A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Ne ítélkezz!

2018. április 12. - A nagy ÁTALAKULÁS

Drága Barátom,

sebes lábakon újra elszaladt egy hét, ami azt jelenti, hogy újra itt a villámtanítás ideje. A ma videómat kezdjük egy bibliai idézettel:

"Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"

Biztosra veszem, hogy már veled is megtörtént, hogy véleményt formáltál másokról. Lehet, hogy hangosan nem mondtad ki, de a fejedben lepörgetted. Az igazság az, hogy a kettő között nincs különbség. Ugyanis a gondolatnak alkotó ereje van. Bevallom évekkel ezelőtt én is előszeretettel ítélkeztem mások felett, akár már első látásra is. Ki is mondtam, amit gondoltam.

Mit gondolsz, miért ítélkezünk?

Ennek több oka is lehet, hogy ilyen viselkedés alakult ki bennünk. Az első a már több ízben említett szülői minta. Ha gyerekkorunkban azt láttuk, hogy a szüleink bírálnak másokat vagy folyamatosan véleményt formálnak az emberekről, akkor mi ezt visszük tovább.

Az ítélkezésünk további gyökerei lehetnek a környezetünk élő emberek, tanáraink, barátaink viselkedése. Ha kis korunktól ilyen környezetben nevelkedünk, akkor számunkra ez lesz a példa. Szabályosan beleég a tudatunkba. De, ahogy cikkem elején olvasható idézetben is áll, ha te ítélkezel, akkor feletted is fognak. Mert ami körbe megy, az körbe jön.

Nem tudhatjuk pontosan, hogy az a másik ember milyen utat járt be. Nem lehetsz benne biztos, hogy ő milyen is valójában. Te csak látsz róla egy képet és rögtön kialakítasz magadban egy véleményt. Tegyük fel, hogy látsz egy embert az utcán, aki megtörve kéreget. Azt fogod gondolni, hogy egy alkoholista hajléktalan, miközben lehet egy veterán katona, aki megjárta a poklok poklát. Ugyanez a helyzet egy nagydarab, kopasz motor esetében is. Előre eldöntöd, hogy egy agresszív goromba ember. Pedig valójában egy orvos, aki lehet másnap a te életedet fogja megmenteni.

Én is gyakran hallom, még üzleti körökben is, hogy "hallgass az első benyomásra". Ez viszont nem helyes hozzáállás. Soha ne ítélj első látásra, adj lehetőséget a másiknak. Létezik egy technika, amit hosszú évek kitartó gyakorlásával lehet elérni, ez pedig az ítélkezés nélküli megfigyelés. Én is évek óta gyakorlom és elismerem, hogy még nem tudom mindig tökéletesen alkalmazni, Néha még visszanyúlok a régi mintához, de már egyre ritkábban.

Ehhez az első lépés, hogy magadat figyeled. Mikor találkozol valakivel figyelj arra, hogy mit mondasz neki, és közben mik a gondolataid, érzéseid. Következő lépésként ne mond ki a róla vagy más emberekről alkotott véleményed. Ez még viszonylag könnyű, de most jön a dolog nehezebbik része. Gondolatban se ítélkezz. Emlékszel, írtam, hogy ha kimondasz valamit, ha csak gondolsz rá, nincs különbség. Helyette formáld át a gondolataidat. Ha egy barátod sikereket ér el, akkor ne az járjon a fejedben, hogy: "milyen jó neki, biztos mázlija is volt". Inkább éld meg úgy, hogy: "milyen jó neki, követendő példa az, amit ő csinált a siker érdekében". Ugye látod a különbséget?

Gyorsan vegyük át, hogy mit is tanultunk ma. Ne ítélkezzünk mások felett. Ismerjük meg az embereket, mielőtt kialakítunk róla egy véleményt. Figyeljük magunkat, a gondolatainkat és tanuljunk meg ítélkezés nélkül figyelni. 

Zárásként pedig megosztom veled Wass Albert csodálatos gondolatát, amely nagyon mély pozitív gondolatokat hordoz magában:

"Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött." 

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottál. Ha tetszett a kis videóm, akkor kérlek küld tovább. Neked csak egy kattintás, barátaidnak, ismerőseidnek sokkal többet adhat. Jövő héten újból várlak egy új villámtanítással.

Namaste!

 

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr213829810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása