A nagy ÁTALAKULÁS

A szeretetről vagy az üzletről szól a Valentin nap?

2018. február 13. - A nagy ÁTALAKULÁS

valentin_nap.jpg

A Valentin nap tényleg az egymás iránt érzett szeretetről, szerelemről szól? Vagy a Halloween-hez hasonlóan ez is egy nyugatról átvett trend, amit már csak a termékeladás irányít? Az egymásra való odafigyelésre elég csak egy nap az évben?

A szerelmesek ünnepe általában megosztja az embereket. Egyesek valóban úgy gondolják, hogy ez a nap a szerelem ünnepléséről szól, amikor párok kiemelt figyelnek szentelnek egymásra. A másik tábor szerint a Valentin nap újabb példája az Amerikából átvett divatnak. Melyik oldalnak van igaza - már, ha le lehet ennyire egyszerűsíteni a kérdést?

Először ismerjük meg a szokás eredetét. A közhiedelemmel ellentétben a Bálint nap nem Amerikából származik. Ismered a mondást, miszerint: "Minden út Rómába vezet"? Ugyanis a hagyomány eredete a 3. századi Római Birodalom, a főszereplője pedig egy keresztény pap Valentinus. A legenda úgy tartja, hogy Valentinust a római császár Claudius börtönbe záratta. A fogságban meggyógyította az egyik katona vak lányát, ami után szerelmesek lettek egymásba. A kivégzése előtt Valentinus küldött egy levelet a lánynak, amin az állt, hogy "a te Valentinodtól". Mivel a vak lány visszanyerte a látását, el tudta olvasni a levelet. Innen ered a Valentin napi üzenetküldés.

valentin_2.jpg

Elég erre egyetlen nap?

Akik szkeptikusan állnak a szerelmesek napjához úgy tartják, hogy évente nem csak egyszer kell a párunk tudtára adnunk, hogy szeretjük. Ezzel én is egyetértek. Miért ne lehetmne többször - akár minden nap - kifejezni a másik iránt érzett szeretetünket? Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy természetesnek vesszük a párunkat.

Mint a székely viccben, ahol a feleség bejelenti az urának, hogy elhagyja, mert az öreg már nem is szereti. A papa meg csak néz értetlenül, hogy ezt miből gondolja? "Abból, hogy soha nem mondod, hogy szeretsz" - mondja neki a felesége. Erre válaszol az öreg székely: "40 éve az esküvőnk napján mondtam, hogy szeretlek. Ha változás lesz, arról majd szólok."

Ezt a hibát sokan elkövetjük. Azt gondoljuk, hogy a partnerük biztos tudja, hogy mit érzünk iránta. Ahelyett, hogy kimondanánk vagy kimutatnánk. Amit nem kell egy napra koncentrálni. 

Másfelől, ha a szokás eredetét nézzük, és megértjük a mondanivalóját, akkor ez egy valóban szép ünnep. Legalább ezen a napon álljunk meg a nagy hajtásban és mutassuk ki az érzelmeinket. Nem kell egy hatalmas ajándékra, gyémántnyakláncra gondolnod. A párod biztosan örülni fog egy romantikus vacsorának, amikor csak kettesben vagytok. Plusz pont, ha te magad készíted el.

valentin_3.jpg

Láthatod, hogy nem kell azonnal mindenben az üzleti hátteret keresni. Igen, valóban sok helyen találkozol Valentin napi akciókkal, de ez igaz minden ünnepre. Egy fogyasztói társadalomban élünk, aminek ez már szerves részévé vált. De nem kell ahhoz vagyonokat költened luxus cikkekre, hogy kifejezd a párod iránt érzett szerelmedet.

Ne fuss a tömeg után, hanem lásd meg ebben is a szépet. Hajlamosak vagyunk csak a rosszra figyelni. Ehelyett lásd azt, hogy van egy nap, ami egy varázslatos érzelemnek állít ünnepet.  

Én azt javaslom, hogy lepjük meg egymást a szerelmünkkel Valentin napon. Viszont ne csak erre az egy alkalomra tartogassuk az érzelmeink kinyilvánítását. A végén pedig álljon itt egy csodálatos idézet, ami gyönyörűen leírja, hogy mit jelent a szerelem:

"Szerelem
Ha egyik a másikat
Repülni hagyja
De ha zuhan
Fél szárnyát kölcsön adja."

Szabó Éva

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr5913664498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása