A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: A Storytelling tudománya

2018. augusztus 09. - A nagy ÁTALAKULÁS

Köszöntelek Drága Barátom!

Csütörtökhöz híven a megszokott környezetből jelentkezem, hogy elhozzam neked az új villámtanításomat. Ezen a héten egy különleges könyvet és annak szerzőjét szeretném neked bemutatni - Andrade G. Anita: A Storytelling tudománya.

Pár héttel ezelőtt Anita felkeresett, hogy írjak egy ajánlást a megjelenés előtt álló könyvéhez. Ez volt a Storytelling tudománya. A könyvet olvasva sok mindenre rádöbbentem, például arra, hogy miért fontos történetek által elmesélni valamitAnitával együtt tanuljuk a nyilvános beszéd tudományát a győri Toastmasters Retorika klubban. Egy talpraesett fiatal hölgyről van szó, aki a könyvében elmeséli egyik gyerekkori élményét, ami nagyon mély nyomott hagyott benne.

Egy nap új földrajztanár érkezett Anita iskolájába, aki rögtön az első tanóráján kihívta őt a táblához. Anita remegő lábakkal kilépett az osztály elé. A tanár többszöri kérdésére, miszerint: „Tudod a leckét?”, Anita nem válaszolt, csak állt ott némán. A tanár türelme elfogyott és egy ötössel a helyére küldte.

A következő héten az imént említett tanár ismét kihívta Anitát, aki ekkor összeszedte minden bátorságát és elhatározta, hogy elmondja a leckét, amit megtanult. Amint a fiatal lány remegő hanggal megszólalt, a tanár gúnyosan csak ennyit kérdezett: „Anita, te ennyire dadogsz?” Erre az osztály hangos nevetésben tört ki, a fiatal lány pedig megszégyenülve, sírva a helyére szaladt. Ebben a pillanatban valami ott legbelül megtört benne.

Ennek hatásárára 10 évig jóformán meg sem szólalt nyilvánosan. Ilyen töréseket tudnak okozni a gyermek lelkében a tanárok, szülők, testvérek, barátok. Ezt nem azért teszik, mert rosszat akarnak, hiszen valahol minden ember jó. Mégis ezek nyomait akár hosszú éveken át is cipelhetjük. Anitának végül sikerült ezt a terhet levetnie és azóta már nyilvános előadásokat és beszédeket is tart. Sőt még tanít is a vállalkozás fejlesztéséről.

Tudod mindannyiunknak vannak olyan területei az életében, amivel szükséges foglalkozni, ami mögött félelem húzódik. Ezeket mielőbb a felszínre kell hozni. Én azt tanácsolom neked, hogy olvasd Andrade G. Anita könyvét, és ismerd meg a történetét. Emellett elsajátíthatod a mesélés tudományát, azt, hogyan tudod lekötni a közönség figyelmét és minél több információt átadni.

Bízom benne, hogy a mai tanításommal is a segítségedre tudtam lenni. Ha tetszett a videóm kérlek iratkozz fel a Youtube csatornámra és küld tovább a barátaidnak, ismerőseidnek. Neked csak egy kattintás, neki a fényt jelentheti egy sötét labirintusban.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. Jövő héten a megszokott időpontban várlak a következő videómmal, amelyben elmesélem, hogy milyen élményekkel lettem gazdagabb a III. Életmód Táborban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc – író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6214152687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása