A nagy ÁTALAKULÁS

Mit teszel, ha kritizálnak?

2017. december 18. - A nagy ÁTALAKULÁS

Feltetted már magadnak a kérdést, hogy miért nem fogadjuk el feltétel nélkül az embereket? Miért kritizáljuk őket azért, akik?

kritika.jpg

A kritika olyan jelenség, amely valamilyen formában, de mindenki életében jelen van. Naponta többször kapunk kritikákat, de mi is ítélkezünk mások felett, mialatt bele sem gondolunk, hogy ezzel akár lelki sérüléseket is okozhatunk, és persze el is szenvedhetünk. Ugyanis tudni kell bánni a kritikával. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hangnemben mondod vagy kapod.

Mint írtam, a kritika teljesen átszövi az életünket. Több oldalról lehet megközelíteni ezt a témát. Végül úgy döntöttem, hogy a mostani cikkemben arra fogok kitérni, hogyan kezeld a kapott kritikákat. Egy útmutatót adok a kezedbe, ami alapján már te is tudni fogod, hogyan kezeld.

Én, az elmúlt évek tapasztalat alapján két nagy csoportban osztom a kapott kritikákat:

  • építő jellegű kritika, amely nekem szól,
  • amely nem nekem szól, hanem a kritizálónak.

Ezzel a beosztással, vagy nevezhetjük kategorizálásnak, nem biztos, hogy valahol találkozni fogsz, mivel a saját megfigyeléseim alapján készítettem. Mégpedig elsősorban saját magam figyelésével. A 2012-ben indult Átalakulásom egyik első és legfontosabb eleme volt önmagam figyelése, amit  a mai napig is rendszeresen folytatok. Azzal a különbséggel, hogy már nem kerül erőfeszítésbe. Ha elindultál az utadon, és te is folyamatosan figyeled a viselkedésed, az érzéseidet, az apró rezdüléseidet, akkor tudod, hogy az elején nagyon nagy koncentrációt igényel. De idővel annyira természetessé válik, mint a lélegzés. Azt sem tudatosan csinálod.

24_07_2016-domingo-1200-x-628.png

Ugyanezt tettem akkor is, mikor egy kritikát kaptam. Először is magamat figyeltem, az érzéseimet. Ha megérintett az, amit hallottam, akkor tudtam, hogy az valóban nekem szól. Azon a területen dolgom van és ezekre a kritikákra szükségem van, mert csak így tudok fejlődni. Ebben nekem hatalmas segítséget jelent a magyarországi "mesterelme" (mastermind) csoportom. A mastermind olyan önfejlesztők csoportja, akik önzetlenül segítik egymást az egyéni vagy közös sikerek elérése érdekében.

Tőlük építő jellegű kritikákat kapok. Nem simogatják a lelkem, mikor tudják, hogy valamit rosszul csinálok. Megmondják a szemembe a hibáimat, hogy miben kell javulnom. Egy tiszta tükörképet mutatnak nekem. Bevallom, sokszor fáj, amit hallok, mert tudom, hogy igaz. De egyben nagyon hálás vagyok, mert ez mind az én javamat szolgálják.

Viszont, mikor a kapott kritika nem érintett meg, akkor tudtam, hogy az nem nekem szól, és onnantól már nem magamat, hanem a másik személyt figyeltem. Azért, mert tudtam, hogy ezt valójában magának mondja. Az, amit nekem szóvá tett, ami bennem zavarja, az valójában az ő fejében van. Tehát a kritikát saját magának mondja

440x326_21_333669a24429aa97eb9cc4e9c1bdd07f_690x460_0xc0a8392b_11496227931491904772.jpegSok esetben már inkább ítélkezésnek hangzik, mintsem kritikának. Ekkor szinte mindig az énkép, az ego van sértve. Az ego pedig valójában csak védi a sérült lelket, amely elkeseredésében, nem tud jobbat, mint védekezésből támadni, jelen esetben ítélkezés formájában. Ezekben a szituációknak a hátterében általában a szeretethiány áll. Az ítélkezés igazából el nem fogadás, a saját maga irányába, ami viszont ismét a szeretethiányhoz vezet. Így kialakítva egy ördögi kört.

Most, ez alapján vizsgáld meg a kapott kritikákat. Ahelyett, hogy mindent magadra vennél és rögtön visszatámadnál, állj meg egy pillanatra. Hallgass figyelmesen, miközben magadat, a lelkedet, az érzéseidet figyeled. Ha megérintett és fájdalomérzet alakult ki, akkor jó helyen nyomtak meg. Tudod, hogy min kell javítanod. 

A másik esetben pedig, ahelyett, hogy ismét támadnál, inkább próbálj segíteni a kritizálódnak. Mert már tudod, felismerted, hogy magának mondja, mert még nem tudta belül feldolgozni.

Végül, de nem utolsó sorban, a visszajelzést mindig őszintén tedd, de itt is vigyázz arra, hogy a "kedvesség tálcáján, alázattal" szolgáld fel. Ne pedig "lehurrogva" a másik fejét, mert ez már arrogancia.

Amennyiben úgy érzed, még több információra van szükséged vagy nem érzel magadban elég erőt ehhez, akkor látogass el 2017. december 20-án a "Félsz vagy Élsz?" motivációs előadásomra, és tudj meg többet a saját életedről és a környezetedről. Én örömmel segítek, hogy jobban megismerd magad és a körülötted élő embereket.

Namaste!

Mikóczi Ferenc - író, vállalkozó, coach

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr413269267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása