A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Az ígéret szép szó...

2019. április 18. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Szent György havának harmadik hetéhez, annak is negyedik napjához érve elérkezett az ideje, hogy színed elé lépve elhozzam az új villámtanításomat. A mai napra egy izgalmas témával készültem neked. Egy olyan dolgokról fogok beszélni, amelyet minden ember használ, de a lényegét sokan már elfelejtették.

"Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó."

Gyerekkorunkban mindannyian milliószor hallottuk ezt a bölcsességet szüleinktől, tanárainktól, barátainktól. Abban az időben tartottuk is magunkat a mondásban rejlő igazsághoz. Viszont sajnos ma már azt látom, hogy sokan elfelejtették, mit is jelent ez. Legyen szó a párunknak, kollégáinknak, üzlettársainknak vagy a gyermekeink tett ígéretről.

Ahogy a legtöbb dologgal az életben, itt is igaz, hogy ahány ember, annyiféle értelmezés. Akárcsak az őszinteség esetében, az ígéret megszegésének vagy betartásának ténye sem ugyanazt jelenti mindenkinél. Az egyik embernek az ígéret olyan, mint egy hivatalos szerződés, míg a másik fél talán csak úgy tekint rá, mint egy eshetőségre.

Miért is ezt a témát hoztam ma? Elárulok neked egy kis kulisszatitkot, nem mindig írom hetekre előre össze, hogy csütörtökönként mivel fogok érkezni. A villámtanításaimban általában olyan dolgokkal foglalkozom, amelyek éppen aktuálisak az én életemben, vagy lett egy új felismerésem ezekkel kapcsolatban. Most sincs ez másképp.

Az elmúlt pár hónapban a korábbi időszakhoz képest jóval többet tárgyalok vállalkozókkal, cégvezetőkkel, döntéshozókkal. Kedden délután pedig azon kezdtem el gondolkodni, mi lehet az oka annak, hogy az ember megígér valamit, majd nem tartja be a szavát?

Kérlek most tedd fel magadnak az alábbi kérdést: "Az életem mely területe az, ahol sokszor nem tartom be az ígéreteimet?" Párkapcsolatban? A gyermekeim esetében? Munkahelyemen vagy a vállalkozásomban? Most csak három példát írtam, de bőven lehetne még sorolni, ugyanis gyakran teszünk könnyelmű ígéreteket. A másik véglet, amikor valaki másból kényszerítünk ki ígéreteket. Ő pedig nem akar megbántani, ezért a szavát adja arra, amire mi "megkértük".

Amiről eddig beszéltem, az a felszín, a másoknak tett fogadalom. A nagy Átalakulás című könyvemben részletesen is kifejtem a "betyárbecsület" és a szavahihetőség meglétének fontosságát. Viszont a mai témánknak van egy mélyebb tartalma is, az önmagunknak tett ígéretek. Az egyik legnagyobb bűn, amit magaddal szemben elkövethetsz, ha megszeged a saját magadnak tett ígéretet.

Legyen szó bármilyen területről, ha ezeket a fogadalmakat nem tartod be, akkor azt fogod észrevenni, hogy folyamatosan egyre lejjebb csúszol az Érzelmi Spirálon. Mindaddig, amíg eljutsz egy olyan szintre, ahol már nem tudsz teremteni. Az ember nagyon könnyen csapja be önmagát: "Ez a süti még belefér... Majd a jövő héten több idő leszek a gyerekeimmel... Holnap jobban belehúzok a munkába...".

Abban a percben meg tudod magad győzni, hogy ez volt a helyes döntés. De legbelül tudni fogod, hogy nem tartottad be a magadnak tedd fogadalmat. Ez pedig belső frusztráltsághoz fog vezetni, bűntudatod lesz, rossz érzéseid lesznek, amik miatt negatív energiát fogsz magadból áramoltatni. Mint tudjuk, ami körbe megy, az körbe jön. Ebből kifolyólag ugyanezt fogod visszakapni. Ez nem történhet másként, és a végeredménye az lesz, amit az imént írtam, lecsúszol az Érzelmi Spirálon.

Tehát röviden összefoglalva a ma elhangzottakat:  

  • Inkább ígérj kevesebbet, de azt tartsd be.
  • A szavahihetőség lényege a nyugodt lelkiismeret.
  • Az ember annyit ér, amennyit az adott szava.

Köszönöm, hogy velem tartottál. Bízom benne, hogy a mai témával is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5114772900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása