viszont alaposabban a mélyére ásunk az értékrend kialakulásának.

Én azt gondolom, hogy minden embert a belső értékei határozzák meg. Képzelj el mérleghintát, aminek egyik felén az elme, a másikon a szív található. Te pedig a hinta közepén egyensúlyozol a két oldal között. Csallóköziesen úgy is mondhatnám, hogy a józan paraszti ész és az érzelmek között. Mielőtt meghozol egy döntést, e két szegmensből kapott információk, megérzések vezetnek téged.

Az elmédből kapod az objektív tényeket, információkat, míg a szívedtől az érzelmeket, amik szintén befolyásolnak. Tehát vagy az elmédre, vagy a szívedre hallgatsz, esetleg megtalálod az arany középutat. De mindenképp azt fogod választani, ami a te értékrendedbe beleillik.

Minden ember értékrendje, a tiéd is, enyém is, 4 részből tevődik össze:

  • szülői minta
  • hitrendszer
  • belső szabályok
  • attitűd

Mivel nagyon ritka, hogy a felsorolt 4 rész mindenkinél teljesen azonos, ezért lesarkítva, ahány ember, annyi-féle értékrend létezik. Gondolom már te is megtapasztaltad, hogy ami neked már nem elfogadható, az másoknál még az erkölcsösség határain belül található.

Vegyünk egy hétköznapi példát. Sorakozol egy ATM előtt és mikor sorra kerülsz, akkor észreveszed, hogy aki előtted állt, ott felejtett 50,- EUR-t. Mit teszel? Szólsz neki, hogy ott felejtette a pénzt, vagy körbenézel és ha nem lát senki zsebreteszed? A döntést az értékrended alapján fogod meghozni.

Honnan tudod, hogy esetleg rosszul döntöttél? Abból, hogy utána rosszul érzed magad és elkezded elemezni, hogy hol hibáztál. Ha nem kapsz választ, akkor kérhetsz tanácsot, ami után egy új nézőpontból fogod látni az egész folyamatot.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Miért fontos a célkártya?

Köszöntelek Drága Barátom!

Az idei nyár utolsó hetéhez érve ismét hoztam neked egy friss villámtanítást, amelynek témája a célkártya fontossága. Miért ajánlja szinte az összes nagy tanító, hogy írd le az álmaidat, vágyaidat? Ma ezekre a kérdésekre adom meg neked a választ.

Miért hasznos egy célkártya?

Szinte minden embernek van célja, céljai, amit el akar érni az életében. Van, aki pontosan meg tudja fogalmazni és tudatosan halad abba az irányba, még mások a tudatukon kívül teszik ugyanezt. Egy dolog viszont előbb-utóbb mind a két oldalon felüti a fejét. A célhoz vezető úton mindenki találkozik különböző kihívásokkal, nehéz helyzetekkel, akadályokkal. Ilyenkor meg szokott rendülni az ember hite, talán már azt sem tudja, hogy miért vágott bele. Itt jön képbe a célkártya, tehát ha le van írva a nagy álmod, és azt mindig magadnál tartod, akkor előveszed és azt fogod észrevenni, hogy ami hatalmas problémának tűnt, az valójában csak apróság. Ezt tapasztalatból mondom.

Hogyan készítsd el a saját célkártyád?

Az elkészítés első és legfontosabb része, hogy fizikálisan írd le a vágyad, álmod, célod. Ugyanis, ami nincs leírva, az nem létezik. Azt tanácsolom neked, hogy mikor felkelsz és nincs melletted senki, akkor egy fehér lapra kék tollal írd le, hogy mi a te legnagyobb álmod, amit el akarsz érni. Olyat is bátran vess papírra, ami hosszútávú, akár 20-30 évre kiterjedő.

Arra ügyelj, hogy mindenképp egyes szám első személyben és jelen időben írd le a vágyaidat. Úgy, mintha már el is érted volna a célodat. Érzéssel fesd le és írd meg a gondolatmeneted. Azzal kezd, hogy: "Hálás vagyok, hogy..." . Ahogy leírod, ez ad neki töltést, energiát, amivel kiküldöd az éterbe és ezáltal fizikai síkon is meg fog valósulni.

Amint leírtad a nagy célodat, azt folyamatosan csiszold, mert egyértelműen, pontosan kell megfogalmaznod azt, ami végül rákerül a célkártyádra. Ugyanis a pontatlan fogalmazás oda vezethet, hogy nem azt kapod az Univerzumtól, amit te valójában akarsz.

Azt javaslom, hogy a célkártyád másik oldalára írd rá a hegyi beszéd alábbi mondatait:

“Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

Mert aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik.

A vágyad mellett ez gondolat is tud adni neked egy olyan löketet, ami átbillent a holtpontokon.

Tehát összefoglalva, írd a célodat, majd folyamatosan csiszold. Egyes szám első személyben és jelen időben fogalmazd meg. A kártya hátoldalára pedig kerüljön a hegyi beszédből származó fenti részlet. Ha menet közben elakadtál, vagy nem segítségre van szükséged, akkor fordulj hozzám bizalommal. Örömmel állok a rendelkezésedre.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Hogyan rögzül egy új szokás?

Köszöntelek Drága Barátom!

A két éves szokásomhoz híven a hét negyedik napjához érve elhoztam neked egy új villámtanítást. A mai videómban egy lényeges elemet mutatok be neked, ami nélkülözhetetlen a fejlődésed begyorsításához. Hogyan rögzül egy új szokás?

A szokások azok a tevékenységek, amelyeket minden nap ösztönösen teszünk és olyan döntések, amiket rutinszerűen percről perce meghozunk. Mondhatjuk úgy is, hogy a mindennapi életünk a szokásaink, paradigmáink összessége. Ezt a témát két oldalról tudjuk megközelíteni:

  • 1. Hogyan lehet egy rossz szokást leépíteni, helyettesíteni?
  • 2. Hogyan lehet egy új szokást beépíteni a mindennapjainkba?

Az első kérdéssel már foglalkoztam egy korábbi bejegyzésemben, amit itt megtalálsz. Ma az utóbbit járjuk körbe alaposabban.

Egyre többen keresnek meg különböző platformokon, ahol jelen vagyok, azzal kapcsolatban, hogy segítsem az önfejlesztő útjukat. Első dolog, amire megkérem őket, hogy olvassanak el egy oldalt reggel, egyet este egy adott könyvből 30 napon keresztül, minden áldott nap. Viszont ha csak egy alkalom is kimarad, akkor elölről kell kezdeni a 30 napot. Ezzel az egyszerű módszerrel kideríthető, hogy ez a személy mennyire veszi komolyan a fejlődését és milyen kitartó.

Az esetek túlnyomó többségében azt a választ kapom: "Jó, megpróbálom.". Viszont a "megpróbálom" azt jelenti, hogy vagy megteszed, vagy nem... Döntsd el, hogy mit szeretnél, fejlődni, vagy megmaradni a mostani életednél. Ugyanis egy szokás beépítésénél az első és legfontosabb lépés a döntés meghozatala. "Megcsinálom, kész, pont!"

Neked is azt tanácsolom, hogy egy kisebb feladattal kezd. Nézd meg, hogy min szeretnél változtatni. Ha súlyproblémáid vannak, akkor első körben kezdj el napi 10 percet sétálni. Ha az észjárásodat, gondolatmenetedet akarod átalakítani, akkor javaslom a fent említett könyvolvasást 30 napon keresztül, vagy egy hanganyag meghallgatását.

Ezek az apró szokások már 30 nap folyamatos alkalmazás után rögzülnek. Ezért mindenképp ilyennel kezd, mert ha már elsőre egy nagy fába vágod a fejszéd és nem sikerül végigcsinálnod, akkor az megtörheti a lendületed és elveheti a kedved egy újabb próbálkozástól. Ugyanis vannak olyan szokások, amik beépítéséhez 60, 90 napra van szükség. Sőt néhány esetben akár évekről is beszélhetünk.

Tehát az első lépés a döntés meghozatala. Ezután napi szinten, ismétlődve alkalmazod addig, amíg rutinszerűvé válik. Kezdetekben komoly erőfeszítést fog igényelni, de tarts ki. Ha nem tudod hogyan vágj bele, mi legyen az első lépésed, esetleg elakadtál az utadon, akkor keress bátran. Örömmel állok a rendelkezésedre.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Tanulj meg elengedni!

Köszöntelek Drága Barátom!

A jól bevált "recept" alapján, csütörtökhöz érve ismét hozom neked az új villámtanításomat. Ma olyan témával érkeztem, ami minden ember életében jelen van és sokaknak komoly kihívásokat okoz. Ez az elengedés művészete.

Miért ragaszkodunk foggal-körömmel emberekhez, tárgyakhoz? Miért nem tudunk bizonyos dolgokat elengedni? Mélyebben belegondolva a birtoklási vágy egész az ősemberig vezethető vissza. A zord körülmények között minden apróságot kemény munka árán tudod csak megszerezni. Így nem csoda, ha ezek után többé nem is akarta elengedni.

Igaz, hogy már rég nem itt tartunk, minden téren fejlődtünk. Viszont ha valakit, vagy valamit el kell engednünk akkor mégis úgy tűnik, hogy egy ősi ösztön ezt megakadályozza. Ma ennek a gátnak a feloldására keressük a megoldást. Első körben azt javaslom neked, ha egy probléma vagy helyzet többször is visszaköszön, akkor tégy fel magadnak három kérdést ezzel kapcsolatban:

  • El tudod fogadni?
  • Tudsz rajta változtatni?
  • El tudod engedni?

Most a harmadik megközelítést vizsgáljuk meg alaposabban pár hétköznapi példa segítségével. Az első legyen a párkapcsolat. A legtöbb embernek az elengedés szó hallatán biztosan ez ugrik be, ami érthető. Hiszen a párunk elengedése egy nagyon kemény dió. Még abban az esetben is, ha a kapcsolat már egyik fél érdekeit sem szolgálja.

A tárgyak esetében azoktól a legnehezebb megválni, amit kemény munka árán szereztünk meg és érzelmileg is kötődünk hozzájuk. Ilyenek egy ingatlan, autó vagy azok a ruhadarabok, amiket régen nagyon szerettünk, viszont mára már nagyon viseltesek, esetleg már a méret sem stimmel.

Van még egy terület, ahol a túlzott ragaszkodás gátolhatja a fejlődésed. Engedd el a görcsös irányítást. Mire is gondolok? Mindent kézben akarunk tartani és irányítani az életünkben. Viszont, ha valami közbejön és a dolgok nem a mi elképzelésünk szerint alakulnak, akkor nyugtalanok, frusztráltak, idegesek leszünk. Vagyis elkezdjük magunkat lehúzni az Érzelmi Spirálon.

Itt azt értem, hogy a gyeplőt továbbra is a kezedben tartod, vállalod a felelősséget a tetteidért, de nem ragaszkodsz makacsul a saját elképzelésedhez és tervedhez. Nézd meg, hogy a felmerülő probléma a befolyásolási körödön belül vagy kívül található. Ha van ráhatásod, akkor meg is tudod oldani. Ámde ha nincs, nem tudsz rajta változtatni, akkor miért kínzod magad? Engedd, hogy ez a dolog megtörténjen, a célod tartsd a szemed előtt és menj tovább az utadon. Kicsit hosszabb lesz, néhány kitérővel tarkítva, de eljutsz oda. Saját tapasztalatomból mondom.

Úgy tűnhet, hogy nekem könnyen megy az elengedés, viszont ez régebben számomra is komoly kihívást jelentett. Megvoltak a saját szokásaim, paradigmáim, gondolatmenetem, amiktől nem tágítottam. A változás akkor indult el, amikor elkezdtem más nézőpontból tekinteni a dolgokra. Meghallgattam a barátaim, ismerőseim, munkatársaim véleményét és nyitott voltam arra, hogy lehet ezt másképp is. Amint látod, ilyenformán egy hitrendszert, hiedelmet is el lehet engedni.

Zárszóként azt tanácsolom neked, hogy nézd meg a saját életedben mik azokat a területeket, amikor már nem szolgálják a fejlődésedet. Ha ezeket nem engeded el, legyen egy személy vagy tárgy, akkor azok fognak téged uralni.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor