A nagy ÁTALAKULÁS

Mikóczi Ferenc: Mi is a motiváció?

2018. április 05. - A nagy ÁTALAKULÁS

Drága Barátom,

múltheti videóm végén ígértem, hogy a mai tanítással ráteszünk még egy lapáttal az Átalakulásod ütemére. Viszont a tegnapi napon meghívást kaptam egy eseményre, ami miatt most egy különleges videóval jelentkezem.

Egy retorikai találkozón voltam, ahol szóba került a motiváció, pontosabban az, hogy sokan nem értik mi is ez, vagy pedig mást értenek ezalatt. Valamint azt sem, hogy miért van szükség motiváció trénerekre. Egyszerűen mondva, mára már nagyon elcsépelten hangzik. Innen kaptam az ihletet, hogy ma a motivációról fogok neked tanítani.

Mi is az a motiváció?

Ez egy belső késztetés, egy belülről induló hajtóerő, ami fellelkesít, hogy tégy bizonyos célok eléréséért. Mindenkiben megtalálható, csak általában más-más területeken. Bizonyára a te esetedben is így van, hogy adott tevékenységet lelkesen csinálsz, míg máshol inkább ráérősen, nyögvenyelősen.

A videómban egy nyuszival szemléltetem, aki elé belógattak egy répát. Ha a nyuszi éves, akkor azonnal elkezdi enni a répát, mivel megvan a belső késztetése. Viszont, ha jól van lakva, akkor csak megszagolgatja, talán egyet-kettőt beleharap megszokásból.

Mire szolgálnak a motivációs előadások és könyvek?

Az utóbbi években nagy divat lett előadásokra járni, lelkesítő könyveket olvasni, hanganyagokat hallgatni. De valamiért a változás mégsem történik meg. Vajon mi lehet az oka?

Ezeken a rendezvényeken a hallgatóság kap egy kis inspirációt, egy kevés önfejlesztést. Ráeszmél, hogy máshogy is tudná élni az életét. Fellelkesül, hazamegy, nagy lendülettel belevág a tennivalókba. Pár nap után pedig azt veszi észre, hogy minden visszaállt a régi kerékvágásba. Mégpedig azért, mert az inspiráció kívülről, külső forrásból jött, nem pedig belső késztetés volt. A motivációnak mindig belülről kell jönnie, ezt jól jegyezd meg.

Mi a motivációs tréner szerepe?

E trénerek és előadók szerepe is szóba került a tegnapi beszélgetés során. Mivel én is tartok motivációs előadásokat fiatal vállalkozóknak és tartok iskolákban előadásokat, ezért tudom, hogy sok fiatalnak szüksége van a lelkesítésre.

Az oktató behoz egy új tudást, megismerted egy új nézőpontot, eddig nem ismert információkkal. Ezáltal megnövelik a jelenlévők rezgésszintjét és kilépteti őket a komfortzónájukból. Mert ez az elsődleges feladata. Rengeteg fiatalnál látom, hogy az önbecsülésük és önértékelésük nagyon alacsony szinten van. Egy rossz énkép alakult ki a fejükben. Ezért szükséges őket felemelni és onnantól indul be a változás.

Összefoglalva az eddigieket, a motivációnak belülről kell jönnie és ami a legfontosabb, cselekedni is kell. Nem elég, ha felhalmozod a tudást, alkalmazni is kell. Közben persze folyamatosan fejlesztened kell magadat. Mint tudod, az életben nincs stagnálás, szóval valami vagy emelkedik, vagy hanyatlik. Ha nem fejleszted magad, akkor visszafelé indulsz a lejtőn. A motiváció magában nem elég, ha nem párosul tettekkel.

Köszönöm, hogy ma is velem tartottál a rendhagyó villámtanításommal. A jövő héten pedig várlak a beígért videómmal, mivel, amit megígérek, azt be is tartom. Addig is, ha tetszett a videóm bátran küld tovább. Neked egy kattintás, másnak a fényt jelentheti egy sötét alagútban.

Namaste!

Mikóczi Ferenc író, vállalkozó, motivátor 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr3613812438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása