A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Személyiségtípusok

2018. április 26. - A nagy ÁTALAKULÁS

Drága Barátom,

köszöntelek ismét a blogomon. A hagyományainkhoz híven, ismét hoztam neked egy gyors kis villámtanítást. Ha régóta követed a blogomat, akkor talán emlékszel az egyik korai videómra, amelyben a DISC tesztről tanítottam. Szinte napra pontosan egy éve tettem fel az oktatásomat. Ma pedig bővebben elmondom neked, hogy mit takar a DISC teszt és mit jelentenek az egyes színek.

Mielőtt azonban belevágnék, kérlek enged meg, hogy megosszam veled Albert Einstein egyik csodálatos gondolatát:

„Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!”

Mielőtt ítéletet alkotsz magadban, először ismerd meg és értsd meg a másik embert.

Kérlek idézd fel magadban azt, hogy mikor viselkedtél úgy, akár egy sündisznó. Beálltál védekező állásba és a tüskéiddel védted a saját kis territóriumodat. Na ez az, amikor bizonyos emberek kiverik nálad a biztosítékot. A másik szeglet, mikor megmagyarázhatatlan módon kitárulkoztál, és kapcsolódtál a másik személyhez, ami által nagyon gyorsan egy hullámhosszra kerültetek.

Valahol mindannyian egy tőről származunk, egy a forrásunk.

Volt-e már olyan az életedben, hogy egy idegen környezetben bizonyos emberekhez jobban vonzódtál, míg mások valamilyen oknál fogva számodra unszimpatikusak voltak?

Hogy ez továbbá ne okozzon fejtörést számodra, hogy miért van, ezért ismertetni szeretném veletek a 4 személyiségtípust. Többféle viselkedés-kutató módszert dolgoztak ki, amely alapján vizsgálták a személyeket. Én most az egyik legelterjedtebb felmérő eszközt hoztam el, a DISC-et.

A DISC modell szerint mindenki 4 viselkedés-típusba sorolható. Viszont eltérő arányban van mindenkinél. Továbbá megállapítható természetes és felvett viselkedés is.

Az irányító és a befolyásoló extrovertált típusok. A szabálytisztelő és a kitartó introvertált típusok. Mind a két típus másból táplálkozik. Az extrovertált emberek a társaságból, míg az introvertáltak az egyedüllétből merítik az energiát.

Az irányító típust a DISC-ben piros színnel jelöljük. Rá jellemző a vezetői kompetencia, számára fontos az, hogyan jut el A-ból a B pontba. Többnyire cégvezetők vagy csapatkapitányok.

A befolyásoló, azaz a sárga nagyon kommunikatív, csiripel, mint a kismadár. Kimondottan humán beállítottságú, emberek között érzi jól magát. Néha picit túlzásokba esik.

A kitartó a zöld színt kapta. Ez a fajta személy picit érzékeny, konfliktuskerülő, de erősségei között ott van a lojalitás és a segítőkészség.

A szabálytisztelő a kék, mindig tények és adatok alapján dönt. Precíz, pontos, néha már maximalista.

Tudnod kell, hogy nincs jó vagy rossz típus. De általában két meghatározó szín található meg egy emberben. Viszont azt is jó, ha tudod, hogy a legtöbb embernél létezik természetes és felvett viselkedés. A természetes viselkedés az, amilyen vagy valójában. Ahogy otthon a családoddal vagy a szűk baráti köröddel viselkedsz.

Ezzel szemben a felvett viselkedés az, amit idegen környezetben mutatunk magunkból. Mivel mindenkiben van megfelelési kényszer, ezért szeretjük magunkat jobbnak mutatni. De ezt a felvett viselkedést nem tudod sokáig fenntartani, mivel viszi az energiádat és előbb vagy utóbb kiégsz. Én azt tanácsolom, hogy bátran add önmagad, olyannak, mint amilyen természetesen vagy a szűk baráti köröddel.

Amint megérted ezen viselkedési minták mozgatórugóit, másképp fogsz közelíteni az adott személyekhez.

Itt is érdemes betartani az aranyszabályt, hogy először érts, azután értesd meg magadHa könnyebben akarsz boldogulni és kapcsolatot teremteni az emberekkel, akkor az önmagad megismerésén túl érdemes megérteni, hogy az emberek milyen okból viselkednek úgy ahogy.

Ha megérted a mai oktatásom mélyebb mondandóját, akkor ezentúl jobban meg fogod érteni saját magad és a környezeted viselkedésének miértjét. Köszönöm, hogy velem tartottál és ha tetszett a tanításom kérlek bátran küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. 

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr9113871006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása