Mikóczi Ferenc: III. Életmód Tábor

2018. augusztus 16. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz híven a megszokott környezetből jelentkezem. A mai videóm talán nem is nevezhető tanításnak, ugyanis a júliusi III. Életmód Tábor élményeit szeretném veled megosztani.

2018. július 6.-8. között a Vulkán - tehetséggondozó társulás szervezésében immár harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit az Életmód Tábor a fejlődésre vágyó fiatalok előtt. A táborunkban a fiatalok megszerezhetik azt a tudást, ami ma még sajnos nem része az állami oktatási tervnek. Ha nagyon röviden akarnám összefoglalni - megtanulják hogyan lehetnek minden percben boldogok. Jól hangzik, igaz?

Persze emellett még megtanulnak bánni a pénzzel, elsajátítják a csapatmunka előnyeit és megismertetjük a gyermekeket az egészséges életmóddal. Mi azt a tudást, azt az értékrendet, tapasztalatokat adjuk át a fiataloknak, amit mi is felhasználunk a mindennapjainkban. Nem csak beszélünk róla, hanem alkalmazzuk is.

Azért hoztuk létre a Vulkán Társulást és szervezzük évről évre a táborokat, hogy a fiatal generáció számára egy szebb jövőt tudjunk felépíteni. Amit mi megtanítunk nekik, ők azt a tudást, azt a mintát fogják továbbvinni. Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de a III. Életmód Táborban voltak olyan gyermekek, akiknek talán az életét mentettük meg.

A szülők sokszor nem is tudják, hogy mi zajlik a gyermekük lelkében, mit érez. Nálunk, a csapat tagjaként önmagukat adják megfelelési kényszer nélkül. Egyre jobban látom, hogy a munkánknak helye van ebben a világban.

A Vulkán Társulás Facebook oldalán meg tudod nézni a Táborban készült kis videókat, amiből látni fogod, hogy milyen élményeket éltek át a kis Táborlakóink a három nap alatt.

Tudjuk, hogy rengeteg munka áll előttünk, hogy itt a Csallóköz szívében áttörjük ezt az Antarktisz vastagságú jégtakarót, mert sokan még nem értik ennek a fontosságát. Akik már elindultak az Átalakulásuk útján, ők tudják, hogy miért van szükséges arra, hogy fiatalkorban elsajátítsák ezt a világlátást. Azt tapasztalom és ezért nagyon hálás vagyok, hogy egyre többen értik ennek a jelentőségét, egyre többen vesznek részt a Táborainkban és támogatják a munkánkat.

Ha szeretnéd jobban megismerni ezt a fajta világlátást, azt, hogy mivel is foglalkozunk, akkor csatlakozz hozzánk! Szeretettel várunk!

Bízom benne, hogy a mai rendhagyó videómmal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett, kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten a megszokott időpontban várlak a következő villámtanításommal.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: A Storytelling tudománya

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz híven a megszokott környezetből jelentkezem, hogy elhozzam neked az új villámtanításomat. Ezen a héten egy különleges könyvet és annak szerzőjét szeretném neked bemutatni - Andrade G. Anita: A Storytelling tudománya.

Pár héttel ezelőtt Anita felkeresett, hogy írjak egy ajánlást a megjelenés előtt álló könyvéhez. Ez volt a Storytelling tudománya. A könyvet olvasva sok mindenre rádöbbentem, például arra, hogy miért fontos történetek által elmesélni valamitAnitával együtt tanuljuk a nyilvános beszéd tudományát a győri Toastmasters Retorika klubban. Egy talpraesett fiatal hölgyről van szó, aki a könyvében elmeséli egyik gyerekkori élményét, ami nagyon mély nyomott hagyott benne.

Egy nap új földrajztanár érkezett Anita iskolájába, aki rögtön az első tanóráján kihívta őt a táblához. Anita remegő lábakkal kilépett az osztály elé. A tanár többszöri kérdésére, miszerint: „Tudod a leckét?”, Anita nem válaszolt, csak állt ott némán. A tanár türelme elfogyott és egy ötössel a helyére küldte.

A következő héten az imént említett tanár ismét kihívta Anitát, aki ekkor összeszedte minden bátorságát és elhatározta, hogy elmondja a leckét, amit megtanult. Amint a fiatal lány remegő hanggal megszólalt, a tanár gúnyosan csak ennyit kérdezett: „Anita, te ennyire dadogsz?” Erre az osztály hangos nevetésben tört ki, a fiatal lány pedig megszégyenülve, sírva a helyére szaladt. Ebben a pillanatban valami ott legbelül megtört benne.

Ennek hatásárára 10 évig jóformán meg sem szólalt nyilvánosan. Ilyen töréseket tudnak okozni a gyermek lelkében a tanárok, szülők, testvérek, barátok. Ezt nem azért teszik, mert rosszat akarnak, hiszen valahol minden ember jó. Mégis ezek nyomait akár hosszú éveken át is cipelhetjük. Anitának végül sikerült ezt a terhet levetnie és azóta már nyilvános előadásokat és beszédeket is tart. Sőt még tanít is a vállalkozás fejlesztéséről.

Tudod mindannyiunknak vannak olyan területei az életében, amivel szükséges foglalkozni, ami mögött félelem húzódik. Ezeket mielőbb a felszínre kell hozni. Én azt tanácsolom neked, hogy olvasd Andrade G. Anita könyvét, és ismerd meg a történetét. Emellett elsajátíthatod a mesélés tudományát, azt, hogyan tudod lekötni a közönség figyelmét és minél több információt átadni.

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten a megszokott időpontban várlak a következő videómmal, amelyben elmesélem, hogy milyen élményekkel lettem gazdagabb a III. Életmód Táborban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Mit ad neked az olvasás?

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz híven, még a nyár közepén is hoztam neked az új villámtanítást, amit rögtön egy kérdéssel indítok: mikor olvastál utoljára egy önfejlesztő, vagy bármilyen más könyvet?

A legtöbb ember a hobbijai közé besorolja az olvasást is. Pedig, ha jobban belegondol, lehet, hogy maximum két könyvet, ha elolvas. A mai videómban elárulom neked, hogy mit is ad az olvasás, és a világ legsikeresebb emberei miért is nagy olvasók.

A könnyebb megértés érdekében három részre osztottam az olvasás fontosságát.

1. Ingerlés - impulzus

Az első és talán a legfontosabb, hogy miközben olvasol, az agyhullámaid frekvenciáját, rezgését folyamatos ingerlés, impulzus éri. Ezáltal a gondolataidat, érzéseidet "kiküldöd" a mindenségbe, ami majd a fizikai valóságban fog testet ölteni. Vagyis az érzéseid, gondolataid, vágyaid, amik megjelennek olvasás közben, azok eljutnak az univerzumba, a kvantumtérbe, és ezen keresztül fog a te életedbe fizikai formában is megjelenni.

Ez elsőre nagyon hihetetlenül és spirituálisan hangzik, de tudatosítsd magadban, hogy a gondolataidnak teremtő ereje van.

2. Relaxáció

Miközben olvasol, egy relaxációs állapotba kerülsz, amit úgy is neveznek, hogy Alfa- és Théta-állapot. Ez az az állapot, mikor mindennel egységben vagy, maga a harmónia. Ebben az állapotban jutsz el arra a szintre, amikor a dolgok manifesztálódnak. A legtöbben a napjuk nagy részében az úgynevezett Delta-állapotban vannak. Ez a szint, amikor benne vagy az anyagban, a testedben. Viszont ebben az állapotban nem működik a teremtés.

Biztos már veled is előfordult, hogy egy hosszú, kimerítő nap után elkezdtél olvasni és azt vetted észre, hogy jobban érzed magad. Lenyugodtál és megszabadultál a stressztől. Ez annak köszönhető, hogy bekerültél ebbe a relaxációs állapotba.

Emlékezz vissza a gyerekkorodba, mikor meséket olvastál és beleképzelted magad valamelyik szereplő bőrébe. Mennyire jó érzés volt beleélni magunkat a képzelet világába. Tehát relaxáció képen is olvass.

3. Szokás

A harmadik dolog, amit az olvasás ad neked, hogy idővel a szokásoddá válik. Ha minden nap olvasol, azt fogod tapasztalni, hogy vágysz rá, hogy ismét a kezedbe fogj egy könyvet. Vagy újra elolvasol egyet.

Velem megesett, hogy újraolvastam egy könyvet - a Sikerkalauzt (Dale Carnegie), ami életem első könyve volt és Both Attila barátomtól kaptam (erről olvashattál A nagy Átalakulás című könyvemben) - és másodszorra, mintha egy teljesen újat olvastam volna. Mintha az addig fejezetek eddig nem lettek volna benne (pedig ott voltak már az első alkalommal is). Szerinted miért nem láttam elsőre?

Azért, mert már egy új ember vagyok. Ahogy te is új emberré fogsz válni, ha a rendszeres olvasást beépíted az életedbe. Ráadásul a régi rossz paradigmáidat is segít leépíteni, mint mondjuk a szappanoperák vagy hírek nézése.

Én arra biztatlak, hogy minden nap olvass, legalább egy oldalt, vagy egy fejezetet. Hiszen a testedet is táplálod minden nap, akkor az elméddel miért nem teszed ugyanezt? Minden nap tápláld úgy a lelkedet és az elmédet, ahogy a fizikai testedet.

A Vulkán - tehetséggondozó társulás által szervezett Életmód Táborainkban is arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy sokat olvassanak. Ezért a jutalmak és díjak között mindig sok-sok könyv szerepel.

Az idei, III. Életmód Táborban barátom Dósa Szilárd külön megajándékozott minden táborozót és önkéntest Don Boyer: Olvass és gazdagodj című remek könyvével. A Táborban részt vett gyermekek visszajelzéseit idézve: "Ez a könyv zseniális!"Neked is csak ajánlani tudom.

Ezúton is szívből köszönjük Dósa Szilárdnak a Carnegie Principle családnak a nagylelkű támogatást.

Neked pedig köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Őszinteség

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz híven a megszokott környezetből jelentkezem, hogy elhozzam neked az új villámtanításomat. Ma egy olyan témával készültem, ami az én életemben központi szerepet játszik és az eddigi videóimban is sokszor szóba került. Ez pedig az őszinteség.

Neked mit jelent az őszinteség?

Azt tapasztalom, hogy ez egy nagyon tág fogalom. Szinte mindenki máshogy határozza meg és nehezen tudják behatárolni. Valakinek csak a teljes őszinteség fele meg, még ha ez sokaknak nem is tetszik. Másoknak viszont egy kis füllentés vagy kegyes hazugság még belefér.

Az egyik korábbi videómban beszéltem neked az őszinteség szintjeiről. Most még részletesebb magyarázatot adok neked és visszatérünk egészen az alapokig. Ahogy megszokhattad, tőlem most is csak a lényeget kapod.

Ahogy említettem, vizsgáljuk meg az alapokat, ami visszanyúlik egészen a gyerekkorba. Egy régi mondás úgy tartja, hogy a gyerekek mindig igazat mondanak, és ez így is van. Mégis mi az oka, hogy idővel ezt a szokást elhagyjuk és elkezdünk füllenteni?

Ennek oka nem más, mint a szülői ráhatás. Bizony, még ha most furán is hangzik, de gondolj csak bele. Sokszor megesik, hogy a gyerekek egy társaságban leleplezik a szüleiket és elmondják az igazat. Ez velem is megesett és otthon meg is kaptam a fejmosást, hogy nem kell mindent elmondani. A szülők így gyakorolnak nyomást a gyerekeikre, akik szépen lassan megtanulnak hallgatni, majd jönnek a kis füllentések, féligazságok. Innen ered, hogy felnőttkorban miért más az értékrendünk.

Miért is fontos őszintének lenni?

Nézzük meg, hogy milyen két negatív következménnyel járhat az, ha nem mondasz igazat.

1. Bűntudat

Mielőtt válaszoltál volna egy kérdésre megszólalt a fejedben az Angyal és az Ördög hangja. Nem álltál meg a résben és engedtél a kis patás csábító szavának, aki a hazugságra biztatott. Abban a pillanatban ez jó döntésnek érezhetted, de hidd el nekem, előbb vagy utóbb megszólal a lelkiismereted. Próbálhatod leplezni, de a szemed el fogja rólad árulni az igazat.

Ha már elindultál az utadon és figyeled saját magadat, akkor vizsgáld meg, hogy mi állt a döntésed hátterében. Miért nem voltál őszinte? Szinte minden esetben félelem húzódik meg a színfalak mögött. Félünk a következményektől, ezért nem vagyunk őszinték. Ilyen szinten figyeld saját magad és az embereket a környezetedben.

2. Lelepleződés

Helytelenül cselekedtél és lebuktál. Adott pillanatban nem gondoltál a következményekre és a lelepleződésre. De jól jegyezd meg, előbb vagy utóbb az igazság mindig a felszínre kerül.

Én alapból őszinte ember vagyok, de bevallom, hogy korábban én is trükköztem. Megvolt a "betyárbecsületem", de időnként mégis letértem a helyes útról - erről bővebben olvashatsz A nagy Átalakulás című könyvemben. Ahogy írtam, az igazságot nem lehet sokáig titkolni és a lelepleződés idővel elkerülhetetlen. A legtöbb esetben nem mások, hanem mi buktatjuk le saját magunkat. Ennek következtében pedig elveszíthetjük mások bizalmát. Ezt újra kivívni pedig nagyon-nagyon nehéz.

Éppen ezért azt tanácsolom neked, hogy alapból mindig légy őszinte. Vállald a felelősséget a döntéseidért, mert ez a helyes út. Ahogy cselekszel, azok az érzések fognak hozzád visszajönni, ezt ne felejtsd el. Járj mindig a helyes úton!

Végezetül megosztom veled azt, amit a legtöbb nagy tanító nem árul el, az őszinteség növeli az önbizalmad és szabaddá tesz. Ezáltal úgy éled a mindennapjaidat, hogy mindenért felelősséget vállalsz, Abraham Lincoln szavaival élve:

"Nem szökhetsz el a holnap felelősségétől azzal, hogy ma kibújsz alóla."

Tudd, hogy csak őszintén érdemes...

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten a megszokott időpontban várlak a következő videómmal, amikor is az olvasás fontosságáról fogok beszélni.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Parkinson törvénye

Köszöntelek Drága Barátom!

Elérkezett egy újabb csütörtök és én ismét hoztam neked az új villámtanítást. A mai videómmal ismét a vállalkozás, egész pontosan a pénzügyek világa kerül a középpontba.

Hallottál már Parkinson törvényéről?

Cyril Northcote Parkinson, brit történész 1955-ben publikálta az általa megalkotott törvényt, amely kimondja, hogy a kiadások szintje arányban van a bevételeid szintjével. Eszerint mindig egyforma arányban fognak növekedni vagy csökkenni a kiadásaid és a bevételeid.

Viszont ahhoz, hogy elérd az anyagi függetlenséget és növekedjen a bevételed ezt a törvényt meg kell szegned. Igen, jól látod, most arra biztatlak, hogy megszegj egy törvényt. Figyeld folyamatosan a pénzügyidet. Amíg ezt nem teszed meg, újra és újra elfogod követni ugyanazokat a hibákat. Magyarul, ha több lesz a bevételed, akkor többet is fogsz költeni. Régebben én is elkövettem azt a hibát - néha még ma is -, hogy a Parkinson törvény szerint cselekedtem.

Mit kell tenned, hogy megszegd Parkinson törvényét?

Az első és legfontosabb dolog, amire szükséged lesz az az önfegyelem, önuralom. Meg kell tenned a lépéseket, akkor és úgy, amikor azok szükségesek, függetlenül attól, hogy van-e hozzá kedved vagy nincs. Persze, ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani. A kényelem, a szokásaink, a paradigmáink mind-mind visszatartanak, hogy kilépjünk a komfort zónánkból.

Ilyenkor nagyon hasznos, ha van egy Mastermind csapatod, akik segítenek neked felismerni a régi mintáidat és egy új nézőpontot mutatnak neked. De a legfontosabb, hogy legyen önuralmad és tudj döntést hozni. Miközben persze folyamatosan figyeled a pénzügyeid alakulását.

Azt javaslom neked, hogy vezess egy Excel táblázatot, amibe hetente vagy legalábbis havonta beírod az összes bevételedet és kiadásodat. Vagy, ha nincs rá módod, akkor egy kockás füzetben vezesd. Így fizikailag is fogod látni, hogy mire költesz. Garantálom, hogy lesznek komoly felismeréseid, hogy mennyi felesleges holmira költöd a pénzedet. Hiszen szinte minden felületen azt látod, és a tudtodon kívül programoznak arra, hogy vásárolj-vásárolj-vásárolj. A sok hitel-reklámról nem is beszélve. A fókuszod viszont mindig a bevételeiden legyen.

Ha megfogadod a tanácsomat, akkor sokkal gyorsabban fogod tudni megoldani az esetleges pénzügyi problémákat. Nem utólag fogod vakargatni a fejedet, hogy nem jön ki a matek.

Ne feledd, akaraterővel el tudod érni, hogy kézben tartsd a pénzügyidet és elérd az anyagi függetlenséget. Tudom, hogy képes vagy rá, benned is megvan az ehhez szükséges erő. Így el fogod sajátítani a pénztudatosságot.

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten újra várlak a megszokott időpontban!

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A magas érzelmi intelligencia 12 jele

Hallottál már az "EQ"-ról, vagyis az érzelmi intelligenciáról?

12_intel.jpg

Az érzelmi intelligencia olyan készség, amely segít a saját magunk emocionális útvesztőiben eligazodni, és útmutatást ad ahhoz is, hogy mások érzelmeit felismerjük, megfelelően kezeljük és tiszteletben tartsuk. Olyan képesség, amely a legtöbb pszichológiával és szociológiával foglalkozó szakember szerint fontosabb, mint a értelmi intelligencia.

Már egy ideje ismert tény, hogy a magas értelmi intelligencia (IQ) még nem garancia a sikerre és a boldog életre. Az érzelmi intelligencia (EQ) az, ami befolyásolja viselkedésünket, személyes döntéseinket. Bebizonyosodott, hogy a pozitív érzelmi attitűd előrébb viszi az embert, mint az éles logika. 

Most pedig bemutatom neked a magas érzelmi intelligencia 12 jelét. A cikkem az ismert amerikai író és pszichológus Dr. Travis Bradberry útmutatása alapján készült.

1. Jókora szótár az érzelmek kifejezésére

Kérlek mond el, most, hogy érzed magad? Jól? Rosszul? Mi van a kettő közti skálán? Mindenkinek vannak érzései, hiszen nem vagyunk robotok. Viszont meglepően kevesen tudják érthetően megfogalmazni, hogy pontosan mit éreznek, és még kevesebben adnak nevet is nekik. Minél határozottabban tudjuk megfogalmazni és elmondani másoknak, hogy mit élünk meg, annál inkább tudunk rá megoldást is találni – már ha  egyáltalán szükséges.

2. Kíváncsiság

Függetlenül attól, hogy befelé forduló vagy külvilágra nyitott, a magas érzelmi intelligenciájú ember kíváncsi az őt körülvevő világra, dolgokra és emberekre. A kíváncsiság mögött általában nagy adag együttérzés lapul, ami szintén a magas EQ jele.

3. Bátorság a változások előtt

Sok ember nem szereti a változást, mert félünk az ismeretlentől. Ez az ösztön segítette az ősembert a túlélésben. Viszont amikor valami megváltozik az életünkben, akkor elengedhetetlen rugalmasan kezelnünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező embereket ritkán tántorítja el a félelem. Az ilyen személyek az akadályokban is a lehetőségeket és a kihívást látják, nem pedig a gátat és a problémát.

eq243.jpg

4. Önismeret

Ha rendszerese követed a blogomat, akkor nem lesz számodra ismeretlen, amit most írok. Az önfejlesztés alapja az önismeret. Saját gyengeségeink és erősségeink ismerete nélkül nehézen boldogulunk az életben. Beismerni önmagunknak, hogy valamiben nem vagyunk jók, nem egyenlő a belenyugvással. Sőt, legalább tudjuk, hogy mely területen kell magunkat fejlesztenünk. A meglévő erősségeinket pedig kihasználhatjuk a munkánkban, kapcsolatainkban.

5. Emberismeret

Nem keverd össze az előítéletekkel. Most nem arról beszélünk, hogy előre eldöntjük egy emberről a kinézete, beszéde, testtartása alapján, hogy ő milyen valójában. A már említett együttérzés és kíváncsiság azonban hosszú távon elvezethet odáig, hogy felismerjük az emberek mozgatórugóit.

6. Magabiztosság

Ez nem nagyképűséget vagy másokon való átgázolást jelent. Hanem azt a képességet, hogy ha sértegetnek, és lekicsinylő kritikákat kapunk, akkor sem veszítjük el az önbecsülésünket, vagy támadunk rá a másikra. Bízunk saját magunkban.

7. A nemet mondás képessége

Gyakori hiba, hogy nem tudunk nemet mondani. Sokkal több stressz éri azokat az embereket, akik erre nem képesek. A magas érzelmi intelligenciával élő emberek tudják mikor, és hogyan mondjanak nemet, akár önmaguknak is. Ahhoz is értenek, hogyan kerüljék el a negatív, energiavámpír embereket.

8. A hibák és a harag elengedése

Az érzelmileg intelligens emberek nem rágódnak évekig saját múltbéli hibáikon. Nem felejtik el őket, ehelyett tanulnak belőle nehogy újra megtörténjen. Viszont nem ez határozza meg az önképüket és a jövőjüket. Ugyanez érvényes a haragra is. A magas EQ-val bíró embereket is érik sérelmek, őket is bántják, de nem táplálják évekig harcra és bosszúra készen haragjukat, és nem annak alapján élik az életüket.

emotionally-intelligent-56a792335f9b58b7d0ebc7d4-1080x675-1080x480.jpg

9. Spontán adni

Ahhoz, hogy erős érzelmi kapcsolataink legyenek, tudnunk kell feltétel nélkül adni – ez persze nem megy a kíváncsiság, az empátia, és a többi erősség nélkül.

10. Örülni annak, ami van

Bár folyamatosan törekszünk a többre, jobbra szebbre, azt is észre kell vennünk, ami már a miénk. Sőt, meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. A magas EQ-jú emberek nem kergetik a tökéletességet, mert tudják, hogy olyan nem létezik, közben pedig hálásak azért, amit már elértek, és erőt merítenek belőle. Azok az emberek, akik napi szinten adnak hálát, energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak.

11. Kikapcsolódás

Hiába sikeres valaki a munkájában, időnként el kell szakadnia a stresszforrástól, pihennie kell, kikapcsolni minden gépet. Ebben az érzelmileg intelligens emberek nagyon jók. Felügyelik saját stressz-szintjüket, és tudják, mikor kell engedniük a gyeplőn.

12. Negatív gondolatok

Hasonlóan a haraghoz vagy a fájdalomhoz, a magas EQ-val élő emberek képesek elengedni a negatív gondolataikat. Nekik is éppúgy vannak, mint másoknak, de időben felismerik, és helyükön kezelik őket ahelyett, hogy eltúloznák jelentőségüketBoldogságuk egyébként sincs kötve mások véleményéhez, elismeréséhez. Helyette saját magukból merítik, ezért nehéz is elvenni az örömüket.

eq-1.jpg

Az érzelmi intelligencia az IQ-hoz hasonlóan fejleszthető, amihez ez a 12 pont nagyon sokat tud neked segíteni. A mélyebb megértéshez bátran kövesd a villámtanításaimat, ahol részletesebben is megismerkedhetsz a felsoroltakkal.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Angyal Vs. Ördög

Köszöntelek Drága Barátom,

ismét elérkezett a hét negyedik napja, ami azt jelenti, hogy hoztam neked egy új tanítást. megszokhattad, hogy időről-időre rendhagyó témával készülök.

Ezúttal sincs másképp, a mostani videóm a múlt heti III. Életmód Táborban készült. Az első előadásom az őszinteségről szólt. Ehhez kapcsolódóan kitaláltunk egy játékot, amellyel szemléltettük, hogy milyen gondolatok zajlódnak le az emberek fejében egy döntés meghozatala előtt.

Egy igazi klasszikust mutattunk be, az Angyal és az Ördög főszereplésével. Ha régebb óta követed a blogunkat, akkor tudod, hogy gyakran emlegetem az elménkben megbújó "kisördögöt". Ő testesíti meg a negatív gondolatokat, érzelmeket. Ő az, aki próbál minket letéríteni a helyes útról.

Ezzel szemben a "kisangyal" képviseli a fényt, a pozitív érzelmeket. Ő a mi lelkiismeretünk, aki mutatja nekünk az irányt.

Ők ott vannak mindannyiunk elméjében. Folyamatosan súgnak nekünk és csakis rajtunk múlik, hogy melyikük szavára hallgatunk. Minden egyes döntésünk, legyen az jó vagy rossz befolyásolja az életünket és a fejlődésünket. Azt, hogy melyik irányba, természetesen attól függ, hogy döntünk.

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten újra várlak a megszokott időpontban!

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Napi inspirációs kártyák

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz hívően ezúttal is készültem neked egy friss villámtanítással. Igaz, ma kicsit fáradtan, de annál nagyobb szeretettel érkeztem, hogy segítsek az Átalakulásod során, ezért ma is hoztam neked egy izgalmas témát. Mégpedig a napi inspirációs kártyákat fogom neked bemutatni.

Az inspirációs kártyák nem az én találmányaim, hanem egy bölcs tanítótól Gunagrihától (Dr. Fülöp Sándor) származik. Gunagriha tanításai nagy hatással voltak rám, követem az oldalait, gyakran hallgatom a hanganyagait és részt vettem több előadásán is.

Mi is a célja az inspirációs kártyáknak?

Sokszor mélyen elmerülünk a napi rutinunkban, szétszórtak vagyunk és nem tudunk egyszerre több mindenre fókuszálni. Viszont ezen kártyák segítségével kiválaszthatod, hogy egyes napokon mire is teszed a figyelmedet.

Például a szerdai nap szava az "Adj". Ezen a napon erre figyelj, tégy apró szívességeket. Ezek lehetnek a szeretteid vagy akár idegen emberek is. Vagy a vasárnapi kártyán az áll, hogy: "Mosoly", tehát ezen a napon arra figyelsz, hogy folyamatosan mosoly legyen az arcodon. Meg fogod látni, hogy milyen pozitív hatással lesz ez az életedre.

Ha ezt folyamatosan csinálod 30-60-90 napig, akkor a szokásoddá fog válni. Szép lassan ráég a kis merevlemezedre és hozzáépül a jellemedhez, az attitűdödhöz. Jól jegyezd meg, hogy az életstílus az érettsége a gyakorlásnak, és a gyakorlás pedig a kitartás mellékhatása.

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten újra várlak a megszokott időpontban!

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: 4 lépéses módszer a problémáid megoldására

Köszöntelek Drága Barátom!

A régi szokásunkat folytatva, a hét negyedik napján ismét elhoztam neked a legújabb villámtanításomat. Ami, mondjuk úgy, egy kis útmutató, amelyben Galen Litchfield problémamegoldásra kifejlesztett 4 lépéses módszerét mutatom meg neked.

Szóval, ha úgy érzed, hogy neked nincs semmilyen problémád, akkor a tanításom nem neked szól. Viszont én azt tapasztalom, hogy mindenkinek van elakadása, vannak nehézségei az életében. Mivel nem vagyunk egyformák, ezért eltérő módon kezeljük a felmerülő nehézségeket. Ahogy az ingerküszöbünk, úgy a problémamegoldó képességünk is más-más szinten van.

Én az évek alatt azt figyeltem meg, hogy egy ponton túl, mikor felhalmozódnak a problémák és tartósan ebben az állapotban vagyunk, akkor a kétely, a zavartság megtöri az emberek önbizalmát. Éppen ezért a legjobb és leghatékonyabb, ha azonnal kezeljük a nehézségeket. Ezen a területen is légy rugalmas, és ne várd a csodát, hogy majd minden magától megoldódik. Neked kell tenned érte!

Most pedig térjünk rá Galen Litchfield 4 lépéses problémamegoldó módszerére. Ha ezt a 4 lépést betartod, akkor rövid időn belül képes leszel visszaállítani a belső lelki nyugalmadat. Azonban mielőtt belevágsz szükséged lesz két nagyon fontos segédeszközre, egy fehér papírra és egy kék tollra.

1. Min idegeskedek?

Első lépésként határozd meg, hogy mi miatt vagy nyugtalan, mi okoz neked gondot? Persze itt is nagyon fontos, hogy légy magadhoz teljesen őszinte. Fogd a fehér papírt, kék tollat és mindent írj ki magadból. Ugyanis miközben írsz rengeteg idegpálya lép működésbe, ami növeli a hatékonyságod.

2. Mit tehetek?

Az előző pontban sikerült feltárnod a probléma okát, most pedig belevághatsz a megoldásba, mégpedig úgy, hogy megvizsgálod a lehetőségeidet. Ezeket is írd le. Minden opciót írj ki magadból, még azokat is, amelyek elsőre irreálisnak tűnnek.

3. Mi az, amit csinálni fogok?

Tehát beazonosítottad a problémád, felvázoltad a megoldási lehetőségeket, most pedig a második pontban leírtakból válaszd ki azt, amelyik a legjobban megérintett. Ez alapján tudni fogod, hogy mit csinálj a problémád megoldásának érdekében (ha jól választottál, akkor gyomorszorító érzésed fog támadni). Ez a lépés már rázósabb, mint az első kettő, mert itt már elengedhetetlen, hogy cselekedj.

4. Mikor kezdek hozzá?

Végül elérkeztünk a legnehezebb lépéshez, ahhoz, hogy mikor kezdesz hozzá a problémáid megoldásához. Lássuk be, a legtöbb ember általában halogat. Addig húzzuk-halasszuk a cselekvést, ameddig túl nem feszítjük a húrt. Épp ezért még ma láss neki a megoldásnak. Lehet, hogy ki kell lépned a komfort zónádból. Olyan személyt kell megkeresned, akivel már rég nem beszéltél, esetleg kényelmetlen helyzetbe fogsz kerülni...

Jól jegyezd meg, ha a negyedik lépést nem teszed meg, akkor nem lesz változás. Ha nem lépsz ki, akkor az önbizalomhiány egyre nagyobb teret fog kapni. Minél inkább a rossz gondolatokra, negatív érzelmekre helyezed a fókuszt, annál inkább lejjebb fogsz kerülni az Érzelmi Spirálon. Ott lent, az alsó szinteken pedig nem tudsz teremteni. 

Röviden összefoglalva, csak akkor tudod megteremteni azt az állapotot, amely szükséges a problémáid megoldásához, ha az Érzelmi Spirál felső részén helyezkedsz el. Ezt pedig úgy tudod elérni, hogy folyamatosan kiírod magadból a zavaró gondolatokat. Ez ad neked egy belső nyugalmat. Garantálom, hogy ez működik.

Keress egy nyugodt helyet, fogd a fehér papírt, kék tollat és őszintén írd ki magadból a gondjaidat. Próbáld ki és látni fogod, hogy működik.

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten újra várlak a megszokott időpontban!

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

Mikóczi Ferenc: Hogyan fogytam le? - Interjú Ildikóval

Köszöntelek Drága Barátom,

ez itt A nagy Átalakulás blog, ahol minden csütörtökön megosztom veled a tapasztalataimat, a megszerzett tudásomat és az életem fontosabb eseményeit. Röviden a saját magam Átalakulását.

A mostani tanításomban a vezérfonal marad, viszont egy másik személy Átalakulásának útja, felkészülése és áldozatvállalása kerül a középpontba, egy csodálatos teremtésé, a páromé Ildikóé. Két héttel ezelőtt ígértem, hogy Ildikó csatlakozik hozzám és egy interjú keretében megosztja, hogyan élte meg az elmúlt 3 esztendőt.

A feleségemmel már találkozhattál a villámtanításaimban, pontosabban a floridai üzenetünkben. 2018. május 26-án, 45 életévével (remélem ezért nem kapok a fejemre) egy hatalmas dolgot vitt véghez, amiért nagyon büszkék vagyunk rá. Viszont ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a történet az elején és utazzuk vissza három évet az időben.

2015-ben együtt vettünk részt az akkori mentorom Pongor-Juhász Attila budapesti rendezvényén. A központi téma a három éves célkitűzés és azok megvalósítása volt. Az esemény vége felé a párom Ildikó felállt, és a résztvevők előtt kijelentette, hogy három éven belül Szlovákiában részt vesz egy országos fitness versenyen, ahol dobogós helyezést ér el. Ez volt az eddigi élete legnagyobb 4C döntése.

Őszintén bevallom, hogy a vállalása hallatán vakargattam a kis kopasz fejem. Tudniillik, hogy abban az időben Ildikónak az edzés nem állt az első helyen. Egész pontosan teljesen hanyagolta és nem sokkal előtte közel járt a 100 kilogrammhoz. Viszont elhatározta, hogy végigcsinálja, nekem pedig kutyakötelességem őt ebben segíteni. Hatalmas fába vágta a fejszéjét, de mind a ketten tudtunk, hogy hittel, kitartással és kemény munkával el fogja érni a célját.

Persze a képlet nem volt ilyen egyszerű, hiszen mindezt úgy akarta végigvinni, hogy ezen a területen nulla tapasztalattal rendelkezett, és közben vezeti a két húsüzletünket valamint gondoskodik a családjáról. 

Ezalatt a három év alatt az utolsó év volt a legkritikusabb, de hatalmas kitartásról és erőről tett bizonyságot. A mindennapi munka mellett kezdte el a kemény edzésmunkát. Az étrendjét is átalakította, hogy minél jobb formába kerüljön. A célhoz közeledve még egy lapáttal rátett. Naponta kétszer edzett, minden reggel hajnali négykor kardió edzéssel kezdte a napot, és munka után délután jött a második felvonás.

A záró fázis, pár héttel a verseny előtt pedig igazi embert próbáló időszak volt. Aki jártas a testépítés világában az tudja, hogy az utolsó hónapban a szénhidrát bevitelt majdnem nullára kell csökkenteni és pontosan meg van adva, hogy miből mennyit lehet enni. Arról nem beszélve, hogy a verseny előtti napokban már a folyadékbevitelt is nagyon vissza kell fogni. Magyarul a határaidat feszegeted, ami komoly hatást gyakorol az idegrendszerre is.

A történethez tartozik, hogy ez idő alatt folyamatosan dolgozott, még a verseny előtti napon is. Szombaton éjfélkor indultunk, hogy reggelre odaérjünk az ország másik végébe. Majd a verseny végévél azonnal indultunk vissza. Mindezt persze alvás nélkül abszolválta az egész család. 

De megcsinálta! 2018. május 26-án végre elérkezett az a pillanat, amiért eddig keményen dolgozott, az ő nagy napja. Többször hangsúlyoztuk neki, hogy: "Ez a Te napod! Élvezd minden pillanatát." 

Így hát szombaton, Nagymihályon részt vett egy országos fitness versenyen, ahol 5. helyezést ért el. Azon a napon az egész család együtt szurkolt és mindannyian tudtuk, különösen Ildikó, hogy ezért a pillanatért megérte.

Nehéz szavakba önteni azokat az érzéseket, amik akkor kavarogtak bennünk. Büszkeség, boldogság, szeretet  és harmónia együttese lengett minket körül. A 2015-ös fogadalom beteljesült, a három éves kőkemény munka kifizetődött és legyőzte önmagát.

Ildikó példájából akár te is meríthetsz erőt. Bebizonyította, hogy a lehetetlen csak egy szó. Hittel, kitartással, kemény munkával és egy támogató közeggel minden elérhető!

Végezetül engedd meg, hogy megosszam veled Ildikó üzenetét:

"Növekedj a saját tempódban! De mindenképp növekedj!" 

 

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, mentor