Mikóczi Ferenc: Kritikus pont

2018. április 19. - A nagy ÁTALAKULÁS

Drága Barátom,

ismét eljött egy újabb csütörtök, ezért elérkezett az új kis villámtanítás ideje. Ma egy kritikus oktatást hoztam neked a plafon állapotról és a kritikus pontról.

Lehet, hogy még nem halottad ezeket a kifejezéseket, de ne aggódj a végére kitisztul a kép, és minden a helyére kerül. A könnyebb megértés végett, most elmondom neked a saját történetemet, ami ismét 2012-ig nyúlik vissza.

A családi vállalkozásunkkal már több, mint 20 éve vagyunk a piacon. A húsiparban dolgozunk, amit most nem akarok részletesen bemutatni. Ha szeretnéd jobban megismerni a vállalkozásunkat, akkor bátran látogass el a céges blogunkra. Kanyarodjunk vissza ahhoz a bizonyos 2012-es esztendőhöz, amit már említettem.

Ebben az évben nagyon sok minden történt velem, hiszen ekkor indultam el az Átalakulás útján. A vállalkozásunkban pedig elértünk egy szintet, amit már nem tudtunk áttörni. Az összes addig megszerzett tudásom, a felhalmozott tapasztalatom addig a pontig vitte el a céget és ott megrekedtünk. Ezt hívják plafon állapotnak.

Be kellett látnom, hogy a kis vállalkozásunkban én vagyok a szűk keresztmetszet. Tehát, ha én nem fejlesztem magamat, akkor nem fogjuk tudni áttörni ezt az állapotot. Elhiheted nekem, hogy ez a felismerés letört egy darabot az eddigi egomból.

Tudtam, hogy mik az erősségeim és beláttam, hogy mik azok a gyengeségeim, amiket muszáj fejlesztenem. Így hát szépen fogtam magam és kiléptem a kényelmi zónámból. Kisebb keresgélés után Budapesten találtam rá a szükséges tudásra és 40 évesen visszaültem az iskolapadba.

Ami a lényeg, hogy ez egy nagyon jó döntésnek bizonyult. Új tudást szereztem meg, új nézőpontokhoz jutottam, ami után sokkal könnyebb volt döntéseket hozni. Ez a fejlődés titka, meghozni a kényelmetlen döntéseket és kilépni a komfort zónából. Ez azért tűnik először kényelmetlennek, mert nem tudjuk, hogy ott mi vár ránk, mert az a világ a radarképernyőn kívül van.

A plafon állapot után most térjünk át arra a bizonyos kritikus pontra. Ez egy olyan része az életednek, ami folyamatosan ismétlődik. Mégpedig azért, mert nem zártad le, nem tisztítottad le a képet. Az élet folyamatosan újra és újra eléd dobja, de már nagyobb volumenben.

Vizsgáld meg, hogy a te életedben hol vannak ezek a kritikus pontok. Ez lehet a vállalkozásodban, de akár a párkapcsolatodban is. Azon a területen pedig muszáj változtatni, ha eredményt akarsz elérni. Így energia szabadul fel, ami továbblök téged az utadon.

Amit most fogok írni, azt jól vésd be a tudatodba, nem a legerősebb és a legokosabb fog "életben maradni", hanem az, aki hajlandó változni. Kérlek gondolkozz el azon, hogy a saját életedben neked most hol van elakadásod. Majd tedd fel a kérdést, hogy: "Mindent megtettem?". Ha őszintén úgy érzed, hogy minden tőled telhetőt megtettél, akkor lehet csak felnagyít vagy nem a valós képet arról a területről.

Ha pedig még nem tettél meg mindent, akkor ne felejtsd el, hogy az életben nincs stagnálás. Valami vagy emelkedik vagy csökken. Ezért légy mindig rugalmas.

Ennyi fért bele a mai villámoktatásba. Köszönöm, hogy velem tartottál és ha tetszett a tanításom kérlek bátran küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. 

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Ne ítélkezz!

Drága Barátom,

sebes lábakon újra elszaladt egy hét, ami azt jelenti, hogy újra itt a villámtanítás ideje. A ma videómat kezdjük egy bibliai idézettel:

"Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"

Biztosra veszem, hogy már veled is megtörtént, hogy véleményt formáltál másokról. Lehet, hogy hangosan nem mondtad ki, de a fejedben lepörgetted. Az igazság az, hogy a kettő között nincs különbség. Ugyanis a gondolatnak alkotó ereje van. Bevallom évekkel ezelőtt én is előszeretettel ítélkeztem mások felett, akár már első látásra is. Ki is mondtam, amit gondoltam.

Mit gondolsz, miért ítélkezünk?

Ennek több oka is lehet, hogy ilyen viselkedés alakult ki bennünk. Az első a már több ízben említett szülői minta. Ha gyerekkorunkban azt láttuk, hogy a szüleink bírálnak másokat vagy folyamatosan véleményt formálnak az emberekről, akkor mi ezt visszük tovább.

Az ítélkezésünk további gyökerei lehetnek a környezetünk élő emberek, tanáraink, barátaink viselkedése. Ha kis korunktól ilyen környezetben nevelkedünk, akkor számunkra ez lesz a példa. Szabályosan beleég a tudatunkba. De, ahogy cikkem elején olvasható idézetben is áll, ha te ítélkezel, akkor feletted is fognak. Mert ami körbe megy, az körbe jön.

Nem tudhatjuk pontosan, hogy az a másik ember milyen utat járt be. Nem lehetsz benne biztos, hogy ő milyen is valójában. Te csak látsz róla egy képet és rögtön kialakítasz magadban egy véleményt. Tegyük fel, hogy látsz egy embert az utcán, aki megtörve kéreget. Azt fogod gondolni, hogy egy alkoholista hajléktalan, miközben lehet egy veterán katona, aki megjárta a poklok poklát. Ugyanez a helyzet egy nagydarab, kopasz motor esetében is. Előre eldöntöd, hogy egy agresszív goromba ember. Pedig valójában egy orvos, aki lehet másnap a te életedet fogja megmenteni.

Én is gyakran hallom, még üzleti körökben is, hogy "hallgass az első benyomásra". Ez viszont nem helyes hozzáállás. Soha ne ítélj első látásra, adj lehetőséget a másiknak. Létezik egy technika, amit hosszú évek kitartó gyakorlásával lehet elérni, ez pedig az ítélkezés nélküli megfigyelés. Én is évek óta gyakorlom és elismerem, hogy még nem tudom mindig tökéletesen alkalmazni, Néha még visszanyúlok a régi mintához, de már egyre ritkábban.

Ehhez az első lépés, hogy magadat figyeled. Mikor találkozol valakivel figyelj arra, hogy mit mondasz neki, és közben mik a gondolataid, érzéseid. Következő lépésként ne mond ki a róla vagy más emberekről alkotott véleményed. Ez még viszonylag könnyű, de most jön a dolog nehezebbik része. Gondolatban se ítélkezz. Emlékszel, írtam, hogy ha kimondasz valamit, ha csak gondolsz rá, nincs különbség. Helyette formáld át a gondolataidat. Ha egy barátod sikereket ér el, akkor ne az járjon a fejedben, hogy: "milyen jó neki, biztos mázlija is volt". Inkább éld meg úgy, hogy: "milyen jó neki, követendő példa az, amit ő csinált a siker érdekében". Ugye látod a különbséget?

Gyorsan vegyük át, hogy mit is tanultunk ma. Ne ítélkezzünk mások felett. Ismerjük meg az embereket, mielőtt kialakítunk róla egy véleményt. Figyeljük magunkat, a gondolatainkat és tanuljunk meg ítélkezés nélkül figyelni. 

Zárásként pedig megosztom veled Wass Albert csodálatos gondolatát, amely nagyon mély pozitív gondolatokat hordoz magában:

"Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött." 

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a kis videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Mi is a motiváció?

Drága Barátom,

múltheti videóm végén ígértem, hogy a mai tanítással ráteszünk még egy lapáttal az Átalakulásod ütemére. Viszont a tegnapi napon meghívást kaptam egy eseményre, ami miatt most egy különleges videóval jelentkezem.

Egy retorikai találkozón voltam, ahol szóba került a motiváció, pontosabban az, hogy sokan nem értik mi is ez, vagy pedig mást értenek ezalatt. Valamint azt sem, hogy miért van szükség motiváció trénerekre. Egyszerűen mondva, mára már nagyon elcsépelten hangzik. Innen kaptam az ihletet, hogy ma a motivációról fogok neked tanítani.

Mi is az a motiváció?

Ez egy belső késztetés, egy belülről induló hajtóerő, ami fellelkesít, hogy tégy bizonyos célok eléréséért. Mindenkiben megtalálható, csak általában más-más területeken. Bizonyára a te esetedben is így van, hogy adott tevékenységet lelkesen csinálsz, míg máshol inkább ráérősen, nyögvenyelősen.

A videómban egy nyuszival szemléltetem, aki elé belógattak egy répát. Ha a nyuszi éves, akkor azonnal elkezdi enni a répát, mivel megvan a belső késztetése. Viszont, ha jól van lakva, akkor csak megszagolgatja, talán egyet-kettőt beleharap megszokásból.

Mire szolgálnak a motivációs előadások és könyvek?

Az utóbbi években nagy divat lett előadásokra járni, lelkesítő könyveket olvasni, hanganyagokat hallgatni. De valamiért a változás mégsem történik meg. Vajon mi lehet az oka?

Ezeken a rendezvényeken a hallgatóság kap egy kis inspirációt, egy kevés önfejlesztést. Ráeszmél, hogy máshogy is tudná élni az életét. Fellelkesül, hazamegy, nagy lendülettel belevág a tennivalókba. Pár nap után pedig azt veszi észre, hogy minden visszaállt a régi kerékvágásba. Mégpedig azért, mert az inspiráció kívülről, külső forrásból jött, nem pedig belső késztetés volt. A motivációnak mindig belülről kell jönnie, ezt jól jegyezd meg.

Mi a motivációs tréner szerepe?

E trénerek és előadók szerepe is szóba került a tegnapi beszélgetés során. Mivel én is tartok motivációs előadásokat fiatal vállalkozóknak és tartok iskolákban előadásokat, ezért tudom, hogy sok fiatalnak szüksége van a lelkesítésre.

Az oktató behoz egy új tudást, megismerted egy új nézőpontot, eddig nem ismert információkkal. Ezáltal megnövelik a jelenlévők rezgésszintjét és kilépteti őket a komfortzónájukból. Mert ez az elsődleges feladata. Rengeteg fiatalnál látom, hogy az önbecsülésük és önértékelésük nagyon alacsony szinten van. Egy rossz énkép alakult ki a fejükben. Ezért szükséges őket felemelni és onnantól indul be a változás.

Összefoglalva az eddigieket, a motivációnak belülről kell jönnie és ami a legfontosabb, cselekedni is kell. Nem elég, ha felhalmozod a tudást, alkalmazni is kell. Közben persze folyamatosan fejlesztened kell magadat. Mint tudod, az életben nincs stagnálás, szóval valami vagy emelkedik, vagy hanyatlik. Ha nem fejleszted magad, akkor visszafelé indulsz a lejtőn. A motiváció magában nem elég, ha nem párosul tettekkel.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál a rendhagyó villámtanításommal. A jövő héten pedig várlak a beígért videómmal, mivel, amit megígérek, azt be is tartom. Addig is, ha tetszett a videóm bátran küld tovább. Neked egy kattintás, másnak a fényt jelentheti egy sötét alagútban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc író, vállalkozó, motivátor 

Mikóczi Ferenc: Az akaratod tankja

Drága Barátom,

jól látod, hogy ismét elreppent egy hét és mint tudod, ha csütörtök, akkor villámtanítás. Ezúttal egy kulcsfontosságú témával készültem neked, bemutatom az akaratod tankját.

Az akaraterő ott van mindenkiben, csak más-más szinten. Az egyéni fejlődésed során, a saját utadon alakul ki. 

Többször kérdezték tőlem, hogy az akaraterő örökölhető vagy fejleszthető? Én úgy gondolom, hogy nem lehet örökölni, mivel ez az életed során alakul ki, viszont jó hír, hogy fejleszthető. Tekints rá úgy, mint egy izomra a testeden, amit edzéssel tudsz fejleszteni. Igaz?

A könnyebb megértés érdekében egy mozdonnyal szemléltetem neked, ami 24 vagont húz maga után. Ez a napod 24 órája. Ebből 8 vagon már meg van töltve alvással, pihenéssel, relaxációval. A maradék 16 szerelvényt te töltöd meg, ezek a te döntéseid. Ahogy ezeket megtöltöd, az fogja meghatározni, hogy hogyan osztod el a napodon az energiaszintedet.

Az akaraterő olykor nagyon sok energiádat emészti fel, nagyon sokat kell vele foglalkoznod főleg azokon a területeken, amelyen alacsonyabb szinten van a lelkesedésed. Ezt tartsd mindig szem előtt. Viszont ezeket a lépéseket meg kell tenned a célod elérése érdekében, ami hosszútávon mindenképp kifizetődik.

Tudod, az akarat nem úgy működik, hogy egyszer megcsinálod, kész le van tudva. Folyamatosan dolgoznod kell rajta és kivárni a jutalmat. Az Átalakulásom kezdete előtt én is nagyon türelmetlen voltam. Azonnal akartam az eredményt, de ezeken a holtpontokon tovább kell lépni és kivárni a jutalmat. Az élet teszteli a hozzáállásodat, hogy képes vagy-e többet beleadni, mint mások.

Azt tanácsolom neked, hogy keresd meg azt a területet az életedben, ahol most a legnagyobb kihívásokkal küzdesz és ezt figyelembe véve töltsd fel a szerelvényeket. De a 8 óra alvás az mindig legyen ott. Ha ezt kihagyod, utána hiába próbálsz továbblépni, ki fogsz égni, mert nem lesz üzemanyagod. Ez követően jöhetnek a nagyobb kövek, a kihívások, amik még most extra erőfeszítéseket igényelnek.

Honoré de Balzac szavaival élve: "Nagy akaraterő nélkül nincs nagy tehetség sem". Tehát, ha nem emeled fel a kis hátsódat, akkor hiába várod, hogy a sült galamb a szádba repüljön.

Vésd jól a tudatodba, hogy az akaraterő fejlesztése az életed egy nélkülözhetetlen pillére. Nélküle nem fogsz tartós sikereket elérni. Ezt személyesen garantálom neked. Ahogy azt is, hogy amilyen érzéssel és energiaszinttel állsz neki dolgoknak, ezek függvényében fogod megkapni a jutalmat. Ez igaz az életed minden területére.

A bejegyzésem végén köszönöm, hogy ismét velem tartottál. A jövő heti villámtanításommal pedig még egy lapáttal ráteszünk. Addig is, ha tetszett a videóm kérlek küld tovább. Neked csak egy pici mozdulat, barátaidnak, ismerőseidnek akár az életét is megváltoztathatja.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc

Mikóczi Ferenc: Mi tesz boldoggá?

Téged mi tesz boldoggá?

Egyszerű kérdés, igaz? Akkor mégis miért tudunk rá olyan nehezen válaszolni?

A legnagyobb ok, hogy nem igazán ismerjük saját magunkat. Engem például az tesz boldoggá, ha a családommal lehetek, vagy mikor tanítok.

A másik oka, hogy sokszor nem vagyunk a jelenben. Ahhoz, hogy igazán boldogak legyünk meg kell élnünk a jelen pillanatot. Viszont az, hogy a jelenben vagyunk nem azt jelenti, hogy azzal foglalkozunk, hogy viszket az orrunk, vagy azzal törődünk milyen hideg van odakint. Hanem azt, hogy megéled a jelen pillanatot.

A lányom például úgy csinálta, hogy már gyerekkorában mandalákat rajzolt. A mandala szimbolizálja a Teremtőt, mint középpontot, mint minden Alfáját és Omegáját. Lényege abban áll, hogy egy kör vagy egy négyzet alakú mandalát készítenek, amelyben a középpontból indulnak ki és számos, igen változatos geometriai formát szőnek bele. A mandalakészítés egy meditatív szertartás, olyan, mint egy elmélyülő gyakorlatsor.

Őt a rajzolás hozta a jelenbe. Tehát ahhoz, hogy megtud mi tesz téged valóban boldoggá meg kell élned a pillanatot. Találj egy olyan elfoglaltságot, amivel képes vagy elérni ezt az állapotot. Ott megkapod a választ a kérdésre, és nem csak erre.

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a kis videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Az értékrendünk középpontja

Ha rendszeresen követed a blogomat, akkor már bizonyára tudod, hogyha csütörtök, akkor villámtanítás.

Ma egy olyan témát hoztam neked, amiről azt gondolom, hogy a mai társadalomból egyre inkább kiveszik. Ez pedig az értékrend

Mi is az értékrend?

Én azt vallom, hogy az értékrendünk központja a szív. Ez egy halmaz, amelybe beletartoznak a döntéseink, tetteink, viselkedéseink. Ezeknek mind összhangba kell lenniük a belső értékeinkkel. 

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az értékrendünk alapját a szülői minták adják. A gyerekkorunkban látott és felvett szokásokat követve alakítjuk ki. Ez alapján ítéljük meg, hogy számunkra mi a helyes és mi a helytelen.

Mennyire valós a saját értékrended?

Ahogy sok területen, úgy az értékrendet tekintve is vannak különbségek az emberek között. Lehet, hogy ami neked már nem fér bele az etikus viselkedésbe, az a másik embernek normális dolog. A legjobban úgy tudod eldönteni, hogy mindig figyelsz az érzéseidre egy döntéssel vagy cselekedettel kapcsolatban. Ha rossz érzéseid vannak, kényelmetlenséget, szorongást érzel ezzel kapcsolatban, akkor az azt jelenti, hogy nincs összhangban a belső értékrendeddel.

Ezen a téren én nagyon jó szülői mintát hoztam magammal. Igaz, hogy később elkezdtem trükközni, meg picit manipulálni, sőt még a bosszú sem állt tőlem távol. De a betyárbecsületem mindig megvolt. Amire a szavamat adtam, azt be is tartottam.

Mi az értékrend alapja?

Egyetlen szó: őszinteség. Erre tudsz igazán építkezni. Légy mindig őszinte, még akkor is, ha kényelmesebb füllenteni és elkerülni a konfrontációt. Hosszútávon csak ez a járható út. A hazugság amúgy is rengeteg energiát emészt fel, mindig emlékezned kell arra, hogy kinek mit mondtál. Hát nem egyszerűbb mindig igazat mondani?

Számomra az őszinteség kiemelt fontossággal bír. Nem csak a magán életemben, hanem a vállalkozásomban is. Két évvel ezelőtt készítettünk a csapatommal egy Etikai kódexet, amiben a több pont között nagy betűkkel szerepel, hogy: "Mindig igazat szólunk!". Neked is ajánlom, hogy készíts egyet, akár a magánéletedre is.

Az Etikai kódexünk teljes átiratát és egy hosszabb magyarázatot találsz A nagy Átalakulás című könyvemben.

Nagyon fontos, hogy tisztában légy a saját értékrenddel. A valódival, amit tényleg a sajátodnak érzel, és nem azzal, amit a külvilágnak mutatsz. Gárdonyi Géza egy mondatba gyönyörűen összefoglalta:

"Inkább becsüljenek kevesebbre és érjek többet!"

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Megvalósítás mérföldkövei

Drága Barátom,

jól látod, hogy ismét elreppent egy hét és mint tudod, ha csütörtök, akkor villámtanítás. Ma elviszlek téged egy 8 mérföldes utazásra, amely a célodhoz vezet. Jól hangzik, igaz?

Mielőtt nekivágunk, kérlek alaposan olvasd el Earl Nightingale csodálatos üzenetét, ami után tisztábban fogod értelmezni a videóban hallottakat:

"A boldogság nem más, mint egy arra érdemes cél lépésről lépésre való megvalósítása."

Tehát az öröm forrása nem a cél, amit a végén elérsz, hanem maga az út, amely elvezet odáig. Bízom benne, hogy neked is van egy nagy célod, amit mindenáron el akarsz érni. Hiszen ez az alap, csak így tudsz elindulni a saját Átalakulásodon

Határozd meg, hogy hol állsz most, ez lesz a kiindulópont, majd képzeld el, hogy mit akarsz elérni. Lehet az egy ház, egy új autó esetleg nyári kirándulás. Bármi, ami neked a célod. Most jön egy kis csavar a történetben, cseréld fel a kettőt és visszafelé tervezd meg a folyamatokat. Ehhez pedig kapsz tőlem hívókérdéseket, amik vezetnek téged. Ezek lesznek a megvalósításod mérföldkövei.

Mivel lennél elégedett?

Írd le konkrétan és érthetően, hogy milyen eredménnyel lennél elégedett, mikor elérsz az út végére. Képzeld el, amint már ott vagy. Fesd le szavakkal ezt az állapotot az érzéseiddel együtt. Ez nagyon fontos.

Hol állsz most?

Ez a jelenlegi helyzeted. Itt állsz most, mielőtt elkezded a tervezést és a megvalósítást.

Mi a valódi célod?

Ide akarsz eljutni a megvalósítás végén. Ez a végállomás, amiért most tervezel. Azért lényeges, mert ezután tudod lebontani az egész folyamatot, vagy ahogy gyakran mondom, "feldarabolni a mamutot".

Mit fogsz tenni?

Tehát mivel fogod kezdeni, mi lesz ma az első lépésed. Nem holnap vagy a jövő héten, hanem ma! Hiszen tudod, hogy a döntőképes ember megállíthatatlan. A halogatás pedig kéz a kézben jár a döntésképtelenséggel.  

Mennyi időt szánsz rá?

Készíts egy időtervet. Fektess le konkrét határidőket, ameddig eljutsz az egyik pontból a másikba. Néhány tanító úgy gondolja, hogy az időtervezés nem fontos. Én viszont azt ajánlom, hogy csináld meg, különben megint könnyen halogatni fogsz.

Milyen eszközökkel rendelkezel?

Ez alatt az összes rendelkezésre álló eszközt értem, amikkel most rendelkezel. Anyagi javakra, szellemi tőkére, emberi kapcsolatokra. Mindent írj le, ami az eszedbe jut és fontos lehet a célod eléréséhez. 

Mik lehetnek az akadályok?

Azaz, milyen nehézségek várnak majd a megvalósítás alatt. Itt szó lehet betegségről, nem várt kiadásokról. Minden olyan váratlan esemény ide tartozik, ami akadályozhat téged. Leggyakrabban anyagi gondok merülnek fel, ezért mikor a költségeket tervezed, mindig számolj rá 10-20 százalék többletet. 

Hogyan követed a lépéseket?

Erre ajánlom neked, hogy vezess egy naplót. Írd le lépésenként, hogy éppen hol tartasz. Tartod-e a határidőket, milyen váratlan helyzetek merültek fel, mit valósítottál meg eddig. Legyél rugalmas, és ne ragaszkodj csökönyösen a meglátásaidhoz. Ha megfelelően tudsz alkalmazkodni, akkor biztosan eléred a célod. Akár egy repülő, eljut A-ból B-be, de szinte mindig apró útvonal módosításokat hajtanak végre repülés közben.

Végül, de nem utolsó sorban, ha elérted a célodat, akkor ünnepeld meg. Akár az elért mérföldköveket is, amik közelebb vittek a nagy álmodhoz. Légy magadra büszke, hogy elérted.

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Romboló & építő emberek

Igen, jól látod, ismét elrepült egy hét. A múltheti videóm végén megígértem, hogy a következő villámtanításom a romboló emberekről fog szólni. Így hát itt az ideje, hogy megismerkedjünk ezekkel a személyekkel, amit kiegészítettem az építő emberekkel is.

A legfontosabb dolog, hogy saját magunkat ismerjük, éppen ezért az első kérdésem hozzád, hogy romboló vagy építő személynek tartod magad?

Lehet, hogy kapásból nem tudsz válaszolni, ezért adok kis segítséget, ami után tisztább képet fogsz kapni magadról.

Az élet napos oldalát látod? Vagy borúlátó típus vagy?

Általában pozitív a világnézeted? Vagy hajlamosabb vagy a negatív dolgokra fókuszálni?

Kire hallgatsz inkább, a jobb válladon ülő angyalra, vagy a balodon helyet foglaló kis ördögre?

Úgy érzed a társadalom javát szolgálod? Vagy inkább elnyomó, diktátor típus vagy?

Kérlek nézz magadba, őszintén válaszolj a kérdésekre és akkor megkapod a választ.

Most pedig elárulom neked, hogy mind a két oldal megtalálható bennünk. Számomra ez hatalmas felismerés volt, mikor elindultam az Átalakulásom útján. Mindenkiben ott a fény és a sötétség. Én azt vallom, hogy minden ember jónak születik. Csak idővel a természetünk megváltozik, a genetikai örökség, nevelés és a környezeti behatásoknak által. Ebből kifolyólag, az egyik oldal erősebbé válik és így éljük az életünket. De nem mindegy, hogy melyik.

Legegyszerűbben a különbséget úgy tudom megfogalmazni, hogy egy építő ember önzetlenül segít másokon. Nem csak akkor keres, ha bajban van és szüksége van rád. Akkor is érdeklődik felőled, törődik veled, ha nem akar tőled semmit.  

Már többször beszéltem arról, hogy annak az 5 embernek vagy az átlaga, akivel a legtöbb időt töltöd. Ez az élet szinte minden területére igaz. Nézd meg, hogy a te életedben ki az az 5 ember. A családodat egy személynek vedd. Miután ezt is megtetted, garantálom, hogy nagyon sok felismerést fogsz kapni a saját viselkedésedről, és arról is, hogy a két oldalból melyik az erősebb benned.

Ha pedig azt látod, hogy sok romboló ember él a környezetedben, akkor próbálj nekik segíteni. Értsd meg, hogy mi húzódik a viselkedésük hátterében. Viszont, ha nem akar változni, akkor lépj hátra. Megvan a jogod a változtatásra. Ha nem érzed jól magad abban a szituációban, akkor változtass. 

Ha most úgy érzed, hogy te romboló személy vagy, akkor ne keseredj el. Mindannyian képesek vagyunk a változásra. Te is. Igaz, ez kőkemény munka, de hidd el nekem, megéri. A saját tapasztalatomból mondom. Ha 15 évvel ezelőtt találtam volna ilyen videókat, könyveket, akkor a változás az életemben már korábban bekövetkezett volna.

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

Mikóczi Ferenc: Az érzelmi hullámvasút

Drága Barátom,

köszöntelek ismét a blogomon. A jól megszokott hagyományt folytatva elérkezett az új villámtanítás ideje. Mit szólsz, ha most elviszlek a vidámparkba és felülünk egy hullámvasútra. De nem akármilyenre, hanem az Érzelmi hullámvasútra. Jól hangzik?

Az utazást kezdjük 2012-ben, az Átalakulásom kezdetének évében, amikor megtörtént a spirituális ébredésem. Az ébredés csak egy pillanat, de az Átalakulás folyamata hosszú évek munkája. Eldöntöttem, hogy az életemet tudatosan fogom élni és napról napra fejleszteni fogom magam. Sokféle úton el lehet indulni, én is sokáig kutattam. Tudtam azt, hogy nem kell rohanni előre, hanem befelé kell figyelnem, saját magamat és megtalálni a nagy célomat.

Tudnod kell, hogy mindannyian okkal vagyunk a Földön. Egy kis "csomaggal" érkeztünk ide, és mindenkinek megvan a maga célja. Ugye nem hiszed, csak annyiból áll az élet, hogy megszületünk, tanulunk, dolgozunk, megházasodunk, gyermeket nevelünk majd meghalunk és ennyi volt? 

Ennél sokkal többet rejt az élet, egy nagy CÉLT. Most nem mindennapos célokra gondolok, amiket folyamatosan kitűzünk magunk elé. Ezek is fontosak, de ezen felül ott a mivoltunk valódi lényege. Ehhez pedig a válasz ott van benned. Gyakran előfordult, hogy letérünk az utunkról és más irányt veszünk. Ekkor az élet közbeavatkozik és megpróbál minket visszaterelni a helyes útra. Ez lehet egy válás, munkahely elvesztése de akár egy családi tragédia is.

A fejlődés során biztos lesz, aki megpróbál demotiválni, és bohócnak fog nevezni. Ez velem és a csapatommal is megesett. Minket már hívtak bolondoknak és földönkívülinek is. Ez az utazás velejárója, vannak emberek, aki ezt még nem értik, de ezért nem kell rájuk haragudni. Viszont lesznek olyanok, akik támogatni fognak. Tőlük fogadd el a segítséget, és hallgass meg a véleményüket.

A legfontosabb tanácsokat azonban nem kívülről fogod megkapni, hanem magadtól, a "Belső Tanítódtól". Ehhez jobban meg kell ismerned saját magad. Apró lépésekkel haladni a lelked felé. Egyesével kell lebontanod a falaidat, vagy ahogy egy korábbi videómban említettem leszedni a káposztaleveleket, hogy eljuss a maghoz.

A folyamat pedig maga lesz az érzelmi hullámvasút, amire mondhatnám azt is, hogy egy utazás az Érzelmi spirálon. Tehát egyszer fent, egyszer lent. Ne gondold, hogy azonnal a harmónia szintjén leszel és ott meg tudsz ragadni. Lesznek olyan események, gondolatok, emberek az életedben, akik komoly érzelmeket fognak belőled kiváltani.

Biztos, hogy már most is találkoztál ilyennel. Szinte az egyik percről változott meg a hangulatod, és nem tudod, hogy mi lehetett az oka? Egy kósza gondolat, egy ember jelenléte, bármi kiválthatja. Vizsgáld meg, hogy mi lehet a kiváltó ok és ne küzdj ellene. Engedd meg az érzésnek, hogy legyen, átvonuljon rajtad. Még akkor is, ha kellemetlen, mert minél jobban harcolsz ellene, annál mélyebbre kerülsz az Érzelmi spirálon.

Tudod ki áll ennek a hátterében?

Az ego, bizony. Ugyanis ő máshol akar lenni, a múltban vagy a jövőben, de semmiképp sem a jelenben. Ugyanis a jelenben ő megsemmisül, ott nem tud érvényesülni, mert ha a jelenben élsz nincs szükséged egóra.

Tudatosítsd magadban, hogy mindenkinek megvan a maga küldetése az életben. Neked is! A válaszd magadban keresd. Nem kell kapkodnod, türelmesen haladj az utadon és lépésenként kerülj közelebb önmagadhoz, a Belső Tanítódhoz. Tőle megkapod a válaszokat, amiket keresel.

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy nagyon különleges tanítással, amelynek a témája a környezetedben élő romboló személyek. Izgalmasan hangzik?

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

 

#nagyatalakulas

Mikóczi Ferenc: Az 5 szeretetnyelv

Sziasztok Drága Barátaim!

Eltelt egy újabb hét, ami azt jelenti, hogy eljött az új villámtanításom ideje. Két hónap után ismét a jól megszokott környezetből jelentkezem.

A mai tanításom mi máshoz is kapcsolódhatna, mint a február 14-i Valentin naphoz. A szerelmesek napjának alkalmából most bemutatom neked Gary Chapman öt szeretetnyelvét. Mielőtt azonban belevágnánk, kérlek idézd fel magadban, hogy naponta hányszor gondolsz a párodra, és vajon ő mennyit gondol rád? Már, ha egyáltalán valaha gondoltál erre.

Most pedig emlékezz vissza, hogy ezekből a gondolatokból mennyi a pozitív és mennyi a negatív. Nem kell mindig együtt lennetek, ha a gondolati síkon megvan a harmónia. Ellenkező esetben, ha a negatív gondolatok vannak túlsúlyban, akkor fennáll a veszélye, hogy nem egy irányba tekintetek.

Most pedig térjünk rá az öt szeretetnyelvre.

Annak érdekében, hogy jobban el tudd képzelni, Gary Chapman úgy írja le, mintha idegen nyelvekről beszélnénk. Tehát, ha két ember - jelen esetben egy pár tagjai - nem beszél azonos nyelvet, az kommunikációs nehézségekhez vezet. Igaz? Most ismerjük meg kicsit jobban a szeretet öt nyelvét.

Testi érintés

Az átölelés, kézfogás, vagy a simogatás a szeretet vagy törődés egyik kifejezése. Azoknak az embereknek, aki ezt a szeretetnyelvet beszélik, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra ezer szónál.

Ajándékozás

Az ajándékozás annak a kifejezése, hogy gondolunk a másikra. Ez a szeretet látható jele. Viszont ne keverd össze ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó. Nem pedig Ferrariról vagy nerc bundáról.

Elismerő szavak

Az elismerő szavak esetében a párodnak a tőled érkező dicséret mindennél többet jelent. Egy dicséret, bók vagy elismerés tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelemből érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. Tehát ne gondold, hogy ha a pároddal ültök a tv előtt és nézetik a szappanoperákat az minőségi időnek számít. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés közben nem lehet kapcsolatot építeni.

Az én nyelvezetembe azt jelenti, mikor a lélek a lékehez beszél, nem pedig az ego az ego

Szívességek

Ez az a terület, amiről nagyon gyakran hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Ez alól én sem voltam kivétel. Korábban egyszerűen nem tartottam fontosnak. Viszont rájöttem, hogy annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét, rengeteget jelent. Főleg mi férfiak siklunk át ezen a területen. Pedig, ha őszintén belegondolunk egy családanyának, aki még dolgozik is, sokkal több teendője van egy nap. Szóval férfitársaim bátran segítsünk a párunknak.

Most már ismered a szeretet öt nyelvét, kérlek tedd fel magadnak a kérdést: "Mi a párom szeretetnyelve?". Majd pedig, hogy: "Mi az én szeretetnyelvem?".

Egy kapcsolatban kulcsfontosságú, hogy megismerd melyik nyelven tudsz a pároddal kommunikálni, tehát, hogy mivel tudod tölteni a "szeretet-tankját". Gary nagyon találóan egy autó üzemanyag tartályához hasonlítja a szeretet-tankot. Tehát, ha menet közben nem töltöd fel, azt veszed majd észre, hogy lerobbant és te az út mellett állsz a fejedet vakargatva. Egy kapcsolat esetében pont így működik. Ha üres a tank egy kapcsolat lassan elhidegül, majd meg is szűnik.

Dióhéjban összefoglaltam neked a szeretet nyelveit. Ha még mélyebben meg akarod ismerni, akkor ajánlom neked Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv című könyvét. Tapasztalatból mondom, hogy zseniális olvasmány. 

Köszönöm, hogy megnézted a videómat, és bízom benne, hogy újabb hasznos tudással gazdagodtál. Ha tetszett a tanításom, bátran küld tovább barátaidnak, ismerőseidnek. Neked egy kattintás, neki viszont gyökeres változást hozhat az életébe vagy a párkapcsolatába.

Jövő héten a megszokott időben várlak egy új, különleges tanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, mentor