A nagy ÁTALAKULÁS

Személyiség típusok

2017. augusztus 17. - A nagy ÁTALAKULÁS

"Mindenkinek van valamilyen elmélete az emberi természetről. Mindenkinek fontos, hogy előre jelezhesse mások viselkedését, ez pedig azt jelenti, hogy elméletekre van szükségünk, amelyek megmondják, hogy mi mozgatja az embereket." Steven Pinker

Steven Pinker idézete ismerős lehet a számodra, ugyanis az egyik április, DISC tesztet bemutató bejegyzésemet is ezzel indítottam.

Nem véletlen, ugyanis a mostani posztom mélyebb betekintést ad neked a DISC tesztben megismert 4 személyiség típusról.

D - Domináns 

540.jpgA domináns típusú ember alapvető jellemzői: irányító, vezető, felelősséget vállaló, eltökélt, versengő, agresszív, önálló, direkt stílusú, döntésképes, problémamegoldó, erélyes, kihívást kereső, eredményorientált, konfrontálódó, asszertív.

Azok a típusok, akikben nagy százalékban megtalálható a dominancia, elsősorban feladatorientáltak. Tehát az a fontos számukra, hogy a kitűzött célt elérjék, a feladataikat gyorsan és hatékonyan megoldják.

Másfelől viszont extravertáltak, vagyis nyitottak a világra, kíváncsiak, de cselekvés előtt nem szeretik hosszasan átgondolni a dolgokat, inkább belevágnak az ismeretlenbe. Nagyon fontos számukra az elért teljesítmény által kiváltott tisztelet.

Kommunikációja nagyon direkt és lényegre törő, éppen ezért utálja a mellébeszélést.

piros.jpgA személyes tere kialakításánál is a csúcsteljesítmény a kulcsszó. Mindenből a legújabb és a legjobb található körülötte, akár otthon, akár az irodában.  Értékes egyedi bútorokat, akár különleges műtárgyakat találunk körülötte. Sok tárgy mutatja a sikereit, mint például a falakon, polcokon található díjak, trófeák, képek.

Irodájuk szintén az erőről, dominanciáról, teljesítményről szól. A munkahely náluk szó szerint a munka helye. Általában csak azok az iratok és egyéb kellékek vannak előttük az asztalon, amik az aktuális feladat megoldásához szükségesek a számukra. A hozzájuk érkezőket gyakran hatalmas íróasztaluk mögött fogadják, egy tekintélyt sugárzó karosszékben.

piros_ules.jpgAz irodájukhoz hasonlóan a testbeszéd is a dominanciáról szól, igyekeznek uralni, kontrollálni a környezetüket. Sok helyre van szükségük, amit igyekeznek határozott, ellentmondást nem tűrő, rámutató utasító gesztusaik révén is kijelölni.

Erős kézfogás és határozott szemkontaktus jellemzi őket. Ha türelmetlenek vagy dühösek, ez azonnal észrevehető mind a testtartásukon, mind az egyéb nonverbális kifejezésmódjukban.    

 

I - Befolyásoló

speaking.jpgA befolyásoló stílus alapvető jellemzői: társaságkedvelő, kreatív, optimista, barátkozó, innovatív, energikus, flexibilis, spontán, rugalmas, ötletelő, jókedvű, lelkes, trendi, álmodozó, impulzív, élénk, emberközpontú, bizakodó, ösztönző, kifejező.

A magas befolyásolással rendelkezők emberközpontúak, emiatt elsődlegesen a társas kapcsolatok és az ezekből származó érzelmek, élmények fontosak számukra. 

A domináns típushoz hasonlóan szintén extravertáltak, akiket minden új, minden érdekes dolog vonz. Vágynak az új, izgalmas kapcsolatokra, mindent szeretnek kipróbálni, megtapasztalni, anélkül, hogy előtte alaposan átgondolták volna. 

sarga.jpgA befolyásoló típusú emberek környezete azt tükrözi, hogy soha nem állnak meg, rengeteg dologgal foglalkoznak egyszerre, izgalmas életet élnek. A vidám, világos és változatos színeket kedvelik, környezetük kissé kaotikus benyomást kelthet másokban. Előfordul, hogy kitesznek jellegzetes fotókat is, ahol nagy társaság veszi körül őket. Ez a környezet az irodájukban is megfigyelhető, ahol félbehagyott projektterveket, dossziékat találhatunk. Szeretik, ha minden szem előtt van, gyorsan elő lehet kapni és gyorsan félre lehet dobni, ha úgy alakul.

sarga_ules_1.jpgMikor egy ilyen típusú emberrel találkozunk az lehet a benyomásunk, hogy egy "stand up comedy"-be kerültünk, ugyanis imádnak beszélni és szerepelni, mondandójukat már-már színészi eszközökkel próbálják érzékletesebbé tenni. Hevesen és szélesen gesztikulálnak, mimikájuk nagyon gazdag, mivel az érzelmeiket nem tudják és általában nem is akarják elrejteni. Gyakran megérintenek, ölelnek, simogatnak másokat, szeretnek fizikailag is közel kerülni az emberekhez.

 

S - Kitartó

anya-459130905.jpgkitartó emberek alapvető jellemzői: visszafogott, alázatos, békés, óvatos, figyelmes, türelmes, érzékeny, önzetlen, csapatjátékos, segítőkész, szívélyes, hűséges, barátságos, bizonytalan, őszinte, tartózkodó, megbízható, odaadó.

Az olyan személyek, akikben magas a kitartás emberorientáltak, de ugyanakkor passzívabb stílusúak is, így számukra nagyon fontosak a stabil, hosszútávú és mély emberi kapcsolatok

Az introvertáltak, tehát befelé fordulóak, több figyelmet fordítanak saját belső gondolataikra és érzéseikre, és kevésebbet arra, hogy folyamatosan kapcsolatban legyenek a környezetükkel. Visszafogottabbak, nyugodtabbak, megfontoltabbak, mint az extravertált típusok, de mivel emberközpontúak mindig figyelembe veszik, hogy tetteik milyen hatást gyakorolnak másokra.

zold.jpgA környezetük is ugyanazt a nyugodt, békés légkört hivatott megteremteni, mint ami belőlük árad, szeretik a stresszmentes környezetet. A természetes anyagokból, például fából, szövetből készült bútorokat és tárgyakat kedvelik. A rideg műanyagot, fémet nem igazán szeretik,mert nem érzik kényelmesnek.

Az irodájukban gyakran találunk egy csendes kényelmes kis tea-sarkot, ahol nyugodtan leülhetnek beszélgetni a hozzájuk érkezőkkel, anélkül, hogy bármi elvonná a figyelmüket a másik félről. Az irodájukban gyakran őriznek képeket és személyes tárgyakat a hozzájuk közelállókról valamint a 4 típus közül az ő irodájukban található a legtöbb növény, melyek folyamatos gondoskodást igényelnek.

zold_ules.jpgAhogy a környezetükre, úgy a viselkedésükre is a stabilitás és a visszafogottság a jellemző, így gesztusaikban is nagyon óvatosak. Kerülik a hirtelen mozdulatokat, a spontán érzelemkifejezéseket. Mozgásuk kimért, keveset gesztikulálnak, ahogy a mimikájuk is visszafogott.

Igazi pókerarcok, ugyanis az érzelmeiket nem szeretik kimutatni a környezet felé. Fontos számukra, hogy odafigyeljenek másokra, ezért sok helyet hagynak mindenkinek, hogy elférjenek mellettük. Jellemzően általában lefelé néznek és gyakran kerülik a szemkontaktust. Az ismerős környezetben sokkal nyitottabbak, lazábbak. 

 

C - Szabálytisztelő

compliant-website.jpgA szabálytisztelő típusúak alapvető jellemzői: minőségorientált, alapos, strukturált, diplomatikus, tapintatos, logikus, precíz, óvatos, módszeres, megfontolt, rendszerető, szabálytisztelő, kritikus, részletorientált.

A domináns típushoz hasonlóan feladatorientált, arra törekszenek, hogy mindent a lehető legmagasabb színvonalon végezzenek el, függetlenül attól, hogy ez milyen áldozatokkal jár. Emellett introvertáltak, vagyis kissé passzívnak tűnhetnek, hiszen mielőtt bármit is lépnének, előbb mindig alapos és aprólékos elemzést végeznek annak érdekében, hogy minden kiszámíthatatlanságot, véletlent és hibát megpróbáljanak elkerülni.

kek.jpgA környezetükben is visszatükröződik a szabályszerűség és a praktikusság. A rend és a struktúra iránti igényük otthonukban és az irodájukban is megnyilvánul. Nem szeretik a kaotikus, áttekinthetetlen berendezéseket, színeket. A berendezések, bútorok is általában letisztultak, egyszerűek. Az iroda számukra a munka helyszíne, ezért csak a munkavégzés eszközeit engedik be az irodájukba, minden egyéb magánéleti, személyes tárgy zavaróan hat számukra. Számukra elengedhetetlen, hogy mindennek meg legyen a maga helye, pontosan meg lehessen találni ott, ahol kell. Leginkább egyedül érzik jól magukat az irodájukban.

kek_ules.jpgA kommunikációjuk ugyanazt a visszafogott tárgyilagosságot, diplomatikusságot sugározza, mint ami a gondolkodásukban is felfedezhető. Mielőtt megszólalnak, átgondolják a mondandójukat, vagyis minden reakciójukban igyekeznek tárgyszerűen, precízen megnyilvánulni. Ebben kevés szerepet kapnak az érzelmek, hiszen szerintük ezek megakadályozzák a tisztánlátást.

Nem szeretik a "bratyizást" és a felesleges csevegést, számukra a beszélgetés főleg informálódást jelent. Nagyon keveset gesztikulálnak, nem szeretik, ha mások közbeszólnak vagy megzavarják őket mondandójukban. 

Ezúttal bővebben foglalkoztam a DISC Tesztben szereplő személyiség típusokkal. Bízom benne, hogy ez alapján Te is képes leszel magadat és a környezetedben lévőket még pontosabban behatárolni.

Amennyiben még mélyebb betekintést szeretnél kapni, szerezd be Nagybányai Nagy Olivér, Pongor Orsolya és Hadarics Márton DISC - A mindennapi kommunikáció és viselkedés titka című könyvét.

Köszönöm, hogy végigolvastad az eddigi leghosszabb bejegyzésem, és ha bármilyen kérdésed merült fel, vagy valami nem teljesen világos, kérlek írj nekem bátran.

Namaste!

Mikóczi Ferenc

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyatalakulas.blog.hu/api/trackback/id/tr2212589883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása