A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Az 5 szeretetnyelv

2018. február 15. - A nagy ÁTALAKULÁS

Sziasztok Drága Barátaim!

Eltelt egy újabb hét, ami azt jelenti, hogy eljött az új villámtanításom ideje. Két hónap után ismét a jól megszokott környezetből jelentkezem.

A mai tanításom mi máshoz is kapcsolódhatna, mint a február 14-i Valentin naphoz. A szerelmesek napjának alkalmából most bemutatom neked Gary Chapman öt szeretetnyelvét. Mielőtt azonban belevágnánk, kérlek idézd fel magadban, hogy naponta hányszor gondolsz a párodra, és vajon ő mennyit gondol rád? Már, ha egyáltalán valaha gondoltál erre.

Most pedig emlékezz vissza, hogy ezekből a gondolatokból mennyi a pozitív és mennyi a negatív. Nem kell mindig együtt lennetek, ha a gondolati síkon megvan a harmónia. Ellenkező esetben, ha a negatív gondolatok vannak túlsúlyban, akkor fennáll a veszélye, hogy nem egy irányba tekintetek.

Most pedig térjünk rá az öt szeretetnyelvre.

Annak érdekében, hogy jobban el tudd képzelni, Gary Chapman úgy írja le, mintha idegen nyelvekről beszélnénk. Tehát, ha két ember - jelen esetben egy pár tagjai - nem beszél azonos nyelvet, az kommunikációs nehézségekhez vezet. Igaz? Most ismerjük meg kicsit jobban a szeretet öt nyelvét.

Testi érintés

Az átölelés, kézfogás, vagy a simogatás a szeretet vagy törődés egyik kifejezése. Azoknak az embereknek, aki ezt a szeretetnyelvet beszélik, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra ezer szónál.

Ajándékozás

Az ajándékozás annak a kifejezése, hogy gondolunk a másikra. Ez a szeretet látható jele. Viszont ne keverd össze ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó. Nem pedig Ferrariról vagy nerc bundáról.

Elismerő szavak

Az elismerő szavak esetében a párodnak a tőled érkező dicséret mindennél többet jelent. Egy dicséret, bók vagy elismerés tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelemből érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. Tehát ne gondold, hogy ha a pároddal ültök a tv előtt és nézetik a szappanoperákat az minőségi időnek számít. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés közben nem lehet kapcsolatot építeni.

Az én nyelvezetembe azt jelenti, mikor a lélek a lékehez beszél, nem pedig az ego az ego

Szívességek

Ez az a terület, amiről nagyon gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Ez alól én sem voltam kivétel. Korábban egyszerűen nem tartottam fontosnak. Viszont rájöttem, hogy annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. Főleg mi férfiak siklunk át ezen a területen. Pedig, ha őszintén belegondolunk egy családanyának, aki még dolgozik is, sokkal több teendője van egy nap. Szóval férfitársaim bátran segítsünk a párunknak.

Most már ismered a szeretet öt nyelvét, kérlek tedd fel magadnak a kérdést: "Mi a párom szeretetnyelve?". Majd pedig, hogy: "Mi az én szeretetnyelvem?".

Egy kapcsolatban kulcsfontosságú, hogy megismerd melyik nyelven tudsz a pároddal kommunikálni, tehát, hogy mivel tudod tölteni a "szeretet-tankját". Gary nagyon találóan egy autó üzemanyag tartályához hasonlítja a szeretet-tankot. Tehát, ha menet közben nem töltöd fel, azt veszed majd észre, hogy lerobbant és te az út mellett állsz a fejedet vakargatva. Egy kapcsolat esetében pont így működik. Ha üres a tank egy kapcsolat lassan elhidegül, majd meg is szűnik.

Dióhéjban összefoglaltam neked a szeretet nyelveit. Ha még mélyebben meg akarod ismerni, akkor ajánlom neked Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyvét. Tapasztalatból mondom, hogy zseniális olvasmány. 

Köszönöm, hogy megnézted a videómat, és bízom benne, hogy újabb hasznos tudással gazdagodtál. Ha tetszett a tanításom, bátran küld tovább barátaidnak, ismerőseidnek. Neked egy kattintás, neki viszont gyökeres változást hozhat az életébe vagy a párkapcsolatába.

Jövő héten a megszokott időben várlak egy új, különleges tanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2813671760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása